A kategóriában 41 bejegyzés található

Kategória leírása

Az Egyéb édesvízi halak között sok a monotipikus genus és számos, nem csak néhány fajt számlál. Ebben a fejezetben ezeket a kisebb, változatos csoportokat mutatjuk be, melyekbe olyan különleges halak tartoznak, mint a tüskésangolnák, a késhalak, a gébek vagy éppen az elefánthalak, de a nagytestű csontnyelvű halakról sem feledkezhetünk meg.

Az egyéb édesvízi halak csoport jellemzői:

Egyéb édesvízi halak csoport
Egyéb édesvízi halak csoport

Az ikrarakó halak között számos monotipikus akad — ezekből csupán egyetlen faj tartozik egy nembe. Más nemeik csak néhány fajt számlálnak és olyanok is vannak, melyek nem sorolhatók be egyetlen ismert nagyobb halcsoportba sem.

Ebben a csoportban hihetetlenül változatos, akváriumban tartható halakat lehet találni a félsós víziektől az édesvíziekig. Mielőtt tengeri fajokat tartanánk, érdemes ezek közül választani! Itt olyan halakat is bemutatunk, melyek még kisebb akváriumba is alkalmasak. Nem biztos, hogy ezek a fajok könnyen beszerezhetők, mivel népszerűségük erősen ingadozik.

Ez a csoport persze nem rendszertani kategória, minden kisebb kategóriába tartozó, többségükben különleges fajok általánosan elfogadott összesítő kategóriája. Éppen ezért általános leírásuk szinte lehetetlen, hisz általános sémát nem lehet rájuk húzni, olyannyira változatos csoportról beszélünk (a gébek például a legújabb rendszertani elvek szerint a sügéralkatúak közé sorolandók).

Akik igazán érdekes vagy különleges halakkal szeretnék tarkítani medencéjüket, azoknak itt van miből válogatniuk, de aki a kihívásokat keresi, nagyon sok nehezen tartható, egyedi bánásmódot igénylő hallal is megismerkedhet köreikben.