| Megtekintve: 5 705

Botia striata – Sávos díszcsík

LATIN NÉV

Botia striata

CSALÁD

Cobitidae

MÉRET

10 cm

°C

23,0-26,0 °C

°pH

6,0-8,0 pH

°Nk

5,0-13 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

8-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

A hal egész testét egymástól egyenlő távolságra futó, sötét, ferde sávok fedik, melyek a fejen előre, a testoldalon hátrafelé irányulnak. A hasoldal sárgás aranyszínű. A zömök fejen három pár bajuszszál van. Az úszókon sötét csíkok húzódnak, melyek a nagy farokúszón a legfeltűnőbbek.

Tartása és tenyésztése

Sötétedés után a legaktívabb.

A többi csíkféléhez hasonlóan, ez a faj is félénk és elrejtőzik napközben; élő férgekkel elő lehet csalogatni. Csattogó hangot hallat.

Néha nagyon összeférhetetlen, még a nagytermetű Cichlidákat is megtámadja. Jó úszó, de üregekben is szívesen tartózkodik.

A Botia nembe csupa olyan halfaj tartozik, amelyek egyesével tartva könnyen marakodóvá válnak. Gondozásukban ne hagyjuk magunkat félrevezettetni attól, hogy mivel a csíkfélék gyakran iszapos vizek lakói, azért elmulmosodott (eliszaposodott) medencékben is tarthatók. Éppen ellenkezőleg: kedvelik a kristálytiszta, oxigénben gazdag, nem túlságosan meleg vizet és a tiszta kavicstalajt.

A Botia fajok többé-kevésbé territoriális viselkedésűek; ami azonban nem zárja ki, hogy időnként ne éljenek — rendszerint nem túl nagy — rajokban. Sok faj határozottan hallható pattintó hangot ad, amely két versengő állat közül rendszerint az erősebbtől származik. Ezzel kapcsolatban szintén nem tudjuk, hogy hasonló hangoknak a szaporodásban is van-e szerepük:

A Botia fajok egyedei szívesen tartózkodnak üregekben, vagy egészen befúrják magukat a talajba, de ebben a tekintetben nem minden faj viselkedik egyformán. Akváriumban kókuszdióhéjak laposan felfekvő részei nagyon jól beváltak rejtekhelyekként. Ha nincsenek üregek, az állatok saját maguk készítenek fedezéket kövek vagy más díszítő elemek alá. Különösen a frissen telepített példányok ilyenkor több napig nem mutatkoznak.

A természetben ezek a csíkfélék feltehetőleg az áramlással (fejjel) szembeállnak, s várják az odasodródó táplálékot, miközben csupán megnyúlt felső ajkuk és bajuszszálaik látszanak ki a leshelyből. Táplálékuk valószínűleg apró víziállatok és szerves hulladékok. Akváriumban szárazeleséget is elfogadnak, de a társas tartásnál arra kell ügyelni, hogy az eleség valóban lejusson a fenékre. Jó szolgálatokat tesznek az esetleges maradékok elfogyasztásában. Nagyon kedvelik az eleségtablettákat is.

Fajtársaikkal, vagy ha ilyenek nincsenek, más halakkal szemben is nagyon összeférhetetlenül viselkedhetnek. Célszerű vagy különböző fajok egyedeit egy-egy példányban, vagy ugyanazon faj egyedeit nagyobb egyedszámban tartani. Azonos fajhoz tartozó kéthárom példány esetleg könyörtelenül megtámadja egymást, s az erősebb elpusztítja a gyengébbeket.

A víz hőfokát illetően nem olyan igényesek, mint általában gondolják. A hőmérséklet esetenként elérheti ugyan a 28 C°-ot, de 24— 25 C° valószínűleg nemcsak elegendő, hanem — úgy látszik — megfelelőbb is.

Elterjedési területe - térkép (map)

Botia striata - Sávos díszcsík elterjedési területe (Map)

Dél-India folyói.

Egyéb elnevezések

syn: Botia striata kolhapurensis, Botia striatus.

Eng: Zebra Loach, Tiger Loach, Lined Loach, Candystripe Loach.

Egyéb köznevei: Mřenka proužkovaná, Zebrasmerling, Raitanuoliainen, Streifenschmerle, Zebraschmerle, Handi, Wagamasa, Waghamasa, Sebrabotia.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-08

Frissítve:

2011-10-29 06:10

Katalógus ID:

No. 4264


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (120) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Csíkfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük