| Megtekintve: 5 099

Stigmatogobius sadanundio – Lovaggéb

TUDOMÁNYOS NÉV

Stigmatogobius sadanundio

CSALÁD

Gobiidae

MÉRET

9-10 cm

°C

20-26 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Szürkéskék alapszínű, gömbölyded fejű, kissé nyúlánk alkatú hal. A hímek termetesebbek és díszesebbek a nőstényeknél. Oldalát kicsi fekete pöttyök sora díszíti, melltájéka aranyló (idősebb, ivarérett hímeknél) vagy ezüstös. Mellúszói színtelenek, míg hasúszói fehérek. A farok alatti úszó fehér szegélyű, bázisa halványkékes néhány apró pöttyel, míg farkúszója is díszített: vékony kékesfehér szegélyű, az úszósugarakon szintúgy pici fekete pettyek helyezkednek el.

Hátúszója kettéosztott, mely sok rokon gébfaj közös jellemzője. A második hátúszó mintája a farok alatti úszóéval egyezik meg, az első hátúszó a hímeknél azonban rendkívül feltűnő és díszes. Tövében mélykék folt helyezkedik el, a sugarak pedig erősen meghosszabbodtak, felmereszthetőek. A kékes folt a nősténynél is megvan, de neki ezen úszósugarai is rövidek maradnak.

Tartása és tenyésztése

A lovaggébek viszonylag régóta ismertek az akvarisztikában, ahhoz képest, hogy a gébfélék közül az utóbbi években kezd egyre több faj elérhetővé válni. Gyakran importálják őket Dél-Ázsiából, Magyarországon is többé-kevésbé rendszeresen elérhetőek.

A lovaggébek nem kizárólagosan csak brakkvízben tartható halak, a természetben is sokszor megfigyelhetőek tisztán édesvízben, és sok kereskedésben is csapvízben, édesvízben tartják őket. Egészségük megőrzése érdekében, illetve, ha hosszú életű halakat szeretnénk, akkor viszont mindenképpen érdemes némi sót tennünk akváriumukba, ugyanis a legmegfelelőbb tartástechnológia számukra a gyenge brakkvíz. 5 ezrelék körüli sótartalom már elégséges, de egy 5-10 közötti tartomány ideálisnak tekinthető. Kisebb változásokra a sókoncentrációban nem érzékeny, de vize lehetőleg legyen jól szűrt. Elérheti kifejletten az akár 10 cm-es testhosszt is, viszont ha csak néhány példányt gondozunk belőle, egy 80 liter körüli akvárium már elég számukra. Tartható párban, de akár csoportosan is. Ha csapatban gondozzuk, arra ügyeljünk, hogy hierarchikus rendet alakítanak ki maguk között, mindig lesz domináns állat. Ha több példányuk van kis helyre bezsúfolva, az eredményezhet agressziót, de tágasabb akváriumban minden gond nélkül tartható egy egész csapat lovaggéb is.

Társításuk nem problémás, azt kell figyelembe vennünk, hogy nálánál jóval kisebb halak, illetve garnélák ne kerüljenek mellé, mert azokat tápláléknak nézheti. Előfordul, hogy megcsípi más halak úszóit: mindenképpen kerüljük a fátyolos, vagy túlságosan lassú, nyugodt társhalakat. Lövőhalak, holdhalak, Etroplusok társhala is lehet. Viszont mivel nem igényli feltétlenül a tengeri sót, ha vize kemény és enyhén lúgos, akkor akár ennek megfelelő édesvízben is jó ideig tartható egyes tapasztalatok szerint – ilyenkor például szivárványhalak is lehetnek társai. (Bár itt megjegyezzük, hogy mi így is inkább brakkvízi gondozását javasoljuk, édesvízbe (pl.: szivárványhalak mellé) számos más, hasonló habitusú gébfaj közül választhatunk, pl.: császárgéb, Mogurnda-fajok.)

A mérsékelten meleg vízhőmérsékletet kedveli, hosszú távon 23-26 °C ajánlható. A vízkeménység 10 és 20 német keménységi fok között ideális, éppen ezért a legtöbb csapvíz megfelelő számára. A kémhatás mindenképpen az enyhén lúgos tartományba essék, savas vízben nem tarthatóak! Ha biztosítjuk nekik a gyengén brakkvízi közeget, akkor betegségekre sem lesz hajlamos – egyébként édesvízben tartva sokkal könnyebben fertőződik meg. A körülményeket elviselő vízinövényeket bátran ültessünk, és a tompa megvilágítást is kedveli. Legyenek barlangok, csövek, fejre fordított cserepek, uszadékok is akváriumában, ugyanis szívesen keres búvóhelyet efféle tereptárgyak rejtekében. Ez a territorialitása szempontjából is előnyös.

Etetésére a leginkább az élő, illetve fagyasztott táplálékok válnak be, alapeleségét képezheti tubifex, grindál, vörös szúnyoglárva és artémia, de ez kiegészíthető egyéb állati eredetű táplálékokkal, különböző mixekkel, akár élő garnélákkal. Szoktatás után akár a műeleségeket is elfogyasztja, saját állataimat sikerült lemezes eleségre is rászoktatni. Nem tisztán mikroragadozók, ezt ne felejtsük el, ezért némi növényi kiegészítésre is lehet szükség. Ha rászokik a vegyes díszhaltápokra, az fedezheti is ez irányú igényét, de a növényekről is lecsipked egy kevés algát, biofilmet.

Az ivarok megkülönböztetése kifejezetten könnyű a hímek nagyobb, robosztusabb termete és a kakastaréj-szerű megnyúlt első hátúszója alapján. Szaporításuk, ívásuk nem példa nélküli akváriumi körülmények között, de rendszeresített tenyésztésükről nem beszélhetünk sajnos, a kereskedelembe kerülő állatok jelentős része vadonfogott. Esetükben különösen fontos, hogy tisztában legyünk a származási hely körülményeivel, hogy nekik megfelelő vízminőségbe kerüljenek és alkalmas eleséget kapjanak. A lovaggébek egyébként csövekbe, kisebb barlangokba ikráznak, ahol a mennyezetre helyezik el ikráikat. Az ikrák száma sok száz, egyes források szerint közel 1.000 db is lehet. Az ikrákat a hím őrzi, de mindkét ivar részt vállal a kishalak nevelésében. Parányi élő táplálékkal indíthatóak, hiszen nagyon aprók az elúszó ivadékok. Tenyésztése azért is problémás, mert a kishalak sós vízben nevelkednek.

Egyedi érdekessége a fajnak, hogy azon kevés gébféle közé tartozik, melyek nappal is aktívak, és vízközt úsznak (a fajok többsége az aljzat közelében mozog). Szemük gyönyörű kék színű, ha megfelelően éri a fény, hiszen egy fényvisszaverő hártya is van szemükben. Lang Xing – gébnek is nevezik egy híres világjáró után.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél- és Délkelet-Ázsia szerte széles körben elterjedt, megtalálható Pakisztán, India, Srí Lanka, Banglades, Thaiföld, Kambodzsa, Vietnam, Mianmar, Szingapúr, Malajzia és Indonézia vizeiben, sőt, még a Fiji-szigeteken is.

Elsősorban brakkvizekben fordul elő mangrovemocsarak, folyótorkolatok környékén, de édesvízi lelőhelyei is ismertek.

Egyéb elnevezések

Lang Xing – géb

syn: Gobius sadanundio, Gobius apogonius.

Eng: Knight Goby, Fan Dance Goby.

Egyéb köznevei: Ridderkutling, Ritaritokko, Gefleckte Grundel, Rittergrundel, Buchut.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Pakisztán
Dél-Ázsia
India
Sri-Lanka
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Frank Schäfer: Brackwasserfische – Alles über Arten, Pflege, Zucht

https://www.seriouslyfish.com/species/stigmatogobius-sadanundio/

https://www.fishbase.se/summary/25119

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2020-03-22 03:03

Katalógus ID:

No. 4300


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Brakkvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük