| Megtekintve: 6 148

Ameca splendens – Lepkepontyocska

TUDOMÁNYOS NÉV

Ameca splendens

CSALÁD

Goodeidae

MÉRET

8-10 cm

°C

20-25 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

csipkelődős

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

kihalás közeli

Külalak és jellegzetességek leírása

A hal hátoldala szürkészöld, ezüstösfehér haloldala bíborfényű. Az oldalvonal fölötti pikkelyek színjátszóak és sötétebb színűek az alatta levőknél. A faroknyél alsó részén egy sor sötétebb pikkely sorakozik. A hím hátúszója lekerekített, farok alatti úszója bemetszett és nem vesszőszerű.

Tartása és tenyésztése

A nőstények kb. két hónap terhesség után kb. 10-20, néha több (főleg a kifejlett, testes nőstényeknél) ivadékot szülnek.
Szívesen fogyasztanak az algákból, ezért algás akváriumba is telepíthetőek. Mivel aránylag nagyobbacskák, ezért nem ajánlhatóak 90 liternél kisebb akváriumba.

Kissé néha csipkelődősek lehetnek, viszont társas medencében megférnek, ha sokkalta kisebb halak nincsenek társítva velük. Sajnos a náluk kisebb vagy újonnan betelepített halakat megcsipkedik, üldözik. Társítani nagyobb elevenszülőkkel, díszmárnákkal, talajlakókkal célszerű (a kisebb Corydorasokat is csipkedheti!). Nem agresszívek, a hímek néha fitogtatják erejüket, de ez nem jár komolyabb sérüléssel. A májustól szeptemberig tartó időszakban kerti tóba telepíthető.
Mutatós elevenszülő, leopárdmintázata úgy 5 centis korában kezd átváltozni, addig nagyon hasonlít egy másik, leopárdmintás elevenszülőre (Chapalichthys pardalis).

Szereti az olyan akváriumot, ahol hosszú kiúszótér áll rendelkezésére, mivel szeret viszonylag aktívan úszni, de nem tartozik a tipikus nagyon aktív halak közé. A növényeket általában nem bántja, viszont fonalas algák ellen remek segítőtársunk. Erős szűrés és gyakori vízcsere fontos, mert az öreg nitrites, ammóniás vizet nem viselik jól.

A vadonban jobbára növényekkel táplálkozik, ezért spirrulinás zöldtápot, forrázott zöldségeket etessünk velük. Akváriumban nagyon kedveli viszont a különböző fagyasztott és élő eleségeket is, vörös szúnyoglárva, artémia, tubifex napirendi táplálék legyen, de nyalánkság gyanánt élő grindálférget is szívesen fogyasztanak. A száraz eleségeket is elfogadják, de egészséges fejlődésükhöz elengedhetetlen a különböző természetesebb táplálék.

Tenyésztése azért sem nehéz, mivel ivadékai az egyik legnagyobbak a gondozott elevenszülő fogasponty fajok közül. Nálam előfordult már közel bolti neonhal méretű újszülött is. Ne ijedjünk meg, ha felgyűrt farkúszóval születik több kicsi is, ez idővel visszaáll, nem kell ezért kiszelektálni őket. Beltenyészet esetén persze gyakrabban előfordul, némileg kiküszöbölhető, ha vigyázunk a vérvonalra.

Sajnos a faj a vadonban kritikusan veszélyeztetett, ehhez képest relatívan „gyakori” az akvarisztikában. Nagyon fontos, hogy a halakat ne csak életben tartani akarjuk, hanem megfelelően godnozzuk, sőt, próbáljuk tenyészteni őket a faj védelme érdekében. Különböző szakszervezetek foglalkoznak a hasonló ritka fajok tenyésztési programjaival.

E faj a vadonban mindössze 1-2 betonos aljzatú „medencében”, folyókról leválasztott szakaszokban él, élőhelye és vadonbéli populációi a lehető legminimálisabbra korlátozódtak. Egyébként e helyek fürdőzési célt szolgálnak a mexikóiaknak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Ameca splendens - Lepkepontyocska elterjedési területe (Map)

A Mexikói-fennsík folyói, patakjai (Rio Ameca, Rio Teuchitlan).

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Butterfly splitfin, Goodeid.

Egyéb köznevei: Sommerfuglegoodeide, Perhostoka, Ameka, Mexacalpique mariposa, Schmetterlingsbärbling.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
magashegyi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2014-06-29 08:06

Katalógus ID:

No. 3874


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük