| Megtekintve: 9 239

Trichromis salvini – Salvin tarkasügere

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichromis salvini

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

18-20 cm

°C

22,0-32,0 °C

°pH

7,0-8,0 pH

°Nk

5,0-20 Nk

HELYIGÉNY

450 liter

VISELKEDÉS

területvédő, nem társas

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó- és középsőszint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A Salvini tarkasügér nem túl nagy méretű bölcsőszájú hal-féle. A nőstények valamivel kisebbre nőnek a hímeknél, de jóval díszesebbek, mutatósabbak azoknál. Sokszor a nőstényeknek „fényesebbek”, erőteljesebbek a hasi színeik, melyek mérete és intenzitása függ attól, hogy melyik földrajzi területről származik, és hogy milyen eleséggel tápláltuk. Ezzel szemben a hímek hasa néha „csak” egyszerű piros színű. A két nem teste egyformán élénk sárga alapszínű, az oldalvonalak feletti rész kéken irizál, valamint kékes csíkok húzódnak a testen és a fejen keresztül, melyek az oldalvonal felett szakadozottak lesznek.

A mexikói Candelaria folyóból származó hímek kivételek az előbb leírt szabálytól, mert ugyanolyan gyönyörűen színezettek, mint a nőstények, náluk is intenzív és nagy kiterjedésű a piros hasi elszíneződés. Közép-amerikai sügérek körében az, hogy a hímek szépsége is eléri a nőstényekét, nem túl gyakori jelenség.

A nőstényeket könnyű megkülönböztetni a hímektől, mert egy kék-fekete szélű folt található a hátúszójuk középső részén, valamint úszóik is lekerekítettebbek. Szaporodási időszak alatt halaink kékes irizálása csökken, és fekete foltok jelennek a felső ajaktól a kopoltyú fedőn át az oldalvonal mentén egészen a hátig.

Tartása és tenyésztése

A salvini tarkasügér akváriumi karrierjét szép színei ellenére negatívan befolyásolja erős agresszivitása. Természetes élőhelyei azok az esőerdei vízfolyások, melyek környezete gazdag olyan fákban, melyek beárnyékolják a víz felszínét, és a róluk vízbe hulló levelek, ágak lebomlási folyamatainak köszönhetően a látástávolság általában korlátozott (kivéve az esős évszakot, amikor a víz erősen felhígul), valamint sok a víz alatti búvóhely, szikla. Az egyik legszebb színváltozat az ún. Tabascó lagunákban él bőséges számban, ahol a víz szinte teljesen sötét.

Halunk társasakváriumba egyáltalán nem való, híresen agresszív területvédő hajlamú. Legfeljebb hasonló kaliberű közép- vagy dél-amerikai sügérfajtákkal tartható együtt (Rocio octofasciata– Feketesávos bölcsőszájú hal), és egy két nagyobb termetű harcsa vagy márnafajjal igen nagy medencében. Egy párnál többet csak nagyon nagy méretű akváriumban tarthatunk együtt (hosszúság legalább 3 méter!), mert az ivarérett hím legalább 2 méteres reviert meg tud védeni! A természetben élénk színei már messziről figyelmeztetik a többi halat, hogy ideje kereket oldani. Ezzel szemben ki lehet fogni békésebb egyedeket is, nagy medencében, ha nincsenek túlzsúfolva, akár nyugodtabbak is lehetnek, de sajnos valóban verekedős természetű.

Nincsenek nagy igényei, de szereti az árnyas, kristálytiszta, sok búvóhellyel ellátott (sziklák, elsüllyedt ágak, vízalatti gyökerek) akváriumot, ahová gyengébb növényeket ne is telepítsünk (mert azonnal kiássa őket), csak olyan növény jöhet szóba, mint a Jáva-moha, melyet erősen a dekorációhoz rögzíthetünk. A víz hőmérsékletével szemben is nagyon toleráns.

Táplálékul bármilyen élőeleséget elfogad, a vízi gerinctelenektől a rovarokon keresztül a kisebb halakig, tengeri halak húsát és a garnélát is szereti. Rászoktatható mesterséges eledelekre és akvaristák által otthon kevert húskészítményekre is, csak ne nagyon legyen zsíros.

Szaporításához emeljük meg a víz hőmérsékletét. Ekkor keresnek egy függőleges fa felületet, vagy egy üreget, amelyet gondosan megtisztogatnak, és ha ezzel végeztek megkezdődik az ívás. Egy pár akár 500, tapadós felületű, zöldes árnyalatú ikrát is rakhat. Az ívás végeztével a hím visszavonul, az ő fő szerepe ezentúl a revier védelme lesz, míg a nőstény törődik az utódokkal. Az ikrákból 2 nap múlva kelnek ki a lárvák, melyet a szülők kisebb famélyedésbe, vagy üregbe szállítanak át. A költöztetést néha többször is megismétlik. Amint a szikzacskó tartalmát felélik, a kishalak elúsznak, ekkor megkínálhatjuk őket naponta kétszer sórák (Artemia) naupliuszaival. Jól táplálva 2 hónapos korukban elérhetik a 2 cm-es méretet.

Amennyiben nincs lehetőségünk hatalmas társas medencét létesíteni, akkor érdemes egy valamivel kisebb medencében csak egy párt tartani, tenyészteni. Erre már egy 150-170 literes akvárium is megfelelhet, bár hozzá kell tenni, hogy nem ez a legoptimálisabb számukra, de ekkora medencében egy pár már bőségesen elvan. Nem igényes a vizével sem kapcsolatban.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Közép-Amerika Atlanti oldali vízgyűjtő területein, dél-Mexikótól Guatemalán át egészen Belizig honos. Leginkább folyók alsó- és felső szinttájain közepesen gyors folyású vizeiben elterjedt faj.

Egyéb elnevezések

syn: Cichlasoma tenue, Heros salvini, Heros triagramma.

Eng: Salvini Cichlid, Yellow Belly Cichlid, Tricolour Cichlid.

Egyéb köznevei: Salvins cichlide, Tulijuovakirjoahven, Salvins Buntbarsch, Tsikhlasoma, Azulita, Cielito-lindo, Cola de fuego, Guapote tricolor, Mango pinto, Peine, Pico de gallo, Riqui-raqui.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
tengerparti
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: összeférhetetlen
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Hőmérséklet igénye: nagyon hőigényes (> 30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Köszönjük Sarkadi Szabolcs észrevételeit!

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-01-13

Frissítve:

2021-04-27 08:04

Katalógus ID:

No. 4330


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Amerikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük