| Megtekintve: 11 108

Tropheus duboisi – Fehérpettyes bábasügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Tropheus duboisi

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

12-15 cm

°C

25-26 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

550 liter

VISELKEDÉS

rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő, elsősorban vegetáriánus

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

8-10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Magas homlokú, karcsú sügérfaj. Rengeteg színváltozata van forgalomban, az egyik leggyakoribb kékesfekete alapszínű egy fehér kontrasztos sávval.

Tartása és tenyésztése

Amit egy dél-amerikai sügéresnek egy diszkoszhal jelent, egy afrikai sügéresnek azt jelenti egy Tropheus tartása. Legendás, vagy hogy úgy mondjam híres-hírhedt hal… Egy biztos, nem kezdőknek valók, viszont gyakorlottabb akvaristák páratlanul pazar sügérvilágot alkothatnak velük. Több lehetséges egyberakási módszer van. Az egyik, melyben 1 hímet 2-3 nősténnyel tartunk, ez aránylag stabil az agresszió szempontjából, viszont ha netán a hím elhullik, vagy akármelyik nőstény, akkor pótlásuk nehéz egy összeszokott hárembe. Tarthatjuk úgy 8-12 fős csapatban is, de így meglehetősen sérülékeny a pillanatnyi helyzetük. Bármikor kitörhet agresszió, több hím esetében pláne, a hierarchikus rend megoszlása sem a legjobb így, és a relatíve kevés hal között nem jól oszlik meg az agresszió. Esetleges elhulláskor a rendszer könnyen felborulhat. Minden szempontból stabil egy akár 30 fős csoport gondozása. Nem olcsó hal, így akár kisebb vagyon is lehet (variánsfüggő persze) egy ekkora csoport gondozása, de aki nem elég tapasztalt, valószínűleg annak ez a legjárhatóbb út, és ezt egy 550-750 literes medencében könnyedén kivitelezheti. Így az állomány magatartása, hierarchiája 1-1 példány elhullásával is stabil marad, és kezelhetőbbek a példányok. Tapasztalt akvaristák persze jól tudnak kezelni kisebb csoportot is akár, de általában leginkább az utóbbi módszer a helytálló, ezt neves sügértenyésztő is megerősítette már.

Alaposan szűrt, kristálytiszta, bomlástermékmentes és oxigéndús vizet igényelnek! Lehetőleg egyfajos módon gondozzuk, esetleg néhány talajlakó társaságában. Különösen értelmes sügérfaj. Anubiasokkal dekorálhatunk és néhány követ helyezhetünk még be, de nagy nyílt teret igényelnek az úszáshoz.

Etetésükre nagyon érzékenyek, kaphatóak a kereskedelemben speciális Tropheus-tápok, elsősorban a szárazeleségek közül azokat alkalmazzuk, valamint kaphatóak fagyasztott Tropheus-mixek is. A különféle Tropheus-mixek összetevőit külön-külön is adagolhatjuk általában. Forrázott zöldséget is kaphatnak, de lehetőleg saját termesztésű legyen, 100%-osan vegyszermentes! Szigorúan tilos vörös szúnyoglárvával, tubifexszel etetni érzékeny bélrendszerük miatt. A természetben is apró rákocskákkal, de leginkább algákkal és növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak.

Lugos, meleg vízben ívathatóak, anyai szájköltők. Az ikrák nyílt vízi ívásból potyognak szerteszét, a nőstény külön keresi meg őket. A kb. egy hónapig tartó szájinkubáció alatt a nőstény táplálkozik. Csak kevés, 5-15 kishal várható, amik sórákkal indíthatóak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Tropheus duboisi - Fehérpettyes bábasügér elterjedési területe (Map)

Kelet-Afrika; Tanganyika-tó

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: White Spotted Cichlid.

Egyéb köznevei: Brabantcichlide, Dwarf Tanganyikan cichlid, Vyökeisari, Vyökirjoahven, Weißpunkt-Brabantbuntbarsch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Tanganyika-tó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Táplálkozása: növényevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-08-29

Frissítve:

2017-03-16 09:03

Katalógus ID:

No. 4433


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Afrikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük