| Megtekintve: 7 548

Monodactylus kottelati – Kottelat – díszholdhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Monodactylus kottelati

CSALÁD

Monodactylidae

MÉRET

20 cm

°C

24-27 °C

°pH

7,2-7,8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

450 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Korong alakú, lapított testű hal, melynek apró pikkelyei ezüstös csillogásúak, a hal alapszínét ezüstté varázsolva. A mell- és a farkúszó átlátszó, míg a hasúszói rendkívül csökevényesek. A hátúszó erősen narancsos (hegye majdnem barnássárgába megy át), és gyakran kampósan hátrahajlik mellső hegye. A farok alatti úszó jól fejlett, fontos faji bélyeg, hogy nagyobb, mint a hátúszó. Elülső szegélye fekete. A hal fején két fekete sáv fut végig, egy keresztül a szemen. A második sáv a szemsáv mögött, szinte párhuzamosan fut azzal, s jellemzően eléri a hasat, és egybefüggően halad tovább a farok alatti úszót szegélyező csíkig.

A faj nagyon hasonlít az ezüstös díszholdhalra (Monodactylus argenteus). A fő megkülönböztető bélyeg, hogy az ezüstös díszholdhal hát- és farok alatti úszója közel azonos méretű, és e faj hátúszója csak halványsárgásan színezett, nála nem látunk kampószerű megnagyobbodást. A szemsáv mögötti második csík jellemzően nem éri el a hasat, hanem a testközép tájékán véget ér.

Tartása és tenyésztése

Tartása szinte teljesen megegyezik az ezüstös díszholdhaléval. Klasszikus brakkvízi halfajról van szó: a díszholdhalak mellett az árgushalak és a lövőhalak tartoznak azon fajok körébe, melyeket az akvarisztika már régóta tart számon félsósvízi halakként. A Kottelat – díszholdhal fiatal példányai előfordulhatnak édesvizekben, de leginkább brakkvizekben, így folyótorkolatokban, mangrove erdők mocsaraiban élnek, az idős példányok pedig már jellemzően tengeri életmódot folytatnak. Az idősebb állatok kevéssé tudnak az édesvízhez alkalmazkodni, a fiatalok viszont jól viselik az akár tengeri körülményeket is. Azt, hogy tág határok között képesek a sókoncentráció-változását elviselni, eurihalin életmódnak nevezzük. Egyébiránt a vízminőségre sem túl kényesek, jó tanulóhalak mindazon akvaristák számára, akik később a tengeri akvarisztikával szeretnének megismerkedni. Tengeri akváriumok beindításához (első betelepített halak gyanánt) is megfelelőek, sőt, alkalmas társításban tengeri akváriumokban is tarthatóak.

A Kottelat – díszholdhalakat mindenképpen csapatban, rajban érdemes gondozni. Ha csak néhány egyedüket tartjuk együtt, veszekedőssé válhatnak, máskülönben teljesen békés állatok. 450-500 liternél kisebb akváriumban ne akarjuk tartani a fajt, hiszen termetesre nőhet, mozgásigényes és egy csapat díszholdhalnak tágas térre van szüksége. Ha igényeinek leginkább megfelelően szeretnénk tartani, akkor még célszerűbb egy 1000 liter fölötti térfogatú medence, és ajánlott akár 20 példány (vagy több) tartása. Gyakran láthatjuk állatkertekben óriás tengeri medencékben, például cápák mellett. Brakkvízi akváriumban a méretéhez megfelelő társhalakat, így például árgushalakat, lövőhalakat válasszunk.

Medencéjébe literenként 10-20 g tengeri sót adagoljunk: fiatalabb állatoknak a kisebb sótartalom is megfelelő, idősebb példányoknál inkább a 20-25 g/l koncentrációt érjük el. Ha esetleg csak ezt a fajt tartjuk (vagy a társhalaknak egyezik az igénye), kifejlett állatoknál a tengervíz sótartalmát is megközelíthetjük vagy elérhetjük. Az akvárium legyen tágas, sok szabad úszótérrel, és némi búvóhellyel is – amíg nem szokták meg helyüket és még fiatalabbak, többször bujkálnak, később inkább a nyílt víztérben mozognak. A növényeket elfogyaszthatják, a sótartalom mellett ez is limitálja az alkalmas vegetáció listáját. Aljzatnak finom homokot, vagy korallzúzalékot válasszunk. A hőmérséklet 26 °C környékén optimális, a kémhatás legyen kissé lúgos (7,5-7,8 pH), a víz pedig kemény – ahogy az a legtöbb brakkvízi és tengeri fajra is igaz. Szűrjük erősen medencéjüket, de a tengeri állatokhoz képest jobban viselik a kisebb vízminőség-változást. Ha igényeinek megfelelően brakkvízben tartjuk, akkor betegségekre kevésbé hajlamos.

Mindenevők, növényi táplálék-kiegészítésre szükségük van. Ezt biztosíthatjuk, ha néha kapnak forrázott zöldséget (pl.: saláta, uborka). Szoktatás után a száraz eledeleket is elfogadják, ezt kapják változatosan, jó minőségben – itt is odafigyelhetünk arra, hogy lemezes eledelek formájában juttassunk be néha növényi eredetű tápanyagokat is (pl.: spirrulina). Természetesen az élő és fagyasztott táplálékot, úgy, mint a sórákot, szúnyoglárvát, garnélát, stb. ők is kedvelik. Bátran használjunk fagyasztott mixeket is, például a tengeri halak számára gyártott változatokat. Kagylóhúst is kaphatnak.

Tenyésztésük mindezidáig eredménytelen volt akváriumi körülmények között, az üzletekben beszerezhető állatok Ázsia-menti tengerekből kerülnek befogásra. A kereskedők sajnos csak ritkán különítik el és nevezik meg pontosan ezt a fajt, holott sokkal gyakrabban fordul elő a kereskedelemben, mint ahogy neve felbukkan a listákon. Gyakran az ezüstös díszholdhal (Monodactylus argenteus) neve alatt forgalmazzák a Kottelat – díszholdhalakat is, akár kevert állományban az előző fajjal. Egyébként nyugodtan tarthatjuk együtt mindkét fajt.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Legfőbb elterjedési területe Srí Lanka, de származnak adatok Thaiföld, Szingapúr környékéről is. Édesvizű folyók torkolatának félsós vizeiben él, illetve a tengerre is kiúszik.

Egyéb elnevezések

syn: 

Eng: Dwarf moony

Egyéb köznevei:

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Sri-Lanka
Indokína
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Frank Schäfer: Brackwasserfische – Alles über Arten, Pflege, Zucht

https://www.fishbase.se/summary/Monodactylus-kottelati.html

https://www.aquariumglaser.de/en/fish-archives/monodactylus-kottelati-2/

 

A második kép szerzője: Frank Schäfer (Aquarium Glaser)

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2014-09-08

Frissítve:

2020-03-23 11:03

Katalógus ID:

No. 4523


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Brakkvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük