A kategóriában 12 bejegyzés található

Kategória leírása

Félsósvízben élő halak általánosan elfogadott kategóriája a brackvízi halak az akvarisztikában. Az ide tartozó halak túlnyomórészt félig sós - félig édesvizekben élnek, ilyenek lehetnek a különböző folyótorkolatok, lagúnák, stb. Változatos halvilág jellemzi a csoportot, hiszen különböző harcsák, gébek, sügérek és ún. "egyéb halak" is tartoznak ide, mint például az árgushal, holdhal vagy a lövőhal. Egyes fajok édesvízben is többé-kevésbé jól tarthatóak.
Datnioides microlepis - Sziámi tigrishal

Az ide tartozó fajok többsége meglehetősen jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik, hiszen képesek édesvízben és tengervízben is egyaránt megmaradni, de leginkább a kettő egyvelegében, a félsós, azaz a brackvízben találhatóak meg. Különböző életmódú és viselkedésű halak, ami a különböző sótartalmú vizekhez való alkalmazkodottságukban és viszonyukban is megmutatkozik. Így például az olyan fajok, mint a darázsgéb, üvegsügér aránylag jól tarthatóak édesvízben is, és akár hosszabb távon egészségkárosodás nélkül jár. Az olyan halak, mint az árgushalak, lövőhalak, holdhalak viszont csak brackvízben tartható, mert édesvízben egészségi problémákkal számolhatunk esetükben. Az ezüst cápaharcsák édesvízben kelnek ki és ifjúkorukat itt élik, majd ahogy növekednek, jórészt brackvízi halakká vállnak, és idősödve a tengerbe is kiúsznak. Ők hosszabb-rövidebb távon édesvízben is gondozhatóak, de lassabb lesz növekedésük és náluk is gondok léphetnek fel.

A brackvízi halak akváriumának összeállítása bizony több figyelmet igényel, mely halak milyen növényekkel és felszerelésekkel kerülhetnek egybe. A sótartalom helyes arányára is oda kell figyelni. Ezek a halak nem kezdőknek valók, némi gyakorlatot feltételeznek tartójuktól. A teljesen édesvízi fajok után érdemes őket választanunk, mielőtt teljesen tengeri fajokkal kezdünk el foglalkozni. Viszont ezek a halak nem olyannyira igényesek persze még, ezért egy "elő-tengeris" akvaristának kitűnő tanulóhalak. Sajnos sok üzlet egyáltalán nem foglalkozik értékesítésükkel, így kevesebben ismerik meg és gondozzák őket, megint mások pedig édesvízi halként értékesítik ezeket a fajokat, ezért mindenképpen alaposan járjunk utánna kiszemeltünk tartási követelményeinek!