| Megtekintve: 4 490

Aplocheilichthys spilauchen – Csíkos fénylőszemű hal

TUDOMÁNYOS NÉV

Aplocheilichthys spilauchen

CSALÁD

Procatopodidae

MÉRET

6-7 cm

°C

25-31 °C

°pH

7,5-8,5 pH

°Nk

12-20 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A fénylőszemű halak rokonsági körén belül a kb. 7 cm-es kifejlett kori testhosszával nagyobb termetű fajnak számít. Hengeres testű, feje kihegyesedik, szája felső állású. Alapszíne ezüstös, mely megfelelő fényviszonyok között kékesen csillog. Háta, szája környéke néha egészen barnás színű is lehet. Testének leginkább hátsó felét függőleges irányú, halvány tónusú, szürkéskék csíkok tarkítják. Úszói fiatalon még színtelenek, idővel halványsárgák lesznek (a mellúszó kivételével), de a szín erőssége változó lehet. A hát és a farok alatti úszó tövén, illetőleg a farkúszó külső két szegélyén fehéresen csillogó foltok helyezkednek el. Szemének felső karimája narancssárgán tündököl – amiről nevét is kapta.

Tartása és tenyésztése

A csíkos fénylőszemű hal több tulajdonságára nézve is igazi különlegesség az ikrázó fogaspontyok körében. Kevés másik faj tartozik ide, melyek rajokat alkotnak, kimondottan kedvelik a meleg vizet, és még kevesebben, melyek brakkvizet igényelnek.

Rajhal lévén legalább 8-10 példányt érdemes vásárolnunk a fajból, és minimum 70-80 literes akváriumban tartsuk őket. Nem kezdő akvaristáknak való, hiszen brakkvízi közeget kell számukra létesíteni, viszont a brakkvízi akvarisztika ágával ismerkedőknek ideális választás. Körülbelül 10-15 ezrelékes sótartalom ideális neki (ez literenként 10-15 g tengeri sót jelent), de ezen néha csökkenthetünk vagy emelhetünk keveset, hiszen élőhelyükön is változik a sótartalom, és a halak is mozoghatnak az óceán vagy a folyó irányába. Kifejezetten folyótorkolatok és tengerparti mocsárvidékek lakói. Egészségük hosszú távú megőrzése érdekében tengeri akváriumok számára készült sókeveréket használjunk a víz felsózására, ne egyszerű konyhasót. Édesvízben könnyedén megbetegednek, rövid életűek lesznek – míg a számukra megfelelő körülmények között akár a 4-5 évet is megérhetik, ami szintén nem túl gyakori ikrázó fogaspontyok között.

Mozgékony, sokat úszó faj, a felszín közelében mozognak többször, de bejárják a többi vízréteget is. Félsós vizet tűrő növényeket ültethetünk akváriumukba, mivel mutatós csapatuk, ahogy a növények között úszkál, de ezen a téren korlátozottak a lehetőségek. Próbálkozhatunk lándzsás vagy sallangos vízipáfránnyal, tüskehínárral, jávai mohával. Bár viselkedésük és életmódjuk nem lenne akadálya társas tartásuknak, a brakkvízi körülmények is korlátozzák, mely fajok kerülhetnek melléjük. Mindenképpen kisebb termetű, békés fajokban gondolkozzunk, például gébek, lepényhalak, jó sótűrő-képességű elevenszülők (pl.: vitorlás fogasponty) lehetnek társaik. Viszonylag félénk, teljesen békés faj.

A meleg vizet szeretik, 25-30 °C közötti érték ideális nekik, rövidebb ideig akár 30 °C fölött is tarthatjuk, azt is remekül bírják. Minekutána a tengervíz hatásai is érződnek élőhelyén, inkább enyhén lúgos kémhatású vízben tartsuk, nem szeretik a savanyú közeget. A pH akár 8,5 környékére is felmehet. Ugyancsak nincs szükség lágy vízre, középkemény csapvíz ideális gondozásához. A víz legyen jól szűrt, bomlástermékektől mentes. A vízminőség kisebb változásaihoz jól alkalmazkodtak, de az öreg vizet nem szeretik, 20-30%-ot akár heti szinten is cserélhetünk. Akár esőztetővel is mozgathatjuk a víz felszínét, némi áramlást kelthetünk medencéjében. A homoktalaj autentikus hatást kelt, a sötétebb aljzat és az árnyékolt világítás pedig kiemeli színeiket.

Természetes körülmények között mikroragadozók, ami azt jelenti, hogy rovarlárvákkal, férgekkel, rákocskákkal, vízre hulló ízeltlábúakkal táplálkoznak. Akváriumban szívesen fogyasztják a vízibolhát, artémiát, szúnyoglárvát és grindált, de általában elfogadják a száraz eledeleket, általános díszhaltápokat is. Ahhoz, hogy halaink egészségesek maradjanak és jó kondíciójukat megőrizzék, változatosan kell táplálnunk őket jó minőségű eleségekkel.

Tenyésztésük nem a legkönnyebb, nem is túl szapora faj. Az ivarok megkülönböztethetőek: a hímek nagyobbak, magasabb hátúak és színesebbek is, úszóik jobban fejlettek. Jól tartva halainkat az ívás már a tartóakváriumban is bekövetkezhet, de berendezhetünk egy külön szaporító medencét is. Utóbbi esetben érdemes a vízoszlop magasságát csökkenteni és erősen szellőztetni a vizet. Ragadós ikráikat a nőstények finom levelű vízinövények – például jávai moha – levelei közé rakják. Akváriumi szaporítás során felhasználhatunk mesterséges ikráztató fonatokat is. A szaporításhoz mindenképpen minimum 25-26 °C vagy magasabb hőmérséklet szükségeltetik. Ilyenkor a vízen lágyíthatunk, is egy keveset. A lerakott ikrákat vegyük el a szülőktől, mert megehetik azokat. A szivárványhalakhoz hasonlóan elnyújtottan ikráznak, naponta – néhány naponta lerakva pár ikrát, ezeket külön nevelőakváriumba érdemes gyűjteni. Természetesen ennek sótartalma egyezzen meg a szülők medencéjével. A kelési idő jellemzően 15 napot vesz igénybe, ha viszonylag magas hőmérsékleten tartjuk az ikrákat, és nem túlságosan kemény a víz. A kikelő fogaspontyok nagyon aprók: rotatóriával, infuzóriával tudjuk indítani őket, és csak később fogják elfogadni a frissen kelt artémiát, banánférget, majd az apróra vágott grindált, tubifexet. A szétnövésre nagyon figyeljünk. Felnevelésükhöz rendszeresen cserélt, tiszta, jó minőségű víz szükséges.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

A trópusi Nyugat-Afrika folyóinak atlanti torkolatvidékén és mangrove-mocsaraiban él, a Szenegál folyótól a Benju folyóig terjedő szakaszon.

Megtalálható Szenegálban, Gambiában, Bissau-Guineában, Guineában, Sierra Leoneban, Libériában, Elefántcsontparton, Ghánában, Togoban, Beninben, Angolában, Kamerunban, Kongóban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Gabonban, Egyenlítői Guineában és Nigériában is.

Egyéb elnevezések

syn: Aplocheilus spilauchen, Aplocheilichthys typus, Aplocheilichthys tschiloangensis, Poecilia bensoni, Poecilia spilauchena, Epiplatys spilauchen, Haplochilichthys spilauchen.

Eng: Banded lampeye.

Egyéb köznevei: Nackenfleck-Leuchtaugenfisch, Raitatähtisilmä, Amerakuluje.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Hőmérséklet igénye: nagyon hőigényes (> 30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz kémhatása: lúgos (8pH <)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Frank Schäfer: Brackwasserfische – Alles über Arten, Pflege, Zucht
  • http://animal-world.com/encyclo/fresh/Killifish/BandedLampeyeKillifish.php
  • https://www.fishbase.se/summary/2465

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-07-19

Frissítve:

2019-10-11 08:10

Katalógus ID:

No. 4090


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Brakkvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük