| Megtekintve: 1 660

Scatophagus tetracanthus – Afrikai árgushal

TUDOMÁNYOS NÉV

Scatophagus tetracanthus

CSALÁD

Scatophagidae

MÉRET

30 cm

°C

23-30 °C

°pH

7,8-8,5 pH

°Nk

10-25 Nk

HELYIGÉNY

500 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

8-12 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Lapos, vékony testű halak, melyek alakja viszonylag négyszögletes, erre rásegít hátratolódott farok alatti úszójuk és második hátúszójuk. A fej viszonylag hegyes. Az elülső hátúszó első pár sugara kemény, egyfajta tüskévé módosult, melyek hámjában méregmirigyek vannak.

Alapszínezetük krémsárga, de ez az állat korától és állapotától függően a piszkosfehértől az egészen élénksárgáig változhat. Rendkívül impozáns megjelenésű, köszönhetően a kontrasztos fekete keresztsávoknak. Az első sáv a szemen fut keresztül, majd egy a kopoltyúfedőn, a testoldalon pedig további hármat találunk, melyek közül az első kettő kimondottan vastag és egymáshoz kicsit közelebb fut, mint a többi. A hatodik fekete sáv a faroktövön húzódik. Ezen túlmenően, a szemsávval kb. 45°-ot bezárva, az orr-száj irányába is fut egy srégen menő sötét csík. Az úszók jellemzően színtelenek vagy nagyon halvány sárgásak, a második hátúszó és farok alatti úszó töve a testen futó sávok színét mutatja. Az első hátúszó javarészt fekete, akárcsak a hasúszók, bár utóbbiak külső szegélye fehéres. Az afrikai árgushalak színezete összetéveszthetetlen más rokon fajokkal.

Tartása és tenyésztése

Az afrikai árgushalak lenyűgöző szépségű brakkvízi halak. Sajnos csak ritkán lehet hozzájuk jutni, áruk is viszonylag magas, ellenben szemkápráztató és hosszú életű lakói lehetnek egy félsós vizű medencének.

Az afrikai árgushalak igazi eurihalin fajok, a víz sókoncentrációjának változását tág határok között képesek elviselni. A természetben is gyakorta felúsznak időlegesen akár édesvizekbe is, de a tengerben is előfordulnak. Hosszú távon a kb. 12-18 ezrelékes sótartalmat (literenként 12-18 g tengeri só) javaslom gondozásukhoz, de ennek kisebb-nagyobb változásait minden további nélkül elviselik. A kereskedelemben néha édesvízben helyezik el, annak köszönhetően, hogy egy bizonyos ideig azt is jól tolerálják, de akár még tengeri medencébe is kerülhetnek. Mindazonáltal egy közepes erősségű brakkvízzel nem tévedhetünk.

Akár 30 cm-es testhosszt is elérhetnek, bár akváriumban ritkán nőnek meg ekkorára. Társas, csoportos halak, legalább 5 példányt szerezzünk be belőlük. Olyannyira szociális – társaságkedvelő viselkedésűek, hogy szívesen csapódnak más halakhoz is: bátran tartsuk őket vegyes csapatban más árgushal-fajokkal is. Arra azonban ügyeljünk, hogy még ebben az esetben is az a legmegfelelőbb, ha 4-5 példányt gondozunk a fajtársakból. Csoportos életmódja és mérete miatt csak 500 literes vagy ennél nagyobb akváriumba alkalmasak. Trópusi, Egyenlítőhöz közeli elterjedésűek, így a meleg vizet kedvelik, 25-26 °C körüli fűtés felel meg leginkább számukra. A víz legyen enyhén lúgos, a savas (vagy akár csak a teljesen semleges) pH-t nem szeretik. Legjobb, ha 8-as pH értéken vagy picivel afölött tartjuk őket. A savanyúbb közegben hamar megbetegedhetnek, apatikussá kezdenek válni. A víz legyen kemény 10-25 °nk között megfelel – így a legtöbb csapvíz előkezelés után alkalmas a faj tartására.

Nyugodt, békés állatok, melyek könnyen társíthatóak. Nemcsak rokon árgushal-fajok kerülhetnek melléjük, hanem méretéből kifolyólag szinte bármilyen más alkalmas faj is. Így például lövőhalakkal, díszholdhalakkal, ezüst cápaharcsákkal vagy akár sügérfélékkel is együtt tarthatóak. Néhány sziklával, gyökérrel otthonosabbá tehetjük medencéjét, de nem túl kényes a berendezésre. Uszadékfáknál ügyeljünk arra, hogy nagyon alaposan, régóta legyenek kiáztatva, mert különben savanyíthatják a vizet. Sziklák gyanánt bátran használhatunk mészkövet is. A talaj számukra nem kritikus, de a leginkább élethű, ha finom homokot vagy korallőrleményt használunk. Az apró szemű sötét talaj viszont remekül kihangsúlyozza színeiket. A finom levelű vízinövényeket megeszik.

Mindenevő halak, bár étrendjükben az állati eredetű táplálékok a hangsúlyosabbak. Szoktatás után elfogadnak száraz eleségeket is, de a legjobb élő és fagyasztott táplálékkal etetni őket. A kisebb rákocskák, mint a cyclops, artémia, kisebb garnélák a kedvenceik: ezek élő és fagyasztott formában is biztosíthatóak. Kaphatnak ezen túlmenően szúnyoglárvát, grindált, kagylóhúst, krillt is, illetve számos fagyasztott mix is rendelkezésre áll: az általános típusok mellett a diszkoszhalaknak vagy tengeri halaknak készült mixek is kiváló választást jelentenek. Néha egészítsük ki étrendjüket növényi tápanyagokkal is: spirrulina alapú díszhaltápokkal, előkészített (forrázott, fagyasztott) zöldségekkel (pl.: uborka), de utóbbiaknál vigyázzunk, ha már nem eszik meg, a maradékot távolítsuk el az akváriumból, mert hamar elronthatja a vízminőséget. A szűrés legyen erős és hatékony, de a vízmozgás ne legyen túl intenzív.

Akváriumi tenyésztésük sajnos megoldatlan, a ritkán kereskedelembe kerülő példányok vadbefogásból származnak. Ügyeljünk arra, hogy első hátúszójuk kemény sugarainak kültakarójában méregmirigyek ülnek, így a hal kifogásakor óvatosan járjunk el. Nem ismert eddig olyan eset, amikor komoly következménnyel járt volna szúrásuk, a fájdalmon kívül helyi tüneteket okoz általában (bőrpír, duzzanat, stb.), de allergiások fokozottan figyeljenek rá! Ritkasága ellenére nem kényesebb, mint más rokon fajok, némi brakkvízi gyakorlattal rendelkezve kiváló választás lehet.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Fő elterjedési területe Kelet- és Dél-Afrika (Kenya, Mozambik, Szomália, Tanzánia, Dél-Afrikai Köztársaság), valamint Madagaszkár partmenti vizei, ezen kívül megtalálható még Észak (valamint Északkelet- és Északnyugat) – Ausztráliában és Pápua Új-Guinea tengerparti területein is.

Folyótorkolatokban, lagúnákban, árapály érintette folyókban fordul elő.

Egyéb elnevezések

syn: Scatophagus fasciatus, Chaetodon tetracanthus.

Eng: African scat, Scatty.

Egyéb köznevei: Afrikanischer Argusfisch, Vöödiline roojakala, Tiikeriarguskala, Filaovanda, Pingo manchado, Kitang.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Madagaszkár
Dél-Afrika
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Queensland
Nyugat-Ausztrália
Kelet-Ausztrália
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz kémhatása: lúgos (8pH <)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Frank Schäfer: Brackwasserfische – Alles über Arten, Pflege, Zucht

https://www.fishbase.in/summary/Scatophagus-tetracanthus

https://www.aquariumglaser.de/en/fish-archives/scatophagus-tetracanthus-2/

https://www.iucnredlist.org/species/57509876/58341531

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-03-26

Frissítve:

2020-03-28 09:03

Katalógus ID:

No. 9940


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Brakkvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük