A kategóriában 57 bejegyzés található

Kategória leírása

Amerikából származó sügérek közül sok faj nagy szeretetnek örvend az akvarisztikában. Az "amerikai sügérek", mint csoportosítás, nem rendszertani alapokon nyugszik, hanem a honlapon történő eligazodás megkönnyítését jelenti. Számtalan sügérfaj létezik, így szükséges gyakran külön amerikai és külön afrikai fajokat is emlegetni. Az amerikai sügérfélék körébe olyan közismert fajok tartoznak, mint a diszkoszhal, vitorláshal, pillangó és kakadu törpesügér, de ugyanakkor különleges ritkaságok is, mint például a Retroculus-földevősügérek. Mind a csoport, mind a fajok megnevezésében a "sügér" név taxonómiailag kissé pontatlan - a modern rendszertan ugyanis a sügéralakúakkal (Perciformes) egyenrangú, önálló rendbe sorolja a bölcsőszájúhal-alakúakat (Cichliformes), melynek Cichlidae családjába tartoznak az itt szereplő fajok.

Az amerikai bölcsőszájú halak leírása

Amerikai sügérek
Amerikai sügérfélék

Hatalmas szín- és formaváltozatossággal rendelkező csoport az amerikai sügéreké, találunk közöttük alig néhány centis csöpségeket (pl.: észak-amerikai Elassomák, dél-amerikai törpesügérek [pl.: Apistogrammoides pucallpaensis]), de egészen termetes fajokat is (pl.: Cichla sp., Cichlasoma festae). Az egyszerűbb barnás vagy csíkos színezettől kezdve a tarka-foltoson át a rikító szivárványszínekig még a vadonban is minden előfordul, nem beszélve az akváriumi változatokról. A diszkoszhal és a vitorláshal is már lassan megszámlálhatatlan változattal rendelkezik, és mindkettő közkedvelt amerikai sügér.

Egyesek (mint amilyen a diszkoszhal) speciális körülmények közt tarthatóak csak, míg mások nagyon ellenállóak (pl. Heros severus). Egyes fajok kicsi medencével is beérik (pl. Apistogramma sp.), amíg akadnak olyan fajok is, melyek medencéje akár köbméteres mennyiségben is mérhető (pl. Cichla sp.).

Tenyésztésük során is különbözőségekkel találkozhatunk, de azt kell mondani, hogy általánosságban fejlett ivadékgondozással rendelkeznek, egyes fajok terelgetik, nevelgetik ivadékaikat, míg mások anyai vagy apai szájköltők, sőt, még vegyes szájköltő fajokkal is találkozhatunk.

Érdekességek is akadnak világukban, mint a földet túró Geophagusok és Satanopercák, vagy épp az ivadékaikat bőrváladékukról nevelő diszkoszhalak.