| Megtekintve: 3 298

Micronemacheilus cruciatus – Vietnámi törpecsík

TUDOMÁNYOS NÉV

Micronemacheilus cruciatus

CSALÁD

Nemacheilidae

MÉRET

3,5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

50 liter

VISELKEDÉS

erősen társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó-középső szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Karcsú, kissé nyújtott testű, torpedó alakú halak. Szemük viszonylag nagy, szájukat 3 pár bajuszszál szegélyezi. Alapszínezetük ezüstös, hátuk enyhén barnás. Néha fénylően világos testüket nagyon sok függőleges irányú keresztsáv tarkítja, melyek sötétszürkés-barnás árnyalatúak.

A csíkok a farktőnél indulnak, ahol egy nagy sötét foltot is találunk, és egészen a fejig húzódnak. Úszói színtelenek. Stresszszínezetük során a harántsávok elhalványodnak, gyengén kivehetőek, helyettük egy oldalvonal menti hosszanti sötét csík látható, s alapszínük is barnább árnyalatúra vált. A hosszanti sáv egyébként néha – hangulatfüggően – megfigyelhető rajtuk olyan esetben is, amikor stresszhelyzet nem vagy alig áll fenn.

Tartása és tenyésztése

A vietnámi törpecsíkok kisméretű, nappal is aktív csíkfélék. Egy kisebb akvárium, sőt akár a nagyobbacska nano stílusú medencék is megfelelnek tartására, 50 litertől már jól érzik magukat. Kifejletten sem érnek el 3,5 cm-nél jelentősen nagyobb méretet. A vietnámi törpecsíkok rendkívül szociális élőlények, nagy csapatban élnek, ezért akváriumi tartásuk során is minimum 6-8, de inkább 10 vagy több példányukat érdemes tartani. Érdemes megfigyelnünk, ahogy a halak egymással szórakoznak, játékosan mozognak és aktív közösségi életet élnek. Szintén érdekesség viselkedésükben, hogy nagyon sokat úsznak vízközt, az akvárium középső zónájában. Bár természetesen a talajon is tartózkodnak, ez a fajta életmód nagyban eltér a legtöbb csíkfélétől. Úszásmódjuk sokszor ugrándozó, kisebb megiramodásokkal tarkított. Szívesen pihennek növények levelein, ágak között. Úszónövényekkel akár árnyékolhatjuk is a világítást, a tompa, szűrt fényt jobban kedvelik.

 

A medence aljára apró szemű homokot, sóder terítsünk, ami nem sérti fel bajuszszálaikat, esetleg lekerekített köveket használjunk. Bátran dekorálhatunk nagyobb sziklákkal, ágakkal, de érdemes dús növényzetet ültetnünk, ami természetes élőhelyükre emlékezteti a halakat. Az áramlás lehetőleg ne legyen intenzív, s bár folyami halak, a viszonylag csendes, lassan mozgó, partközeli szakaszokat kedvelik. Igényeiknél fogva a legtöbb társas akváriumba alkalmasak, hiszen a semleges kémhatású, kissé lágy – enyhén kemény víz számos közönséges díszhalunknak megfelel. A túl meleg vizet nem kedvelik, de az általános 24-26 °C alkalmas tartásukra. Nem jelent viszont problémát, ha fűtetlen szobai medencébe kerülnek, esetleg olyan társításba, ahol hidegebb vizet kedvelő halak élnek (pl.: palacsinta algázók, egyes dánió fajok), az alacsonyabb 21-22 °C körüli hőmérséklet is alkalmas számukra. Csak beállt biológiai egyensúlyú akváriumba telepítsük őket, a rendszeres vízcseréket tartsuk be. Ügyeljünk arra, hogy a frissen importált példányok nagyobb odafigyelést igényelnek beszoktatásuk alatt, de később strapabíró állatokká válnak.

 

Társításuk nem nehéz, hiszen teljesen békések még a legapróbb testű halakkal is, éppen ezért akár egy nano akvárium fajösszetételének kiegészítője is lehet. Arra ügyeljünk, hogy olyan társhalak ne kerüljenek mellé, melyek kárt tehetnek benne. Leginkább kisebb dániókkal, razbórákkal, kistestű gurámikkal (pl.: mézgurámi, morgó gurámi) vagy más békés talajlakókkal érdemes együtt tartanunk őket. Etetésük szintén nem bonyolult, nagyon hamar elfogadják a műeleségeket is, szívesen táplálkoznak gyorsan megpuhuló vagy szemcsésedő, talajra süllyedő tablettákból, de akár vízközt is fogyasztanak a lehulló lemezes eledel darabkáiból. Egyébként hasznos lakói az akváriumnak abból a szempontból is, hogy gyorsan eltüntetik a más halak által meghagyott eleséget (ez természetesen nem elég táplálék nekik), ügyes takarítók. Egyes tévhitekkel ellentétben algát nem fogyasztanak! Menüjüket érdemes kiegészíteni fagyasztott, esetleg élő tápokkal is, úgy, mint a szúnyoglárva, artémia, tubifex vagy grindál.

 

Az akváriumokba kerülő vietnámi törpecsíkok döntő többsége vadon fogott, a természetben begyűjtött példány. Rendszeresített akváriumi tenyésztésük nem bevett gyakorlat, holott a csíkfélék azon kisebb hányadához tartoznak, melyek egész jól szaporíthatók akváriumban is. Ehhez mindenekelőtt egy nagy csapatra lesz szükségünk, melyeket alaposan kondicionálunk jóféle eleségekkel, lehetőleg minél több élő tartalommal. A csapat egyedszáma sikeres tenyésztők tapasztalatai alapján érje el akár a 20 egyedet is! Az ivarok megkülönböztetése nem egyszerű, a nőstények jellemzően kicsit teltebbek.
Ha a nagyszámú csapatot együtt tartjuk egy vízinövényekkel, mohákkal sűrűn telepített akváriumban, akkor számíthatunk felcseperedő ivadékokra. A hatékonyabb szaporítás érdekében érdemes egy kisebb akváriumot feltöltenünk már beállt vízzel, és jó alaposan kibélelni jávai mohával vagy más ikráztató növénnyel. Ide párban is kirakhatók a halak, de akár csapatban is. Az ívás után a szülőket el kell távolítani, mert ikrafalók. A medencébe vezessünk levegőztetést, fűtenünk nem kell. Az ívás alatt szűrnünk sem muszáj, de az ivadéknevelésnél ez már elengedhetetlen. Az utódok rendkívül aprók, rotatóriával, papucsállatkával indíthatóak, a frissen kelt artémiát csak később tudják megenni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Micronemacheilus cruciatus - Vietnami törpecsík map

Kizárólag Vietnamban fordul elő, endemikus faj. Az An Lao és Phong Nha folyók vízbázisából, illetve környékéről ismert. Lassúbb folyású, nyugodt szakaszok lakója, ahol a növényzet sűrű, a talaj homokos vagy kavicsos.

Egyéb elnevezések

sokcsíkú törpecsík, vietnami sziklanyaló

syn: Yunnanilus cruciatus, Nemacheilus cruciatus.

Eng: Vietnamese multi-banded zebra loach, Hovering zebra loach.

Egyéb köznevei: Tiger-Zwergschmerle, Mřenka annamská, Tihevööt-hiinatrull.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Vietnám
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Gerhard Ott: Schmerlen
  • www.iucnredlist.org/details/188008/0
  • www.seriouslyfish.com/species/micronemacheilus-cruciatus/
  • www.loaches.com/species-index/yunnanilus-cruciatus

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2018-08-06

Frissítve:

2018-08-06 02:08

Katalógus ID:

No. 9402


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Csíkfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük