| Megtekintve: 1 694

Brachygobius mekongensis – Mekongi darázsgéb

TUDOMÁNYOS NÉV

Brachygobius mekongensis

CSALÁD

Gobiidae

MÉRET

1,8 cm

°C

22-28 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

35 liter

VISELKEDÉS

békés, félénk

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

kb. 2 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A mekongi darázsgéb a kisebb termetű darázsgébek csoportjába tartozik, alig nő nagyobbra 1,5 cm-nél. Teste teljes egészében ezüst alapszínű, sárga színt nem találunk rajta. Viszonylag karcsúbb alkatú. Akárcsak rokonai, e faj is két hátúszóval és egy előretolódott, összenőtt hasúszóval rendelkezik. A fej alig színezett, egy-két sötétszürke folt vagy tört csík található meg rajta leginkább. Keresztsávjainak nagy része vékony, nem túl sötétfekete, gyakran tört. Az elülső sáv az első hátúszó alatt található, a második sáv a második hátúszó kezdetén, de ez gyakran nem éri el a hasat. A harmadik sáv a második hátúszó végén kezdődik, a negyedik a farkúszó kezdetén. A sávok között kisebb foltok előfordulhatnak. Az úszók áttetszőek, leszámítva az első hátúszó elülső néhány sugarának tövét.

Leginkább a törpe darázsgébre (Brachygobius nunus) hasonlít. A törpe darázsgébnek a farktöve, illetve farkúszójának kezdete viszont sárga alapszínű, a négy fekete keresztcsík rajta mindig teljes, valamivel vastagabb, mint a mekongi darázsgébnél. A fej is erőteljesebben színezett feketével. Az úszók nagy része ennél a fajnál is áttetsző, leszámítva a két hátúszó első néhány sugarát, melyek jól láthatóan fekete színezetűek.

Egy kicsit emlékeztet még a borneói darázsgébre (Brachygobius xanthomelas), melynek ezüstös-sárgás alapszíne van, és alapvetően három domináns fekete csíkja, hasonlóan a B. doriae és B. sabanus fajokhoz – bár nála ezek jóval vékonyabbak, közöttük pedig tört sávok és foltok fordulnak elő. Az elülső hátúszó tövének első felében lévő áttetsző területről azonban jól felismerhető: az első hátúszón fekete szín legfeljebb a hátrébb eső területeken, illetve elől az úszó felső részén fordulhat csak elő. A borneói darázsgéb termetében is meghaladja a mekongi darázsgébet.

Tartása és tenyésztése

A közkeletű hiedelemmel ellentétben a darázsgébek túlnyomó többsége nem brakkvízi hal, bár az alapvetően édesvízi fajok között találunk pár jó sótűréssel rendelkező fajt is. A mekongi darázsgéb kizárólag édesvízben előforduló faj, tartása során sincs szükség a víz sózására minimális mértékben sem. Az akvarisztikában csak elvétve találkozni a nevével, holott ennél egy fokkal gyakoribb faj, bár így is a ritkaságok közé tartozik. Az ok, amiért ritkán hallani nevét, az a törpe darázsgébhez való hasonlatossága – mely viszont tényleg igazi kuriózum. A Brachygobius nunus néven kereskedelembe kerülő állatok nagyon gyakran valójában félreazonosított mekongi darázsgébek.

Parányi termetű a hal, a legnagyobb ismert példányai sem érték el, még a 2 cm-t sem! Ennélfogva egy kicsi, nano méretű akváriummal is bőségesen beérik, a 35 liter már elegendő egy kisebb csoportjának gondozásához. Szerezzünk be belőlük legalább 5-6 példányt. Az akváriumban ne legyen nagy az áramlás, a halak a természetben is a csendes, alig mozgó szakaszokat keresik. A szűrést lehetőleg légpumpa által hajtott szivacsszűrővel oldjuk meg, így az oxigén-utánpótlás is biztosított, egy ekkora akváriumhoz pedig szűrőkapacitásra ezek a szűrők is tökéletesen megfelelnek. Rendszeres részleges vízcserékről mindenesetre ne feledkezzünk meg.

A víz kémiai tulajdonságaival szemben nem kényes: élőhelye is viszonylag nagy régiót fed le, számos különböző vízminőséghez alkalmazkodott. 22 és 28 °C közötti hőmérséklet megfelel nekik (magasabb hőmérsékleten viszont felgyorsulnak az életfolyamataik, rövidül a várható élettartamuk). A kémhatás legyen semleges körüli, vagy enyhén savas, 6 pH-n hosszú távon is jól tarthatóak. A vízkeménységet illetően a lágyabbtól a kemény vízig terjedhet az érték, csapvízben tartható.

Etetésükre csak a parányi élő vízi szervezetek alkalmasak. Száraz tápokat nem fogadnak el, gyakran a fagyasztott táplálékra sem szoknak rá. Alaptápláléknak a keltetett artémia megfelelő, amit egészítsünk ki daphniával, moinával, ciklopsszal, illetve apróbb, saját magunk által is tenyészthető férgecskékkel (pl.: mikró, banánféreg, walter). Mivel a mekongi darázsgébek nagyon apró termetűek, ezért a nagyobb élő táplálékot sem fogadják el.

Társításánál vegyük figyelembe, hogy csak olyan fajok jöhetnek szóba, melyek nem jelentenek táplálék-konkurenciát. Az aktív, vehemensebb viselkedésű fajok ugyanis elnyomják a darázsgébeket, akik így gyakorta táplálék nélkül maradnak. A legjobb egyfajos módon tartani, esetleg néhány törperazbóra társaságában. Nagyon érdekes társhalai lehetnek a pikókkal rokonságban álló Indostomus-fajok – már csak azért is, mert ők is kizárólag apró élő eleséget fogadnak el, így ugyanazzal a táplálékkal mindkét faj igényeit teljes mértékben biztosíthatjuk. A vadonban is megtalálhatóak egyazon élőhelyen, de pl. kisebb üvegsügérek is előfordulnak vele egy biotópban.

Az akváriumot lehetőleg finom homoktalajjal töltsük fel, és mindenképpen dúsan növényesítsük. A mekongi darázsgébek a természetben is a vízinövényekkel sűrűn benőtt helyeket keresik, azok rejtekében találnak búvóhelyet maguknak. Emellett sziklákkal, kövekkel, gyökerekkel és ágakkal dekorálhatunk, egy összetett víz alatti tájat létrehozva. Halaink nyugalmához hozzájárul, ha bőséges búvóhely áll rendelkezésükre. Faleveleket is szórhatunk a medence aljára, illetve érdemes úszónövényzetet is használnunk.

Szaporodásuk csak kevéssé ismert. A nemek megkülönböztetése is nehéz, a nőstények egy picit kerekebbek lesznek a hímekhez képest. Legbiztosabb megoldás egy nagyobb csapat beszerzése, melynél hagyjuk, hogy a halak álljanak párba.

Akváriumban eddig csak egy-két feljegyzett ívásra került sor. A szakirodalomban érdekes adatok is találhatóak szaporodásukról: volt olyan tenyésztő, akinél kizárólag a vízfelszín közelében elhelyezett üregekben voltak hajlandóak szaporodni, az akváriumban mélyebben fekvő helyekre már nem ívtak (itt trükközhetünk a vízszint csökkentésével, hogy a halaknak felszín közeli érzetet keltsünk). Méreténél fogva is viszonylag kevés ikrát rak, melyeket a hím őriz. Az ivadékok felnevelése csak nagyon apró élő eleséggel (papucsállatka, rotatória) lehetséges. Érdekesség, hogy ivarérettségüket rendkívül gyorsan elérik, akár alig egy-két hónap alatt!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Délkelet-ázsiai elterjedésű faj, a Mekong vízrendszerében honos. Megtaláljuk Thaiföldön, Vietnamban, Laoszban és Kambodzsában is. Elsősorban mellékfolyók, patakok, mocsarak és lápok lakója, ahol a vízinövényzet sűrű és a vízmozgás csekély.

Egyéb elnevezések

syn: –

Eng: Mekong bumblebee goby

Egyéb köznevei: –

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Thaiföld
Vietnám
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Frank Schäfer: Brackwasserfische – Alles über Arten, Pflege, Zucht
  • https://www.seriouslyfish.com/species/brachygobius-mekongensis/
  • https://www.zza-online.de/tiernatur/tiernatur/article/die-gattung-brachygobiusa-kobolde-im-aquarium.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2019-02-04

Frissítve:

2019-03-08 03:03

Katalógus ID:

No. 9725


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Egyéb édesvízi halak kategória fajböngésző

Loading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük