| Megtekintve: 19 100

Symphysodon aequifasciatus – Diszkoszhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Symphysodon aequifasciatus

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

20 cm

°C

28-30
1,0-3 °S °C

°pH

5,5-6,5 pH

°Nk

0-10 Nk

HELYIGÉNY

350 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A vitorláshalakhoz hasonlóan, a diszkoszhalak korong alakú teste sem jellemző a bölcsőszájúhalak családjára. A diszkoszhalak csak erre szakosodott akvaristának ajánlhatók, mivel különleges vízminőséget igényelnek: lágy, kissé savas és tőzegen átszűrt, viszonylag meleg vizet kívánnak. Számos akváriumban tenyésztett alfaja és színváltozata ismert.

A diszkoszhal teste kerek, oldalról összenyomott és ahogy a neve sugallja, diszkosz alakú. Hát- és farok alatti úszójának alapja nagyon hosszú, majdnem a farokúszóig ér, a nőstény tojócsöve lekerekített.

A Symphysodon nemzetségnek számos akváriumban kitenyésztett törzse és színváltozata létezik. A zöld diszkoszhalon sötét függőleges sávok (a felnőtteken tisztábban láthatók) keresztezik a hát- és a farok alatti úszóra is kiterjedő, kék hullámvonalak alkotta mintázatot.

Tartása és tenyésztése

Ez a pompás hal nagyon jó minőségű vizet és saját, nyugodt akváriumot igényel. Az ivadékokat az első héten tanácsos a szülőkkel hagyni, hogy azok bőrváladékán táplálkozzanak.

A diszkoszhalat a díszhalak királyának is nevezik, tán az egyik legnehezebben gondozható akváriumi halunk! Speciális körülmények kellenek neki, profi akvaristáknak ajánlható.

Hihetetlenül sok színváltozatot tenyésztettek ki, a piros, a kék, a zöldes, a sárgás és a vadszínű barnás a legelterjedtebb színváltozatok, és minden színen belül tömérdek változat található meg. A csíkok, foltok, minták, és vonalak különbözése nagyon sok mindent megváltoztat, akár ha csak a hal értékét tekintjük. Ez egyben tenyésztési menetére is vonatkozik. Vannak vadon fogott egyedek is forgalomban, őket még nehezebb optimálisabb tartani.

Lágy és savas vizet igényelnek!!! Ez az egyik legfontosabb nekik, ennél már csak a jó társítás és a meleg víz, ami még fontosabb vagy egyenrangúan fontos lehet. A keménységet 10 alatt tartsuk, 5 és 6,5 közötti pH érték szükséges elsősorban! A víz hőmérséklete 28-30 C közötti legyen, betegség esetén akár 32 C! 27 C alatt már apatikus, nem táplálkozik.

Rettenetesen érzékeny a betegségekre. Nem is lenne bonyolult tartása, ha csak a víz optimális értékeire figyelünk. De a legnagyobb baj a diszkoszhalakkal, hogy szinte minden betegségre egyaránt érzékenyek. Nem igazán lehet más halakkal eredményesen társítani, pirosorrú lazacokkal, vörös neonhalakkal, esetleg egyes algaevőkkel és páncélosharcsákkal (elsősorban a narancsúszójúval (C. sterbai)) lehet társítani. Utóbbi páncélosharcsa úgymond kísérőhala lehetne a diszkosznak, mivel a 28 C-t kedveli leginkább!

Sokan tartják együtt vitorláshalakkal. Ez súlyos hiba a diszkoszhal esetében! A vitorláshal köztesgazdája általában egy parazitának, ami őt magát nem betegíti meg szinte soha sem. A diszkoszhal viszont a legtöbb esetben megfertőződik vele, és ő nem igazán viseli jól ezt!

A diszkoszhalak vitaminszegény táplálásakor a fejlyukasodás a legjellemzőbb betegség. A másik, tán leggyakoribb betegsége a parazitásság-férgesség. Szinte minden diszkosz fertőzött férgektől, gyakran kellene féreghajtást csinálni velük. Nagy értékűek azok a tenyésztett diszkoszok, amik garantáltan parazitamentes tenyészetből származnak.

Gyakori, hetenkénti vízcserét érdemes tartani, külső szűrőt alkalmazzunk mindenképpen.

Drága hal, ára 1-2 ezer forinttól akár több, mint 30 000 Ft-ig terjedhet.

Tenyésztése már nem nehéz, ha eredményesen tartott csapatból kiválik egy pár. Ilyenkor a párt általában különvesszük, és a párt magában tartjuk, akváriumukban gyakran cseréljük a vizet, és egy diszkoszívató-kúpot helyezünk be. A kishalakat addig tartsuk szüleikkel, míg el nem fogadnak más eleséget, mivel eleinte a szüleik bőrváladékáról táplálkoznak, és ezt a táplálékot műeleségekkel még nem sikerült helyettesíteni!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Folyók és tavak Amazóniában.

Egyéb elnevezések

syn: Symphysodon aequifasciata, Symphysodon aequifasciata axelrodi, Symphysodon aequifasciata haraldi, Symphysodon aequifasciatus aequifasciatus, Symphysodon discus aequifasciata, Symphysodon discus tarzoo.

Eng: Blue discus, Brown Discus, Green discus.

Egyéb köznevei: Blå diskosfisk, Brun Diskosfisk, Grøn Diskosfisk, Ruskokiekkokala, Sinikiekkokala, Viherkiekkokala, Blauer Diskus, Diskusbuntbarsch, Grüner Diskus, Roter Diskus, Royal Blue, Scheibenbarsch, Paletka brunatna, Paletka niebeska, Disco azul, Pez disco, Diskusfisk.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-14

Frissítve:

2013-11-12 08:11

Katalógus ID:

No. 4231


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Amerikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük