| Megtekintve: 8 807

Osteoglossum bicirrhosum – Ezüst csontnyelvű hal

TUDOMÁNYOS NÉV

Osteoglossum bicirrhosum

CSALÁD

Osteoglossidae

MÉRET

150 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

1000 liter

VISELKEDÉS

nem túl társas

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Egyenes hátú, viszonylag vékony hal. Fark alatti úszója – némiképp a késhalakoz hasonlóan – hosszan elnyúlott. Osztott hátúszója hátratolódott, egészen a farkrészen van. Teste ezüst színű, fényes nagy pikkelyei vannak. A fiatal egyedeken egy zöldes-narancsos kopoltyúfolt is megfigyelhető. Feje hatalmas és csontos, szája szintén nagy. Erre vadászatkor szüksége is van, hiszen a kifejlett egyedek akár egy kisebb madarat is lekapnak a fáról! Nevét a szája hegyén lévő érdekes, villás hüllőnyelvre hasonlító kinövéséről kapta.

Tartása és tenyésztése

Természetben könnyen másfél méteresek is lehetnek, így dél-Amerika egyik legnagyobb ragadozói, a „toplistán” biztosan fenn vannak, de az arapaima számít tán a legnagyobb vízközi ragadozónak, habár nála nagyobb harcsafélék nem nagyon úszkálnak arrafelé.

Akváriumban persze nem szokása méternél nagyobbra nőni, viszont az ezer liter így is elkel neki. Valamennyire veszekedősek maguk között, leginkább kis helyen. 1000 literes medencében célszerű csak 1 kifejlett egyedet gondozni, fiatalabb korban persze többet is lehet, de ha több kifejlett állatra vágyunk, akkor bizony még ennél is nagyobb tartály szükségeltetik.

A vízigényei nem különösebbek, ezért ebből a szempontból nem feltétlenül jelent gondot egy kevésbé tapasztalt akvaristának sem. Találkoztam már velük diszkoszhalak medencéjében is, hiszen a 28 C-t még élvezik is, a 30 °C-on is elvannak akár!

Társhalait alaposan válogassuk meg, és csak valóban nagytestű fajok maradjanak mellette, mert a kisebbeket levadássza. Alkalmas lehet erre a célra édesvízi rája, nagyob algázók (gibbiceps, pleco), vagy más nagyobb harcsák (vörösfarkú harcsa, tigrisharcsa), illetve erős és nagytermetű sügérek (jaguársügér, farkassügér).

Remek ugrók, és nagyon erős tető szükséges, mivel az akár méteres „vízi tankok” a neoncsöveket, üvegtetőket könnyen széttörik. A természetben képes kiugrani úgy, hogy egy vízre hajló ágról egy madarat elkapjon! A növényzet ne legyen dús, sok úszótérre van szüksége! A szűrés nagyon erős legyen, hogy a sok szennyező anyagot, ami a nagy halak anyagcseréje okoz, megbízhatóan lebontsa!

Etetése leginkább hús-bázisú legyen. Élő haltól kezdve komposztgilisztán át koktélrákokig sokféle eleség áll rendelkezésre, amit sügéresek is alkalmaznak. Ezen kívül több haltápgyártó cég is készít nagyméretű eleségeket külön óriáshalak számára!

Tenyésztése csak sok-ezer literes medencékben lehetséges, bár elvileg volt már siker e tekintetben, de a nagy haltenyésztő farmok előnyt élveznek ebben. Brazíliában gyakran kegyetlenül gyűjtik a fiatal arowanakat. Mivel apai szájköltők, kiemelik a forgató apákat és levágják fejüket, majd „szüretelik” a kishalakat. Ez mind fajvédelmi, mind etikai problémákat vet fel, külön az állatvédelemről nem is beszélve…

A nőstény erősen beikrásodik, a hímnek a torka pedig rózsaszínre vált ívási időszakban. Ikráik száma 20-35 közötti, amik akár két hónapig kelhetnek apjuk szájában, majd miután elúsztak jönnek csak elő.

Hasonló csontnyelvű halak az ausztrál-ázsiai régióból is kaphatóak, de áruk jóval magasabb, egyes fajok akár a 100 ezer forinthoz közeledhetnek. A legolcsóbb mind közül ez a faj, átlagosan ára 11 és 18 ezer forint között mozog.

Elterjedési területe - térkép (map)

Osteoglossum bicirrhosum - Ezüst csontnyelvű hal elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika; Amazonas vízrendszer (többek között az Amazonas, Rio Rupununi, és egyéb nagyob folyók, folyószakaszok).

Egyéb elnevezések

Arowana;

syn: Ischnosoma bicirrhosum, Osteoglossum arowana, Osteoglossum bicirrhostum, Osteoglossum bicirrhosum, Osteoglossum minus, Osteoglossum vandelli.

Eng: Arawana, Aruana, Silver arowana, Silver aruana.

Egyéb köznevei: Bayara, Arowana dvojvousá, Kadal dvouvousý, Ostnojazyčnatec dvouvousý, Arovana, Arahuana, Gabelbart, Knochenzüngler, Arauaná, Aruaná, Aruanã, Baiano, Carapaná, Macaco d'água, Sulamba, аравана, Arahuana.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-07-30

Frissítve:

2012-07-31 08:07

Katalógus ID:

No. 4391


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Egyéb édesvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük