| Megtekintve: 6 759

Misgurnus anguillicaudatus – Mandzsu csík

TUDOMÁNYOS NÉV

Misgurnus anguillicaudatus

CSALÁD

Cobitidae

MÉRET

15-18 cm

°C

10,0-25,0 °C

°pH

7,0-8,0 pH

°Nk

8,0-12 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

kevésbé veszélyeztetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A Csíkfélék (Cobitidae) családjába tartozó megnyúlt testű, angolnaszerű hal. A farokvég oldalról igen lapított. Az aranybarna színű, sötét pettyekkel tarkított, rendkívül megnyúlt alakú testét igen kis pikkelyek fedik, amelyek mélyen be vannak ágyazódva a bőrbe, de helyenként egészen hiányozhatnak is. Az úszók viszonylag kicsinyek, a hát- és a hasúszó meglehetősen hátul ül. A száj kicsiny és alsóállású. A felső állkapcson 2 pár hosszú, az alsón két pár rövid bajuszszál van.

Létezik aranyszínű változata is.

Tartása és tenyésztése

Jól fejlett a béllégzésük, ami lehetővé teszi, hogy szárazság idején hosszabb időn át az iszapba rejtőzködjenek. A természetben előnyben részesítik az iszapos, sáros fenekű élőhelyeket, ahol a fenéken összegyűlt levelek közé fúrják magukat, hogy csak a fejük látszódjon ki. A légzéshez szükséges levegőt cuppanásszerű zajjal a felszínen veszik, az elhasznált levegőt a végbélnyíláson át bocsátják ki. Akkor aktív, ha a légnyomás csökken.

A mandzsu csík akváriumban tökéletesen igénytelen. Szerény, a legrosszabb vízben is kibírja, különösen béllégzése teszi erre alkalmassá. Szárazság idején beássa magát az iszapba, s itt hosszú „nyári álmot” aluszik. Vízbe téve rögtön mozgékony. A levegő elektromosságára és a légnyomás változásaira érzékeny. Ilyenkor nagyon nyugtalan, ez indokolja, hogy „időjósnak” nevezték el.

A mandzsu csíkot már többször tenyésztették akváriumban. Érdekes nászjáték után, amikor az állatok többször átölelve egymást kergetőznek ide-oda, az ikrát válogatás nélkül a nyílt vízben, a fenék közelében, növényekre vagy magára a fenékre szórják. Először a hím aktivitása nő meg, mert sokszor vesz a felszínen levegőt, s kiterjesztett úszókkal közeledik a nőstényhez. Szájával megérinti az oldalát, mellúszóival legyezgeti, s akkor is követi, amikor a nőstény az üldözés elől szeretne elmenekülni. Végezetül egymás mellett úsznak, miközben a hím kiterjesztett mellúszójával tartja fenn az érintkezést a nősténnyel. Befejezésül a hím átöleli a nőstényt. A mandzsu csíkot akváriumban csak párosával szabad tenyésztésre fogni, mert többi hím egymást kölcsönösen akadályozza, s túl sok petét falnak fel.

Elterjedési területe - térkép (map)

Misgurnus anguillicaudatus - Mandzsu csík elterjedési területe (Map)

Burma (Mianmar), Északkelet-Ázsia és Közép-Kína folyói.

Egyéb elnevezések

syn: Cobitis anguillicaudata, Misgurnus aguillicadatus, Misgurnus anguillicaudatus anguillicaudatus, Misgurnus crossochilus, Misgurnus fossilis anguillicaudatus, Misgurnus lividus, Misgurnus mizolepis elongatus, Misgurnus mizolepis grangeri, Misgurnus mizolepis multimaculatus, Misgurnus mizolepis punctatus, Misgurnus mizolepis unicolor, Misgurnus mohoity leopardus, Misgurnus mohoity yunnan, Misgurnus multimaculatus, Ussuria leptocephala.

Eng: Weather Loach, Dojo Loach, Golden Dojo Loach, Golden Weather Loach, Weather Fish, Oriental Weatherfish, Pond Loach.

Egyéb köznevei: Nai chau, Kinesisk smerling, Amur mud loach, Dojo, Japanese loach, Pond loach, Aasianmutakala, Loche asiatique, Loche d'étang, Ostasiatischer Schlammpeitzger, Yuyu, Amurskii v'yun, Vostochnyi, Misgurno, Misgurno de Asia, Dojo, U-u, Cá Chach bun, Cá diét.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Észak-Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Myanmar
Kelet-Ázsia
Kína
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

http://www.fishbase.se/summary/Misgurnus-anguillicaudatus.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-08

Frissítve:

2018-04-23 09:04

Katalógus ID:

No. 4266


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Csíkfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük