| Megtekintve: 4 953

Hypseleotris compressa – Császárgéb

TUDOMÁNYOS NÉV

Hypseleotris compressa

CSALÁD

Eleotridae

MÉRET

15 cm

°C

10,0-30,0 °C

°pH

6,5-7,2 pH

°Nk

6,0-16 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

Középső- és alsószint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

E színpompás hal hátoldala sötét, testoldala kék és zöld színekben játszik. A nászruhás hímek mell- és haloldala vöröses narancssárga árnyalatú, ami a két hátúszón és a farok alatti úszón szintén megjelenik. A nőstények egyszínű aranyló barnák, oldalukon sötét sáv húzódik.

A gébféléktől eltérően, az Eleotridák hasúszói nőttek össze tapadókoronggá.

Tartása és tenyésztése

Tartására homokos aljzat a legmegfelelőbb, tartályának tartalmaznia kell sok rejtekhelyet. Sima, víz-koptatta sziklák és bükk ágak ideális berendezési tárgyak. Amennyiben halunkat édesvízben szándékozzuk tartani természetesen növényeket is ültethetünk, sós vízben ez értelemszerűen nem célszerű.

Ideális faja a sós vagy keményvízi biotóp közösségeknek, hiszen nem különösen agresszív, és bár eszik halat, ahhoz elég kicsi, hogy társai beleférjenek a szájába. Jó társhalai a szivárványhal-félék, elevenszülők, sósvizű akváriumban az íjhalak, holdhalak és gébfélék.

Természetes élőhelyén elsősorban a kis rákok és rovarlárvák alkotják étrendjét, de akváriumi körülmények között táplálékát illetően elég igénytelennek mutatkozik: szívesen elfogadja a legtöbb szárított és fagyasztott élelmet. Ha ezeket rendszeresen kiegészítjük élő eleséggel a legszebb színeiben fog pompázni.

Akváriumi szaporítása ritkán sikeres.

Alapfeltétel a faj monokultúrás tartása. Annak érdekében, hogy egy pár biztosan kiváljon társai közül, a legjobb megoldás vásárolni egy kis csapat halat, amit változatos étrenden tartunk. Édesvízben szaporodik, ezért ha tenyészteni szeretnénk őket, ehhez édesvízi feltételeket kell biztosítanunk számukra.

A szaporodási ciklus nyitánya, hogy a hímek erős színekbe öltöznek, és ívási területeket jelölnek ki, melyeket védenek és ahova intenzíven próbálják a nőstényeket csalogatni. A hím ezt a reviert az egész szaporodási ciklus alatt fenntartja. Színeikkel próbálják annyira lenyűgözni a sikerrel odaédesgetett nőstényt, hogy az hajlandó legyen ívni velük. Az ikrákat egy – melyek száma akár 3000 is lehet, és az ismert gerinces állatok által rakott legkisebb tojásoknak számítanak – előre megtisztított felületre rakják le. Ez a felület bármi lehet, akár az akvárium üvege is, de legtöbbször a sziklák, vagy egy vízalatti fadarab. Ha az ívás megtörtént a hím gondoskodik tovább az ikrákról, minden betolakodót elkerget a közelből.

A lárvák kikelésére kb. 24 óra múlva kerül sor, és itt érkeztünk el a súlyos problémák honába. A természetben valószínűleg az ivadékok az édesvízi patakokból – ahol a felnőttek élnek – lesodródnak a tengerhez, ahol élelmüket a tengerpart körül, a folyótorkolatokban találják meg, és ha megnőttek, visszatérnek az édesvízbe, ahol majd ők is szaporodni fognak. Nyilvánvaló, hogy szinte lehetetlen megismételni ezeket a feltételeket az akváriumban. Elképzelhető, hogy érdemes növelni a sótartalmat, de csak lassan, mintegy néhány nap alatt, de ez csak spekuláció.

További probléma az, hogy az ivadékok nagyon picik. De ez még nem minden, mert még azokat a szokásos ázalékállatokat és kerekesférgeket sem tudják bekebelezni, ami a hasonlóan kis méretű ivadékoknak nem jelent problémát. Ennek oka valószínűleg az, hogy elúszás után a tápcsatorna valamint a szájszerkezetük is csak gyengén fejlett. Baensch szerint a zöld víz (napon beálgásított víz) alkalmas lehet első táplálékként, de ez csak feltételezés.

Elterjedési területe - térkép (map)

Hypseleotris compressa - Császárgéb elterjedési területe (Map)

Ausztrália keleti, északi és nyugati partjainak édes és félsós vizei; előfordul Új-Guineában is.

Egyéb elnevezések

egyéb magyar elnevezés: ausztrál tűzgéb

syn: Eleotris compressus.

Eng: Empire Gudgeon, Australian-Carp Gudgeon.

Egyéb köznevei: Australische Kärpflingsgrundel, Australsk karpekutling.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Nyugat-Ausztrália
Kelet-Ausztrália
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2019-01-25 11:01

Katalógus ID:

No. 4279


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Egyéb édesvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük