| Megtekintve: 7 509

Nannacara anomala – Színes törpesügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Nannacara anomala

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

7 cm

°C

22,0-25,0 °C

°pH

6,0-8,0 pH

°Nk

5,0-19 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

társas

TÁPLÁLÉK

ragadozó, mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A zömök testű hal színe általában aranybarna, oldalán a pikkelyek zöldeskék színben játszanak. Hangulatától függően, sötétebb mintázat jelenhet meg rajta. A kerek fejen nagy, aranyszínű szemek és zöldeskék mintázat van. A nőstények egyszínű sárgák. Hosszúsága: 7— 8 cm, a nőstény jóval rövidebb. A hím zöldes vagy bronzszínű. Minden egyes pikkelyen sötétbarna folt látható. A hátúszó kék, a széle porcelánfehér és vörös szegélye van. A nőstény szürkéssárga vagy okker színű Az alapszíntől világosan elválik a rajzolat, amely keresztsávokkal összekötött két fekete hosszanti csíkból áll. A rajzolat együttesen sakktáblászerű mintát ad. Feltehető, hogy a mintának riasztó, de egyúttal jel szerepe is van. A torok és a has izgalmi állapotban gyakran sötétfeketére színeződik.

Tartása és tenyésztése

A Bölcsőszájú halfélék (Cichlidae) családjába tartozó, úgynevezett törpe-Cichlida nem. Teste hosszúkás tojásdad, oldalt mérsékelten lapított. A hátúszó hosszúra megnyúlt, a kopoltyúfedő széle fölött kezdődik. Érdekes, hogy a különböző ivarú egyedek színe egészen más, főleg nászidőben. Eleven, érdekes, kissé marakodó halak. A víz összetételére nincs semmiféle különleges igényük, de szeretik a meleget. Szinte kizárólag élőeleséget esznek, szárazeleséget csak kivételesen fogadnak el Lebilincselő a szaporodásmódjuk. Olyan típusú ivadékgondozást végeznek, mint a nem szájköltő bölcsőszájú halak. Az ivadékokat kizárólag a nőstény gondozza. Az úgynevezett „anyai családra” ez a jellemző. A párzási előkészületekben a nőstény az aktívabb. A gondozási ösztön rendkívül fejlett, úgyhogy e halfajok — gyakrabban, mint mások — kielégítetlenül maradt ösztönük kiélésére más alanyt keresnek (pl. táplálékállatok „ivadékgondozása”). A feltűnő rajzolatáról fölismerhető nőstény (a nőstényen íváskor általában foltmintázat jelenik meg), a költési időben nagyon támadó kedvű, s még nagyobb halak megtámadásától sem riad vissza. A tenyésztés önmagában nem nehéz, de sikere attól függ, tudunk-e egymáshoz illő párokat találni. A párképzést a különböző ivarú egyedeknek, de főként a nősténynek a marakodó természete néha kissé megnehezíti. Az ivadékok felnevelése nem nehéz, mert az elúszás első napjától kezdve hajlandók porfinomságú élőeleséget, mikrót, összenyomott Enchytraeusokat stb. fogyasztani. Kissé hőigényes, 24-28 C.

Kissé félénk, békés, kistermetű halakkal társítsuk. A vízközt lebegő eledeleket fogyasztja legszívesebben, a konkrét felszínre ritkán jár fel. Kókuszhéjből kitűnő búvóhely készíthető számára!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Az úgynevezett szavanna-creekekben, folyók oldalágaiban és egyéb kisebb vizekben Guayana területén.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Dwarf goldeneye cichlid, Golden-eyed dwarf cichlid, Goldeneye cichlid, Goldeneye dwarf cichlid, Lattice cichlid, Lattice dwarf cichlid.

Egyéb köznevei: Ti prapra, Dvargacara, Agudédé, Andia, Kääpiöakara, Cichlidé a oil d or, Cichlidé nain brillant, Acalape, Grön Bagcichlid.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-14

Frissítve:

2013-11-12 08:11

Katalógus ID:

No. 4213


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Amerikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük