| Megtekintve: 6 418

Monodactylus argenteus – Ezüstös díszholdhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Monodactylus argenteus

CSALÁD

Monodactylidae

MÉRET

25 cm

°C

24-28 °C

°pH

7,2-7,8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

500 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Lapított testű, korong alakú halak. Kifejletten a 25 cm-es testnagyságot is meghaladhatják, bár akváriumokban általában kisebbek maradnak. Testük – nevükhöz hűen – ezüstös csillogású, apró pikkelyek borítják. Mell- és farokúszójuk átlátszó, hasúszóik erősen elcsökevényesedtek. Hátúszójuk citromsárga színű, ez néha enyhén a farkúszóra is ráterjedhet. Nem szükségszerű minden példánynál, de az úszó hegye lehet feketés. A farok alatti úszó fejlett, mellső szegélye fekete (enyhén a hasra is rácsúszva). A hát- és farok alatti úszó mérete összehasonlítható, hasonló nagyságú. Egy fekete keresztcsík átfut a szemen, míg mögötte egy vele nagyjából párhuzamos csíkot találunk, de az az esetek túlnyomó többségében nem ér le a hasig, valahol a kopoltyú vonalában vége szakad.

Hozzá rendkívül hasonló faj a Kottelat – díszholdhal (Monodactylus kottelati). A fő megkülönböztető bélyegek, hogy a Kottelat – díszholdhal hátúszója erősen narancsos, sokkal erőteljesebb, sötétebb színű, mint az ezüstös holdhalé, sőt, gyakran a hátúszó vége horgasabb, kampósabb. A farok alatti úszó jóval fejlettebb, szemlátomást nagyobb, mint a hátúszó. A Kottelat – díszholdhal esetében a szemsáv mögötti második csík jellemzően leér a hasig, sőt, akár folytatólagosan halad a farok alatti úszó külső szegélyéhez.

Tartása és tenyésztése

Tipikus faja a brakkvízi akváriumokban. Eurihalin halfaj, ami azt jelenti, hogy a víz sókoncentrációjának megváltozását tág határok között képes elviselni, a vízminőséggel szemben is viszonylag tűrőképes. Időnként a természetben felúszik édesvizekbe (főleg a fiatalok), de ez tartására egyáltalán nem alkalmas. Mindenképpen brakkvízben gondozzuk, 10-20 ezrelékes sótartalom mellett, ami literenként 10-20 g tengeri sót jelent. Fiatalabb halak kevesebb sóval is beérik, de idősebb állatoknál inkább a tartomány felső határát közelítsük, sőt, meg is haladhatjuk kicsivel azt. A kifejlett díszholdhalak javarészt a tengerben élnek, állatkertekben gyakran láthatjuk őket tengeri akváriumokban, akár cápák mellett is. Kiváló tanulóhalak a tengeri akvarisztikával ismerkedőknek, mert sok tengeri fajhoz képest jobban elviselik a vízminőség változásait. Alkalmasak akár egy tengeri akvárium bejáratására induló halként, de egy megfelelő társításban tengeri akváriumba is telepíthetőek.

Legalább 500 literes medencében gondozzuk őket, hiszen kifejletten a 25 cm-es testnagyságot is könnyedén elérhetik (bár jellemző, hogy akváriumban nem nőnek meg ekkorára). Szigorúan rajban tartandóak, s így még az 500 liter is szűkössé válhat számukra idővel. A díszholdhalak legjobban egy minimum 20 egyedes csapatban, 1000 liter fölötti akváriumban tarthatóak. A víz hőmérséklete úgy 26 °C környékén megfelel számukra. Nagyon fontos, hogy enyhén lúgos és kemény vízben tartsuk őket – mint a brakkvízi halak többségét, ez is következik a tengerhez kötődő életmódjukból. Ha nagy csapatban tartjuk őket, akkor békések, ha csak néhány egyedet gondozunk, akkor viszont veszekedőssé válhatnak – akár egymással, akár más halakkal szemben is (persze nem komoly agresszióval kell számolnunk). A méreteivel kompatibilis fajokkal (pl.: árgushalak, lövőhalak, brakkvízi harcsafélék) kiválóan társítható – pontosan az árgushal – lövőhal – díszholdhal triumvirátus számít a brakkvízi klasszikusoknak az akvarisztikában.

Élethű környezetet homoktalajjal (akár korallhomokkal!) varázsolhatunk neki, pár búvóhelyet érdemes beszerezni, de ha csapatban vannak és megszokták helyüket, inkább a nyílt víztérben mozognak. Mindenevő állatok, növényi eleségre szükségük van. Rászoktathatóak a száraz eledelekre – ha ezeket változatosan kínáljuk nekik, odafigyelve rá, hogy növényi tápanyagforráshoz is hozzájussanak, akkor egészségük megőrizhető. Emellett kínáljuk őket bátran különböző fagyasztott eleségekkel (sórák, szúnyoglárva, különböző mixek – pl.: tengeri halaknak készültek), élő táplálékkal, néha napján forrázott zöldséggel (pl.: saláta). A vízinövényekben kárt tehet.

Tenyésztésük akváriumban sajnos mindezidáig sikertelennek bizonyult, a kereskedelembe kerülő példányokat a tengerparti régiókban – általában Ázsiában – fogják be. Az ivarok megkülönböztetése nem egyszerű. Idősödve színei fakulnak és kissé territoriálisabbá válik. A kereskedelemben a díszholdhalakat általában e faj neve alatt árulják, és nem különítik el őket a közel rokon Kottelat – díszholdhaltól (Monodactylus kottelati). Valójában a M. kottelati is gyakorta beszerezhető, ha jól megfigyeljük az üzletben kínált halakat, mert gyakori a kevert állomány. Sőt, rendszeresen előfordul az is akár, hogy tisztán M. kottelatiból álló állományt árusítanak ezüstös díszholdhal gyanánt. Tartásuk egyébként nem különbözik, akár kevert állományban is nyugodtan hazavihetőek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Part menti vizekben él: a fiatal példányok akár teljesen édesvízben is előfordulhatnak, de jellemzően brakkvízben: folyótorkolatokban, mangrove mocsarakban. A kifejlett halak kiúsznak a tengerre.

A Vörös-tengertől az Indiai-óceánon át egészen az indoausztrál szigetvilág térségéig megtalálható. Szárazföldi országok tekintetében a következők partmenti tengereiben és félsós vizeiben fordul elő:
Afrikában: Dzsibuti, Egyiptom,  Kenya, Mozambik, Szomália, Dél-Afrika, Tanzánia;
Ázsiában: Szaúd-Arábia, Arab Emirátusok, Kambodzsa, India, Indonézia, Japán, Mianmar, Fülöp-szigetek, Tajvan és Ausztrália.

A szigetek közül – a teljesség igénye nélkül – előfordul Madagaszkár, Mauritius, Réunion, Srí Lanka, Fiji-szigetek, Új-Kaledónia, Norfolk-szigetek, Pápua Új-Guinea, Palau, Seychelles-szigetek és Szamoa környéki vizekben.

Egyéb elnevezések

syn:Chaetodon argenteus, Psettus argenteus, Psettus rhombeus, Scomber rhombeus.

Eng: Mono, Fingerfish, Silver Moony, Malayan Angel, Mono Angel, Butter bream, Diamondfish, Silver batfish, Singapore angelfish .

Egyéb köznevei: Lulu, Lune d’argent, Silberflossenblatt, Monodaktylus a. srebrzyca, Serebryanaya ryba-lastochka, Lunado prateado

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Arab-félsziget
Dél-Ázsia
India
Sri-Lanka
Indokína
Myanmar
Dél-Kína
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Jáva
Szumátra
Celebesz
Kis-Szunda-szk
Fülöp-szigetek
Kelet-Ázsia
Japán
Afrika
Kelet-Afrika
Madagaszkár
Dél-Afrika
Észak-Afrika
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Nyugat-Ausztrália
Dél-Ausztrália
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Frank Schäfer: Brackwasserfische – Alles über Arten, Pflege, Zucht

Larousse: Halak és akváriumok

Brian Ward: Akváriumi halak és növények

https://www.fishbase.se/summary/Monodactylus-argentues.html

https://www.iucnredlist.org/species/166925/46644370

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2020-03-23 10:03

Katalógus ID:

No. 4293


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Brakkvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük