| Megtekintve: 10 863

Steatocranus casuarius – Kazuárfejű sügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Steatocranus casuarius

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

10-12 cm

°C

23-28 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-19 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

nem társas hal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó- és középsőszint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Egyszínű, mégpedig barnás, vagy sötétszürke, Időnként — többé-kevésbé elmosódottan — 6-7 világos keresztsáv látható rajta. Pikkelyeinek világos széle hálós rajzokat alkot. Szivárványhártyája zöld vagy kék.

Hímjeinek jellegzetes bélyege egy zsírpárnából álló homlokduzzanat, amely idősebb korban egyre feltűnőbbé válik. A duzzanat sapkaszerűen ül a koponyán. A nősténynek nincs homlokduzzanata, ezenkívül az úszói lekerekedők.

Tartása és tenyésztése

A faj meglehetősen igénytelen. Nem túlságosan kicsiny, üreges rejtekhellyel ellátott, sűrű növényzetű medencében könnyen szaporodásra bírható.

Hőmérsékleti igénye: 23 — 28 C°. A növényeket nem bántja. Ha nem érzi jól magát, könnyen kiugrik az akváriumból. Bármilyen élőeleséget elfogad.

Tenyésztésének egy lehetséges módja a virágcserepekre ívatás. Az ívást megelőzően a pár eltávolítja a cserép alól az altalajt. Testméretéhez képest szokatlanul nagyméretű ikrákat rak, melyek csak viszonylag hosszú idő után kelnek ki (kb. 6 nap). A hím az üreg bejáratánál fejjel kifelé állva és a talajon fekve mindaddig friss vizet hajt az ikrákra, amíg az ivadékok ki nem bújnak. Később a hím többnyire az üregben marad, mialatt napközben a nőstény ide-oda vezetgeti az akváriumban a kicsinyeket. Estefelé kis csoportokban beterelgeti őket az üregbe, de szájába nem veszi őket. A hím közben úgy zárja el a kijáratot, hogy az ivadékok ne tudjanak az üregből megszökni. Artemia naupliuszait azonnal képesek fogyasztani, de lehetséges, hogy amíg az ivadékok még az üregben tartózkodnak, a szülők előre megrágják nekik a táplálékot. Amikor az üreget először elhagyják, már elérik a 8 mm-es testhosszt.

Egy 80 literes medence alkalmas egy pár tartására, amiben valószínűleg szaporodni fognak. Nagyobb medencében remek kiegészítője egy kongói biotóp medencének, meggyhasú sügérekkel, pillangóhalakkal, kongó és molnárlazacokkal, vagy éppenséggel bozóthalakkal is társíthatjuk. Egy 100 literes medencében már összehozható egy ilyen biotóp, persze nem az összes fajjal. Takarítóknak Synodontisok mehetnek!

A kazuárfejű sügér több rokona is kapható hazánkban! Bár ritkán ugyan, de van olyan üzlet is idehaza, amely foglalkozik többféle Steatocranussal is. A kazuárfejű sügér, bár nem minden boltban, de már aránylag jól beszerezhető.

Szívesen pihen a növényzet közt, vagy épp cserepekben, barlangokban. Úszóhólyagja csökevényes, mozgása sem a megszokott, akár még a gébekhez is hasonlít kissé (utóbbiak jó többségének szintén csökevényesebb az úszóhólyagja)!

Bár a dús növényzetű akváriumokat kedveli, arra figyeljünk, hogy a gyenge növényeket könnyedén kitúrják! Érdemes elsősorban az amúgy is biotópnak számító Anubias-fajokat alkalmazni!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

A Kongó alsó folyása, a Kongó-vízesések környéke; az áramlás sodrából kieső partrészleteken, vagy maga ásta gödrökben, kövek alatt tartózkodik.

Egyéb elnevezések

syn: Steatocranus casuarinus.

Eng: African Blockhead Cichlid, Lionhead Cichlid, African Blockhead, Buffalo Head Cichlid, Humphead Cichlid.

Egyéb köznevei: Pukkelhovedcichlide, Kyhmykirjoahven, Kyhmyotsa, Buckelkopfbuntbarsch, Helmcichlide, Garbacz helmiasty, Lejonhuvudcichlid.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-04-09

Frissítve:

2013-02-02 12:02

Katalógus ID:

No. 4343


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Afrikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük