| Megtekintve: 3 899

Yasuhikotakia morleti – Csapatos díszcsík

TUDOMÁNYOS NÉV

Yasuhikotakia morleti

CSALÁD

Cobitidae

MÉRET

10 cm

°C

26,0-30,0 °C

°pH

6,0-8,0 pH

°Nk

5,0-12 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-16 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

E tökéletesen áramvonalas testű csík színe sárgásszürke, oldalának alsó része és a hasa világosabb, ezüstös árnyalatú. Hátoldalán egy sötét csík húzódik végig, faroknyelét is sötét sáv övezi. Pikkelyei nagyon kicsik, bőrének felszíne fénytelen. hátvonala ívelt, hasfala egyenletesen lapos, a farktő igen magas. Hosszúsága: 8-10 cm-t érhet el.

Szürkéssárga, zöldesen vagy kékesen csillogó alapon mindig ugyanúgy maradó hátszíj a gerincen, amely a farktőnél lefelé kanyarodik. Kétoldalt három vagy négy, igen változékony keresztsáv van, amelyek egészen el is tűnhetnek.

A Botia fajok alakja általában hosszúkás és esetlen, a hátvonaukl ívelt, a hasvonaluk viszont többé-kevésbé egyenes. Ebben a tekintetben azonban kétféle Botia-csoport különböztethető meg. Ezek egyikében viszonylag egyenes a fajok halvonala, a másik csoport fajainak hát- és hasoldala viszonylag egyformán ívelt. A faroknyél magas, sőt egyes fajoké igen magas. A fej hosszú és hegyes, a száj vég-, ill. alsóállású. A fejen magasan elhelyezkedő szemeket nem védi hártya, mint néhány más csíkfélékét. A szem alatti tövis kéthegyű, felegyenesíthető, s záróízülete van. Kétoldalt 3— 3 bajuszszál látható. A pikkelyek nagyon visszafejlődtek. Az úszóhólyag csontos tokba van zárva.

Tartása és tenyésztése

A Botia nembe csupa olyan halfaj tartozik, amelyek egyesével tartva könnyen marakodóvá válnak. Gondozásukban ne hagyjuk magunkat félrevezettetni attól, hogy mivel a csíkfélék gyakran iszapos vizek lakói, azért elmulmosodott (eliszaposodott) medencékben is tarthatók. Éppen ellenkezőleg: kedvelik a kristálytiszta, oxigénben gazdag, nem túlságosan meleg vizet és a tiszta kavicstalajt.

A Botia fajok többé-kevésbé territoriális viselkedésűek; ami azonban nem zárja ki, hogy időnként ne éljenek — rendszerint nem túl nagy — rajokban. Sok faj határozottan hallható pattintó hangot ad, amely két versengő állat közül rendszerint az erősebbtől származik. Ezzel kapcsolatban szintén nem tudjuk, hogy hasonló hangoknak a szaporodásban is van-e szerepük:

A Botia fajok egyedei szívesen tartózkodnak üregekben, vagy egészen befúrják magukat a talajba, de ebben a tekintetben nem minden faj viselkedik egyformán. Akváriumban kókuszdióhéjak laposan felfekvő részei nagyon jól beváltak rejtekhelyekként. Ha nincsenek üregek, az állatok saját maguk készítenek fedezéket kövek vagy más díszítő elemek alá. Különösen a frissen telepített példányok ilyenkor több napig nem mutatkoznak.

A természetben ezek a csíkfélék feltehetőleg az áramlással (fejjel) szembeállnak, s várják az odasodródó táplálékot, miközben csupán megnyúlt felső ajkuk és bajuszszálaik látszanak ki a leshelyből. Táplálékuk valószínűleg apró víziállatok és szerves hulladékok. Akváriumban szárazeleséget is elfogadnak, de a társas tartásnál arra kell ügyelni, hogy az eleség valóban lejusson a fenékre. Jó szolgálatokat tesznek az esetleges maradékok elfogyasztásában. Nagyon kedvelik az eleségtablettákat is.

Fajtársaikkal, vagy ha ilyenek nincsenek, más halakkal szemben is nagyon összeférhetetlenül viselkedhetnek. Célszerű vagy különböző fajok egyedeit egy-egy példányban, vagy ugyanazon faj egyedeit nagyobb egyedszámban tartani. Azonos fajhoz tartozó két-három példány esetleg könyörtelenül megtámadja egymást, s az erősebb elpusztítja a gyengébbeket.

A víz hőfokát illetően nem olyan igényesek, mint általában gondolják. A hőmérséklet esetenként elérheti ugyan a 28 C°-ot, de 24— 25 C° valószínűleg nemcsak elegendő, hanem — úgy látszik — megfelelőbb is.

Viszonylag kicsiny és békés faj, amely éppen ezért társas tartásra alkalmas. A csapatos díszcsík nappal a növényzet között pihen.

Elterjedési területe - térkép (map)

Yasuhikotakia morleti - Csapatos díszcsík elterjedési területe (Map)

Thaiföld és Észak-India folyói, patakjai.

Egyéb elnevezések

syn: Botia horae, Botia morleti.

Eng: Skunk botia, Cream loach, Mouse loach, Skunk loach, Hora's Loach.

Egyéb köznevei: Musebotia, Horae, Kaarinuoliainen, Aalstrich-prachtschmerle, Aalstrichschmerle, Horas Schmerle, Mausschmerle, Trey kanchrouk.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-08

Frissítve:

2016-06-01 06:06

Katalógus ID:

No. 4269


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Csíkfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük