| Megtekintve: 28 435

Pterophyllum scalare – Vitorláshal

TUDOMÁNYOS NÉV

Pterophyllum scalare

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

15 cm

°C

24,0-26,0 °C

°pH

6,0-8,0 pH

°Nk

5-13 (akv: 20) Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés, társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

5-9 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A Bölcsőszájú halfélék (Cichlidae) családjába tartozó, dél-amerikai nem. Keresztmetszete szinte kör alakú, s a magasra nyúló, a tövénél pikkelyes hát- és fark alatti úszó következtében magasabbnak látszik, mint amilyen hosszú. Oldalt nagyon lapos. Hasúszójának megnyúlt sugarai fonálszerűek, de viszonylag merevek, többnyire hasított függelékeket alkotnak. Nagyon feltűnő, dekoratív hatású és ezért kedvelt akváriumi hal, amely tartós és viszonylag igénytelen. Az ismert kevés faj közül eddig csak a P. scalare és a P. altum honosodott meg akváriumban. A többi faj indokoltsága nem egészen bizonyított. Egyesek szerint pl. a P. eimekei valószínűleg a P. scalarénak csupán helyi, sőt esetleg domesztikált formája.

A vitorláshalak Dél-Amerika trópusi égövi területein élnek, s mindenhol gyakoriak.

A homlokvonal a szemek fölött többé-kevésbé erősen behajlik. A P. scalare (eimekei) formáról hiányzik ez a bélyeg, s a hát- és fark alatti úszójának kevésbé fejlett volta miatt nem is látszik olyan magasnak. A farkúszó felső és alsó sugarai sokszor fonálszerűen meghosszabbodtak, ezenkívül a hát- és fark alatti úszó leghosszabb sugarai gyakran túlnyúlnak az úszók szélén. A scalare hosszúsága: 15 cm-ig, magassága: 25 cm-ig; eimekei hosszúsága: 12 cm-ig, magassága: 20 cm-ig.

Ezüstös csillogású alapon 4— 5, többé-kevésbé határozottan látszó fekete keresztsáv húzódik, amelyek részben az úszók végéig folytatódnak. Újabban fekete, szürkésfekete és erősen megnyúlt úszójú tenyészformák is kaphatók a kereskedelemben (fekete scalare, füstscalare, fátyolscalare). Az ivarikülönbségek nem feltűnők, s alak és szín szerint aligha adhatók meg pontosan. Az egyetlen biztos bélyeg az ivarszemölcsök alakja.

Tartása és tenyésztése

A faj sok színváltozatban és úszóformával létezik. Néhány változat:

 • ARANYGYÖNGYHÁZ VITORLÁSHAL,
 • FEKETEMÁRVÁNY FÁTYOLFARKÚ VITORLÁSHAL,
 • HALVÁNYRÓZSASZÍN VITORLÁSHAL,
 • FEKETE VITORLÁSHAL,
 • PLATINASZÍNŰ VITORLÁSHAL
 • RED DEVIL VITORLÁSHAL,
 • KOI VITORLÁSHAL,
 • ZEBRA VITORLÁSHAL,
 • SZELLEM VITORLÁSHAL,
 • ARANYMÁRVÁNY VITORLÁSHAL,
 • KLASSZIKUS SZÜRKE VITORLÁSHAL,
 • BLUSHING VITORLÁSHAL stb…

Álló vagy lassan áramló vizek lakói, amelyek parti nádas zónája védő- és ívóhelyeket biztosít számukra. De egészen más életkörülmények között is megtalálhatók. Ladiges pl. Guayana szirtekben gazdag vizeiben is fogott vitorláshalakat.

Ugyanúgy szaporodnak, mint a nem szájköltő, többi Cichlida. Az általános viselkedéstől annyiban térnek el, hogy ikráikat növényi levelekre rakják, s az ivadékokat nem gödrökben helyezik el.

Méretüknek megfelelően nagy és magas medencére van szükségük. Hőigényesek: a hőmérséklet hosszabb időre ne süllyedjen 24 C° alá, de nyugodtan emelkedhet 30 °C-ig is. A táplálás tökéletesen problémamentes. Bármilyen élőeleséget, azonkívül száraz-eleséget is elfogadnak. Különösen kedvelik a pépes száraz-eleséget, amely az élőeleség kiegészítéséül szinte nélkülözhetetlen.

Legjobban magas, felfelé törekvő növényzetű akváriumokban érvényesül. A legjobb hatást fajtársai társaságában kelti. Vitorláshalakat nyugtalan halakkal egy medencében semmi szín alatt ne tartsunk. Túl alacsony hőmérsékleten viszont betegségekre hajlamosakká válnak. Nagyon hátrányosan hat rájuk az elöregedett víz, amire a tenyészformák még kényesebbek, mint a törzsforma. Az úgynevezett fátyolscalarék úszósugarai néha degenerálódnak, s emiatt az úszók csúnyán behajlanak. Az ilyen torzulások a tenyészetek megfelelő kiválogatásának hiányában ma — sajnálatos módon — gyakoriak. A fekete formák egymással való párzáskor terméketlenek.

A tenyésztés sikere attól függ, hogy sikerül-e összeillő párokat találni. A párokat nagyobb egyedszámú csoportból lehetőleg magunk válogassuk ki. A tenyésztés ilyen esetben könnyű és meglehetősen kiadós. Á különböző ivarú egyedek csak íváskor különböztethetők meg biztosan az ivarszemölcs különböző alakjáról. A nőstény szemölcse tompa, a hímé inkább hegyes. Széles levelekre, szárakra vagy mesterséges segédeszközökre, pl. üveglapokra, műlevelekre ívnak. Az ivadékok kb. 48 óra múlva bújnak ki. A szülők levelek szögleteiben helyezik el, vagy levelek fonákjára függesztik fel őket. A szabadon úszást követően nyomban Artemia naupliuszokat fogyasztanak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Az Amazonas és a Rio Negro nádasai. Az Amazonas-medence középső része, ahol főként a mellékágakban, holtágakban, öblökben fordul elő. Itt többnyire 10— 15 tagú csoportokban, vagy más Cichlidák társaságában láthatók. Mindenhol gyakoriak.

Egyéb elnevezések

syn: Platax scalaris, Plataxoides dumerilii, Pterophillum eimekei, Pterophyllum altum, Pterophyllum dumerilii, Pterophyllum eimekei, Zeus scalaris.

Eng: Angelfish, Black angelfish, Freshwater angelfish, Longfin angelfish, Veil angelfish.

Egyéb köznevei: Poson lavwel, Almindelig Skalare, Skalare, Katuku siba, Lehtikala, Poisson ange, Scalaire, Dumerils Segelflosser, Perlscalar, Segelflosser, Skalar, Spitzkopfsegelflosser, Enzeru-fisshu, Kweyu, Skalar, Acará bandeira, Cara bandeira, Skalyariya, Pez angel, Scalare.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-14

Frissítve:

2019-03-08 01:03

Katalógus ID:

No. 4227


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Amerikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük