Sciades seemanni – Ezüst cápaharcsa

LATIN NÉV

Sciades seemanni

CSALÁD

Ariidae

MÉRET

55-60 cm

°C

23-27 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

750-850 liter

VISELKEDÉS

társas, de öreg korára civakodó

TÁPLÁLÉK

leginkább ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Dekoratív, a Pimelodusokra hasonlító testalkatú faj. Zömök feje van, aránylag karcsú, egyenes testoldallal. Van zsírúszója. Testszínes fényes ezüstös, úszói valamivel sötétebbek. Szegélyük gyakran világos. Magyar neve sajnos téves asszociáció, igazándiból semmi köze sincsen a valódi cápaharcsákhoz (Pangasius sp., Pangasianodon sp.).

Tartása és tenyésztése

Nem egyszerű tartása, tapasztalt akvaristáknak való! Brakkvízi hal!! Hatalmas mérete végett is nagy medencét igényel, amiben 3-5 példányt célszerű elhelyezni. Akváriumi körülmények közt a 40 cm-t sem igazán éri már el. Nagyon fontos a megfelelő sókoncentráció beállítása. Amikor beszerezzük őket, egy ideig még gond nélkül tarthatóak édesvízben, mivel a kishalak a természetben is az édesvizekben nevelkednek eleinte. Később, ha csak ilyen körülmények közt tartjuk, fejlődésük megáll, fogékonyabbak lesznek a betegségekre és jóval megrövidül élettartamuk. Ahogy idősödnek, úgy emeljük a sókoncentrációt. Kifejlett korukban már teljesen brakkvízi körülmények között tartandó. A vadon élő kifejlett egyedek felúsznak gyakran a tengerekben, óceánokban is. A hatalmas mozgástér biztosítása otthoni akváriumban tehát szinte lehetetlen, így leginkább nyilvános kiállításokra való állatok. Társítási lehetőségeink is leszűkülnek, ahogy harcsáink öregednek. Árgushalak, holdhalak és lövőhalak kivételével jóformán semmilyen más halat nem tudunk eredményesen tartani vele. A kifejlett egyedeknek, ha kiskorukban 3-5 példányszámban beszereztük őket, akkor már a 800 liter is kevés lehet, mivel területtartóbb, civakodósabb lesz viselkedésük. Búvóhelyek persze legyenek akváriumában, és igénytelen, sótartalmat jól tűrő növényeket telepítsünk. Optimális sókoncentráció eléréséhez 800 literre minimum 1,5 kg jódmentes NaCl szükséges! Ez a durva konyhai só bármely élelmiszerüzletben olcsón beszerezhető. Az apró halakat felfalja. Etetési célzatból akár kisebb elevenszülőket is dobálhatunk be nekik néha. Harcsatablettákkal jól tartható, de a többi hal maradékát is összeszedi.

Képes hangot kiadni a morgóharcsákhoz hasonlóan, leginkább ha a vízből kiemeljük. Kifogásakor vigyázzunk, mellúszótüskéje nagyon éles, hegyes és komoly szúrást okozhat. Egyes források szerint mérget is juttat a megszúrt támadójába. A mérge minden bizonnyal nem erős, a forró víz semlegesíti a legtöbb halmérget, így ez itt is igaz. Tegyük olyan forró vízbe a megszúrt végtagot, amit csak el tudunk viselni, majd mutassuk meg sebész-szakorvosnak a sebet, lehetőleg mihamarabb... A kórházban, rendelőintézetben tudjuk megmondani az állat nevét, legyünk felkészülve rá. Sokat segíthetünk a diagnózis felállításában, ha tudjuk közölni kezelőorvosunkkal, hogy az Ariopsis seemanni nevű félsósvízi amerikai harcsafaj volt "támadónk". A hálóba is beakadhat tüskéje, óvatosan bánjunk vele szállítás alatt is, mert akár zacskóját is kiszúrhatja!

A természetben a torkolatvidékeken ívnak, majd szájköltő módon a hím felúszik a folyókban (pl. Amazonas) és édesvízben ereszti ki ivadékait. Ezután visszavándorol a tengerhez, a kicsik fejlődésük során pedig egyre közelebb érnek az óceánhoz, így a víz sókoncentrációja is egyre emelkedik. A hihetetlen úszásigénye nem kielégíthető akváriumban, ezért bizonyos időszakokban elég nyugtalanná válhatnak. Ha emelünk a vizük sótartalmán, a nyugtalanság csökkenthető. Ez is az akváriumi tenyésztésük jelenlegi megoldhatatlanságának egyik oka.

Elterjedési területe - térkép (map)

Sciades seemanni – Ezüst cápaharcsa elterjedési területe (Map)
Sciades seemanni – Ezüst cápaharcsa elterjedési területe (Map)

Amerika; Mexikótól kezdve egészen Peru partmenti vizeiig.

Egyéb elnevezések

syn: Arius jordani, Arius seemanni, Galeichthys eigenmanni, Galeichthys gilberti, Galeichthys jordani, Galeichthys seemanni, Galeichthys simonsi, Hexanematichthys jordani, Hexanematichthys seemanni, Hexanematichthys simonsi, Sciades seemanni, Tachisurus jordani, Tachisurus seemanni, Tachysurus eigenmanni.

Eng: Tete sea catfish.

Egyéb köznevei: Haj-havmalle, Lippumerimonni, Mâchoiron tété, Minihai, Westamerikanischer Kreuzwels, Bagre, Bagre lisa, Bagre tete, Bagre tete, Cuminate negro.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Andok orsz.
Chile
Peru
Ecuad.-Kol.
Közép-Amerika
tengerparti
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-06

Frissítve:

2018-04-02 07:04

Katalógus ID:

No. 4471


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (103) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (38) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (34) | Brackvízi halak (12) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Brackvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük