| Megtekintve: 3 962

Ataeniobius toweri – Kékfarkú fogasponty

TUDOMÁNYOS NÉV

Ataeniobius toweri

CSALÁD

Goodeidae

MÉRET

7 cm

°C

24-28 °C

°pH

7 - 7,5 pH

°Nk

13 - 19 Nk

HELYIGÉNY

120 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső - felső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

kihalás közeli

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkás, torpedó alakú testtel rendelkezik, szájnyílása felső állású, amiből táplálkozási módjára következtethetünk, ugyanis szívesen fogyasztja eledelét a felszínről. Karcsú halak, a vemhes nőstények is megtartják inkább gömbölyded hasformájukat a szülés közeledtével is, nagy kocka alakú hasat nem növesztenek (ivadékaik száma is csekély). A nőstény példányokon nagyon halvány vemhességi folt figyelhető csak meg, a nemek megkülönböztetésében elsősoron a gyakorlatilag ivarszervet jelentő anropódium ad támpontot. A hím példányok farok alatti úszója ugyanis hasított (innen ered angol elnevezésük is), s bár nem alakul át a Poecilidae-knél megszokott gonopódiummá, az úszó egy része a belső megtermékenyítést szolgáló, ún. andropódiummá módosult. Ez a nőstény halakon természetesen nem megfigyelhető, náluk ez az úszó legyező alakú.

A halak alapszínezete szürkés-ezüstös, mintázatuk és színtónusuk aránylag széles skálán változhat, ez tartási körülményeiktől és kedélyállappotuktól is függ. Az oldalon két hosszanti csík jellemző, az egyik nagyjából az oldalvonal mentén húzodik, a másik inkább lent, a hasoldal tájékán. Ezek a csíkok lehetnek egészen halványak, sőt, egyes halakról ideiglenesen vagy tartósan hiányoznak is! A hát általában mindkét nemnél sötétebb, barnás tónusú lesz.

Fontos támpont a farok kék színezete, amit a hímeken figyelhetünk meg legjobban. Náluk egy karimában, de gyakran az egész úszó felületén csodás kék szín jelenik meg, sőt, egyes példányaiknak az oldalára is kiterjed a színezettség. A nőstény példányok gyakran szolídabb színezetűek, előfordul, hogy közel teljesen szürke példányok is akadnak.

Tartása és tenyésztése

A faj kihalással fenyegetett, természetes élőhelyén nagyon megritkult, amiben a környezet pusztítása és szennyezése, illetőleg biotópidegen ragadozók (pl.: nílusi tilápia, pisztrángsügér) betelepítése játszott szerepet. Bár tartása nem nehéz, és némely pontban szöges ellentétben áll a Goodeidae család jellegzetességeivel, gondozását elsősorban azoknak ajánlom, akik hosszú távon felelősségteljesen viseltetnek a faj tartásával, esetleg tenyésztésével szemben.

A legfontosabb ellentét rokonaival szemben, hogy míg a legtöbb magashegyi fogasponty 18-20 C-os vízben érzi csak igazán jól magát, addig a kékfarkú fogasponty 24 C alatt nem is szaporodik, ha igazán jó körülményeket kívánunk neki teremteni a szaporodásához, akkor 26 C-on tartsuk. Ettől függetlenül a 21-23 C-os tartóvíz sem árt a halaknak, ugyanis remekül elvannak benne, sőt, hosszabb-rövidebb periódusokban évente meg is kellene ismételni a halak hűvös vízben tartását, ugyanis ilyenkor nyugalmi fázisba kerülnek, nem szaporodnak, és mintegy „pihennek kicsit”. Egészségi szempontból ez előnyös is rájuk nézve, viszont legalább 7-8 hónapon keresztül igyekezzünk őket 25 C-on vagy afölött tartani.

Kedveli az alaposan átszűrt, biológiailag is tiszta vizet, erről egy erőteljesebb külső szűrővel, illetőleg rendszeres, gyakori vízcserékkel gondoskodhatunk. Akár kéthetente a víz felét is leereszthetjük, és hideg vizet tölthetünk be, esőt imitálva. A károsanyagokkal terhetl vízben könnyen megbetegszik. Figyeljünk rá, hogy kemény vízben tartsuk, legalább 12-13 Nk-n, ugyanis lágy vízben elpusztulnak. A kémhatásra nem túl igényes, de törekedjünk semlegesen tartani ezt az értéket.

A medence berendezésénél ügyeljünk arra, hogy aktív, kicsebb-nagyobb csapatokba verődő halakról van szó, melyek intenzíven úsznak, sok szabad teret igényelnek. Semmiképp se zsúfoljuk túl akváriumát, néhány követ és ágat elhelyezhetünk középen, a medence szélein peremnövényzetként pedig hínárokat, valiznériát, tündérrózsát ültethetünk. Némi úszó békalencsével még dekorálhatunk.

Igyekezzünk legalább 5-6 példányt együtt tartani.

Gondozásukhoz első körben a monotipikus, azaz egyfajos tartásmódot javasolom, ha igazán tenni szeretnénk megmentésük érdekében. Egyébiránt jól kijön más fajokkal is, mivel rendkívül békés, családjából Ilyodonokkal lehet a legjobban társítani, de vigyázzunk, hogy olyan hal ne kerüljön mellé, ami elnyomja a táplálékszerzésben. Vegyes társas medencékbe ritkasága miatt nem ajánlom, egyébiránt közepes méretű békés halak jónéhány fajával remekül kijönne. Nem tartozik a túlságosan csipkelődő fajok körébe, ezért páncélos- és algaevő harcsák kerülhetnek mellé.

Etetését tekintve törekedjünk minél több természetes eredetű tápanyag biztosítására. A különböző szúnyoglárvák, artémia, daphnia, tubifex és grindálféreg első osztályú eledel számára, ha lehet élve adjuk nekik, ezzel erősítve őket a tenyésztéshez. Ha élve nem állnak rendelkezésre és még gyűjteni sem tudunk, akkor érdemes fagyasztott verzióban adni nekik. Emellett kiegészíthetjük étrendjüket spirrulina tartalmú lemezes eledelekkel, ha viszont csak száraz tápokat kapnak, akkor igyekezzünk magas minőségű prémium tápot használni, és párhuzamosan többfélét váltogatni, hogy minél vegyesebb étrenden tudjuk tartani őket.

Ha a fent leírtakat megfogadjuk, tenyésztése sem ördöngösség, kb. 60-70 naponta születnek utódai, számuk 4-15 közötti jellemzően, viszont meglehetősen jól fejlettek, egyből táplálkoznak. Száraz eledelen is nevelhetőek, de az élő náluk is sokkal jobb megoldás. A kishalakat érdemes különvenni, illetve a nőstényt ellető kamrába helyezni, ugyanis a kannibalizmus, ha nem is általános érvényű, de gyakran előfordul körükben. A kishalakat legjobb egy külön, tágas nevelőakváriumban felnevelni. Érdekességük, hogy születésuk után rajtuk meglehetősen sokáig megfigyelhető az ún. trophotaenia, azaz egyfajta „köldökzsinór”, ami az embrionális fejlődésben játszik szerepet, a méhlepényes emlősök szervezetében kialakuló képződmény ősi, kezdetleges formájának tekinthető.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Közép-Amerika, Mexikó, San Luis Potosí szövetségi állam területén a Rio Verde folyásaiban.

Egyéb elnevezések

syn: Goodea toweri.

Eng: Bluetail splitfin, Bluetail goodea, Striped goodeid.

Egyéb köznevei:Mexcalpique cola azul, Blå goodeide, Sinipyrstötoka, Tower Hochlandkärpfling.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
magashegyi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

http://www.goodeidworkinggroup.com/ataeniobius-toweri

http://klggoodeid.aweb.tk/index.php/fajaink/42-kekfarku-fogasponty

http://www.fishbase.org/summary/Ataeniobius-toweri.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2015-05-07

Frissítve:

2016-01-24 09:01

Katalógus ID:

No. 4525


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük