| Megtekintve: 7 756

Parambassis lala – Indiai üvegsügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Parambassis lala

CSALÁD

Perciformes

MÉRET

3,0 cm

°C

21,0-28,0 °C

°pH

6,8 - 7,5 pH

°Nk

3,0-18 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Veszély közeli

Külalak és jellegzetességek leírása

A nagyon rövid, ugyanakkor magas-hátú test oldalról igen lapított. Idősebb állatok homlokvonala erősen behajlik. Feje hegyes, szájrése ferdén felfelé irányul, alsó áll-kapcsa kissé előreugró. A pikkelyek nagyon kicsinyek. A természetben állítólag eléri a 7 cm hosszúságot is, az akváriumban azonban jóval kisebb marad.

A finom és átlátszó test ráeső fényben feltűnő aranyszínben csillog, a nőstény inkább egy kissé ezüstös fényű. Az úszók színe sárgától matt vörösesig változhat, a hím puha hátúszója és fark alatti úszója szép égszínkék szegélyű.

Tartása és tenyésztése

Ha régi berendezésű medencébe teszik, ahol sűrű a növényzet, igen jókedvűen és barátkozóan viselkedik. A színek jó kiemelése végett ajánlatos sötét hátteret és talajszínt választani, s a medencét ráeső fénnyel megvilágítani. Hőmérséklet: 21— 25, minimális hőmérséklet 20 C°; egy kis napfényben a hal még jobban érzi magát.

Az üvegsügér különösen hasonló fajúak társaságában érvényesül jól, de kisebb, békés természetű halakkal is összetársítható. Erre a célra természetesen élénk fajokat célszerű választani. Eleinte mindig félénk. Ekkor többnyire a talaj közelében marad, olyan helyeken, ahonnan rejtekhelyét könnyen elérheti, idővel azonban bizalmassá válik. Nem túl nagy élőeleséggel kell etetni. A vízbe nem kell sót tenni.

A tenyésztési hőmérséklet 24— 26 C° vagy még magasabb. A hím a nőstényt szép, egyenletes mozdulatokkal úszkálja körül, s közben aranyszínű csillogása különösen szépen érvényesül. A költőhelyet a hím már néhány nappal vagy héttel előbb kiválasztja, és más halak ellen megvédelmezi. Ilyenkor a kis állatok meglehetősen támadó kedvűek. Az ikrák lerakása úgy történik, hogy a pár egymás mellett egy úszónövény (Ceratopteris vízipáfrány) gyökeréhez úszik, s itt szinte a farokúszójára áll. A hím eközben esetleg a hátára fekszik. Miközben a nőstény meg-remeg, egy-egy alkalommal 4— 6 pete lökődik ki a növény gyökerei fölé, ahol a peték rögtön meg is tapadnak. A folyamat 100—120 ikra lerakásáig ismétlődik. Minthogy az ivadékok nagyon kicsinyek, célszerű a víz szintjét az ikra lerakása után 10-15 cm-re csökkenteni.

A szülők általában nem bántják a petéket és utódaikat, mégis célszerű őket kivenni az akváriumból. A kicsinyek 24 óra elteltével bújnak ki, 2-4 napig szilárd tárgyakon függve maradnak, ezután kezdenek szabadon úszkálni. Ekkor kb. 2,5 mm hosszúak. Az akvárium világos oldalán, a talaj közelében, szorosan egymás mellett tartózkodnak.

A fő nehézség az eleség beszerzése a nagyon kicsiny, de falánk ivadék számára. Infuzóriaeleség nem elég a táplálásukra, de etetésük különben is eléggé vitatott. Az egyik változat szerint kizárólag a Diaptomus naupliuszlárváit eszik, mások szerint a Copepodae család minden naupliusz-lárvájával táplálkoznak, ázalékállatkákkal (infuzóriumokkal) azonban sohasem. Ha nem kapnak megfelelő eleséget, 2-4 nap alatt éhen pusztulnak. Eleség között kell „állniuk”, s az eleséget naponta frissen kell beszerezni.

A tenyésztőmedencében az enyhe szellőztetés elősegíti a víz mozgását, és ez egyenletesen eloszlatja az eleséget az egész medencében. Célszerű a világos oldalon terasz beépítésével egészen sekély vízrészt létrehozni, amely fölött az ivadékok és az eleségül szolgáló állatok, amelyek egyaránt a fény felé törekszenek, találkozhatnak. Ha mindezektől a nehézségektől eltekintünk, az ivadék korántsem nevezhető gyengének. Éppen ellenkezőleg: a víz romlásával és hőmérséklet-ingadozásokkal szemben kifejezetten ellenállók. A kivett tenyészpárt szét kell választani, s jó etetés mellett három hét múlva újból ívásra képesek lehetnek.

Az üvegsügérek egészségének megőrzésére jól bevált módszer időnként egy kevés konyhasó adása a vízhez, mégpedig akkor, amikor úszóikat kezdik kibontani.

Hans Frey után

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Elő-India északi részétől Burmáig nagyon el van terjedve, s ezen a területen tiszta édesvízben is gyakori.

Egyéb elnevezések

syn: Ambassis alta, Ambassis lala, Ambassis ranga, Chanda lala, Pseudambassis lala.

Eng: Highfin glassy perchlet.

Egyéb köznevei: Lille glasfisk, Kultalasiahven, Indiyskiy steklyannyi okun', Dukatenbarsch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Indokína
Myanmar
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2010-11-29

Frissítve:

2018-05-02 08:05

Katalógus ID:

No. 4315


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Egyéb édesvízi halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük