| Megtekintve: 5 531

Chlamydogobius eremius – Ausztrál sivatagi géb

TUDOMÁNYOS NÉV

Chlamydogobius eremius

CSALÁD

gobiidae

MÉRET

5-6,5 cm

°C

10-35 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

9-19 Nk

HELYIGÉNY

50 liter

VISELKEDÉS

kissé agresszív, revírvédő

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsószint

ÉLETTARTAM (év)

1-1,5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Testük alapszíne általában szürkés-barna, kivéve domináns hímeknek, ők sokkal színesebbek és inkább aranysárga az alapszínük, úszóikon kék sávok figyelhetők meg – több árnyalatban -, az úszószegélyeik fehérek fekete alapon, kivéve egyes hímek háti jelzőúszóját, melyen citromsárga folt figyelhető meg. Hasoldalukat fekete és fehér sávok díszítik. A nőstények úszói általában áttetszőek különböző árnyalatú világosbarnás tónussal. Nem túl jó úszó, mert nincs úszóhólyagja.

A hímek állkapcsa jóval erőteljesebb a nőstényekénél. A hímek stressz esetén (új akváriumba költözés, vagy más hímek terrorja) időlegesen elveszthetik pompázatos színeiket. Ilyenkor a biztos megkülönböztetés kulcsa az ivarszervek (urogenitális papillák) szemügyre vétele, a hímeké hosszabb és vékonyabb.

Tartása és tenyésztése

Halunk revier-védő viselkedésű és ezért csak egyfajtás tartásra ajánlható. Általában otthonától minden betolakodót megpróbál elkergetni, de azért nem túl messzire. A hímek természetesen egymással is harcban állnak, a legyőzöttek értelemszerűen csak a legrosszabb helyeket birtokolhatják, a „főnök” által kijelölt képzeletbeli határvonalat büntetlenül nem léphetik át. Szaporodás idején akár végezhetnek is egymással. Ezeket a belharcokat úgy kerülhetjük el, ha egy akváriumban csak egy párt helyezünk el. Ha mégis társasakváriumban szeretnénk tartani csak robosztusabb halakkal párosítsuk és kevés fajtárssal.

Természetes élőhelyén általában a talaj homokos és sziklákkal, kövekkel tagolt, a meder és a part széle is növényzettel borított. Itt rengeteg búvóhely kínálkozik számára, ezeket a körülményeket próbáljuk meg tartóakváriumában is biztosítani. Búvóhelynek jól beválnak az sziklák, ágak és gyökerek, valamint a különféle alakú PVC-csövek is. Kedveli a tompított megvilágítást, félárnyékot. A víz paramétereivel szemben rendkívül érzéketlen, egyes kísérletek és megfigyelések bizonyították, hogy széles hőmérsékleti tartományt (5-41 °C !), magas sótartalmat ( 0-60 ppt), és szélsőséges pH-t (6,8-11,0 !!) és nagyon alacsony oldott oxigén szintet is képes elviselni.

Táplálása nem okoz semmiféle gondot, mert mindenféle élő- és fagyasztott élelmet elfogad, de a jó minőségű száraztápot is elfogyasztja. Bélrendszere hosszúsága alapján a természetben leginkább növényevő, ezért akváriumi tartásakor is nagyon fontos, hogy változatos növényi táplálékokhoz is hozzájuthasson.

Eredeti élőhelyén a legcsapadékosabb időszakban szaporodik, de akváriumban egész évben számíthatunk ikrázásra. A hím jelzőúszója mozgatásával próbálja beédesgetni odújába a nőstényt, és ha a csábítás eredményes, a nőstény beúszik a hím üregébe az egyik oldalon, majd elhelyezi az ikrákat a tetőn és a másik kijáraton távozik. A nőstény méretéhez képest viszonylag nagyszámú (50-250) félmilliméteres ikra lerakására képes. Az ikrákat a hím erősen őrzi, a nőstényt ívás után jobb is eltávolítani a közeléből. Az ikrák kikelésének ideje a víz hőmérsékletétől függ, 10-től 17 napig tarthat. A kikelés után a hímet is vegyük ki az akváriumból, mert megeheti a lárvákat. Az újonnan kikelt ivadékok körülbelül 5 mm hosszúak, és elég nagyok ahhoz, hogy a frissen kikelt Artemiát gond nélkül meg tudják enni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Chlamydogobius eremius - Ausztrál sivatagi géb elterjedési területe (Map)

Dél-Ausztrália, az Eyre-tó környékén található vizek lakója. Ez a tó tulajdonképpen Ausztrália legmélyebben fekvő medencéje (és egyben legmélyebb pontja is), elég nagy területen helyezkedik el Ausztrália déli és nyugati részén. Az év nagy részében a klíma sivatagi, vízzel csak időszakosan – csak nagy árvizek esetén telik meg, és ilyenkor is sós a vize. Év közben állandó vízi élőhelyek artézi kutakban és mélyebb lyukakban maradnak fenn, így az ausztrál sivatagi géb is ezekben él.

Egyéb elnevezések

syn: Gobius eremius.

Eng: Australian Desert Goby, Desert Goby.

Egyéb köznevei: Ørkenkutling, Desert goby, Aavikkotokko, Wüstengrundel.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Dél-Ausztrália
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Hőmérséklet igénye: nagyon hőigényes (> 30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2013-09-12

Frissítve:

2014-06-11 09:06

Katalógus ID:

No. 4519


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Egyéb édesvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük