| Megtekintve: 2 234

Datnioides campbelli – Pápua tigrishal

TUDOMÁNYOS NÉV

Datnioides campbelli

CSALÁD

Datnioididae

MÉRET

30-35 cm

°C

22-28 °C

°pH

7,5-8,5 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

600 liter

VISELKEDÉS

viszonylag békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Robusztus testfelépítésű faj, hegyes, megnyúlt arcorral. Testalkata némileg emlékeztet a levélhalakéra – ez nem véletlen, hasonló életmódú, lesben álló ragadozó. A rokon fajokhoz képest kevésbé elnyújtott alkatú, inkább magasabb testfelépítésű. Jellemzően 11 megvastagodott hátúszósugárral rendelkezik, melyek tüskés látszatot keltve feszítik ki a hátúszó első felét – ez is ad némi támpontot megkülönböztetésében. Testének alapszíne aranysárga, melyen fekete keresztsávok húzódnak végig. A testen három hangsúlyos, közel azonos vastagságú, egyenesen futó fekete szalagot találunk, majd egyet a farktő kezdetén, s végül a farkúszó töve is fekete. Egyes példányok egész feje fekete színű, míg másoknál ezt egy zöldes-sárga terület megszakítja (jobbára a kopoltyúfedőkön). Az orr viszont minden esetben fekete, és a kopoltyúk mögötti területre is kiterjed a fekete szín – amennyiben nem az egész fej fekete, úgy ez csíkként hathat. A hátúszóban a fekete és arany szín váltogatja egymást, a farkúszó áttetsző, fekete tővel. A farok alatti úszó szintúgy fekete színű, akárcsak a hasúszó, de ennek töve fehér.

A rokon fajoktól viszonylag biztonságosan elkülöníthető, részben jellegzetes, nem annyira nyúlánk testalkatának köszönhetően. Az aranysárga alapszín és a hátúszó merev sugarai is támpontot adnak. Hasonló hátúszóval rendelkezik a mekongi tigrishal (Datnioides undecimradiatus), de alapszíne sokkal világosabb, piszkosfehér, és a fején csak egy keresztcsík húzódik, alig találunk rajta fekete területet. Az ezüst tigrishal (Datnioides polota) nevéhez hűen ezüstszürkés alapszínű, domináns fekete sávjai között vékony fekete csíkokat visel, melyek egyértelműen megkülönböztetik. Az egymásra nagyon hasonlító Datnioides microlepis és D. pulcher nem rendelkezik ilyen erős hátúszótüskékkel, fejükön nekik is csak egy csík fut keresztül, testük elnyújtottabb, farok alatti úszójuk sárgásfehér színű.

Tartása és tenyésztése

A pápua tigrishal a nagytestű brakkvízi halfajok közé tartozik. A sügéralakúak (Perciformes) rendjének tagja, de az akvarisztikában sügérfélékként ismert családba (Cichlidae) már nem tartozik bele, nem kimondottan közeli rokonfaja az amerikai és afrikai díszsügéreknek. A szakirodalom sajnos sokszor – tévesen – mind az öt ismert tigrishalfajt félsósvízi halként kezeli, holott kizárólag a pápua és az ezüst tigrishal igényel brakkvízi körülményeket.

A pápua tigrishal számára tágas akváriumot rendezzünk be, ennek térfogata 600 liter körüli legyen. Eurihalin halfaj, ami azt jelenti, hogy a sókoncentráció változását tág határok között elviseli. Megtalálták már 900 km-re a tengertől is, teljesen édesvízben, viszont a hosszú távú, egészséges tartásához ez nem ideális. A javasolt sókoncentráció számukra 5 – 15 ezrelék közötti, azaz literenként 5-15 gramm. A nyugodt vizeket keresi a természetben, ezt igyekezzünk akváriumában leutánozni. Helyezzünk be bőségesen uszadékfákat, gyökereket, félsós közeget bíró vízinövényeket, melyek között búvóhelyre lelnek az állatok. Természetesen ügyelni kell arra is, hogy elegendő úszóterük legyen. Életmódjukat tekintve lesből támadó vadászok – éppen ezért keresik a víz alatti tereptárgyak közelségét. A hőmérséklettel szemben nem kényesek 22 és 28 °C közötti érték megfelel számukra, de a hirtelen hőmérséklet-változások kerülendőek. Közepesen kemény – kemény vízben gondozhatóak, a legtöbb hazai csapvíz optimális e célra. A kémhatás legyen enyhén lúgos, 7,5-8,5 pH, savas közegben nem tarthatóak!

A tigrishalak gyors anyagcseréjű, sokat táplálkozó állatok. Igazi ragadozók, kizárólag állati eredetű táplálékot vesznek magukhoz. A fiatal példányokat legjobb, ha különböző férgekkel, rovarlárvákkal etetjük, úgy mint a vörös szúnyoglárva, mosott tubifex, blackworm, grindálféreg, kisebb földigiliszták, darabolt garnélák. A nagyobb, illetve kifejlett egyedek számára a méretesebb giliszták, egész garnélák, kagylóhús és halszeletek megfelelőbb tápláléknak bizonyulnak. Mivel a pápua tigrishal betegségekre kicsit érzékenyebb, élő etetőhalak használata kerülendő, vagy csak megbízható forrásból származót használjunk. Ne kapjanak emlős vagy madárhúst, mivel a természetben sem táplálkoznak ilyen élőlényekkel, emésztő traktusuk nem ehhez alkalmazkodott. A rendszeres melegvérű állati táplálék könnyen okoz elhízást, szervi problémákat, tápcsatorna károsodást, akár ezekből kifolyólag idő előtti pusztulást. Egy kifejlett tigrishal számára heti háromszori bőségesebb etetés bőven elég, a napi szintű táplálás hamar kóros elhízáshoz vezet.

Akváriumukhoz mindenképpen erős szűrőrendszer dukál. Mindenképpen nagy teljesítményű és térfogatú külső szűrőt / szűrőket alkalmazzunk, de egy szűrőakvárium is jó szolgálatot tehet. Ezek a halak rengeteg ürüléket termelnek, a víz megtisztításához nagy kapacitású szűrőrendszerre van szükségünk. Bár a víz kémiai összetételével szemben viszonylag tágtűrésűek, a vízminőség leromlását nem viselik el. A felszaporodott károsanyag-tartalom, a rossz minőségű víz hamar betegségek kiinduló pontja lehet. Az importpéldányok gyakran megviseltek, rossz egészségi állapotban érkeznek. Ezen egyedek életben tartása és akklimatizálása nem könnyű feladat. A szállítás és kereskedelemben eltöltött idő alatt gyakran nem megfelelő közegbe kerülnek, akár meg is fertőződhetnek. Ilyenkor apatikussá válnak, nem hajlandóak táplálékot elfogadni, színük elsötétül, elbújnak. Tartásának kezdeti nehézségei miatt inkább gyakorlott akvaristáknak ajánlható a faj, viszont ha megszokta helyét, már nem lesz bonyolult gondozása.

A pápua tigrishalak (és rokonaik) viselkedése némiképp eltér a megszokott sügérekétől. Nyugodt, békés halak jellemzően, melyek fiatalon szívesen verődnek csapatokba, de természetesen, ha a szükség úgy hozza, a kifejlett példányok remekül képesek megvédeni magukat. Idősebb korukra kialakulhat territoriális viselkedés, de agressziójuk sokkal kevésbé számottevő, mint nagyon sok bölcsőszájú fajnál. Eleinte kimondottan félénk, bújós halak, ezért is szükséges az akvárium gazdag berendezése. Fiatal állatokból érdemes egy kb. 5-6 példányból álló csoportot beszereznünk. A hasonló méretű halakkal – melyeket nem néz tápláléknak – békésen viselkedik, méretéből kifolyólag alkalmas például holdhalak, árgushalak társának. A kisebb fajokat elfogyasztja. Arra azonban ügyeljünk, hogy nagyon aktív halak ne kerüljenek mellé, mert feleslegesen stresszelik, illetve etetéskor elnyomják a tigrishalakat (főleg fiatal korban számottevő ez a jelenség, egy kifejlett tigrishal már jól tudja érvényesíteni akaratát). Ha túl erős kompetítor faj kerül mellé, kevés táplálékhoz jut, bújós lesz. Idősebb korára kicsit mogorvábbá, agresszívebbé válhat, egyébiránt az egyfajos tartásmód is elgondolkoztató.

Akváriumi tenyésztése sajnos mindmáig megoldatlan, szaporodásáról vajmi kevés ismerettel rendelkezünk. A nemek megkülönböztetése is problémás. Az akvarisztikában beszerezhető példányok vadon fogottak.

A pápua tigrishal érdekes kiegészítője lehet egy az igényeinek megfelelő brakkvízi akváriumnak, de intelligens hal lévén, akár magában tartva is izgalmas hobbiállatot nyerünk. Könnyen megtanulja például a táplálék kézből való elfogadását. Sajnos csak nagyritkán szerezhető be még Nyugat-Európában is, ára jellemzően meglehetősen borsos. Némi odafigyeléssel igényei viszonylag könnyen biztosíthatóak, tartását azonban gyakorlott akvaristáknak ajánljuk.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Kizárólag Pápua Új-Guinea déli területeiről ismert, nagyjából a Lorentz és Kikori folyók által határolt vidékről. Legnagyobb populációi a Fly-folyóban találhatóak. Leginkább a folyótorkolatok, lagúnák lakója, de megtalálható a torkolatoktól folyásirányban feljebb, mellékfolyókban, mocsarakban is. A legtávolabbi észlelés 900 km-re volt a tengertől. Szereti az ágakkal teli, esetleg növényekkel benőtt, nyugodtabb régiókat.

Egyéb elnevezések

syn: Coius cambelli, Datnioides quadrifasciatus.

Eng: New Guinea Tiger Perch, New Guinea Tigerfish.

Egyéb köznevei: –

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz kémhatása: lúgos (8pH <)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Frank Schäfer: Brackwasserfische – Alles über Arten, Pflege, Zucht
  • https://www.seriouslyfish.com/species/datnioides-campbelli/
  • http://www.fishbase.se/summary/Datnioides-campbelli.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2019-01-26

Frissítve:

2019-01-31 09:01

Katalógus ID:

No. 9661


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Brakkvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük