| Megtekintve: 7 559

Belonesox belizanus – Rabló fogasponty

TUDOMÁNYOS NÉV

Belonesox belizanus

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

12-20 cm

°C

25-28 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

250 liter

VISELKEDÉS

agresszív ragadozó

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább felső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A csőröscsukák (Belone) és a közönséges csukák (Esox) nemeiből kombinált nevű fogaspontynem egyetlen faja. Az akváriumainkban gondozott egyik legnagyobb testű elevenszülő fogaspontyunk. Nicaraguától egészen Mexikó déli részéig, a sekély álló vagy lassan csörgedező vizekben, folyókban, holtágakban, mocsarakban és felsős vizű lagúnákban terjedt el. Először 1909-ben került Európába.

Már rátekintésre is a mi csukánkra emlékeztető külsejű hal. Teste oldalt kissé lapított, de elöl csaknem hengeres. Rendkívül hosszú fejteteje lapos, és kissé hajlott állkapcsain hegyes fogak ülnek. A hím 12, a nőstény 20 cm hoszszúra is megnőhet. Néhány adat a hallal kapcsolatban: D 8-10, A 10, P 14-16, V 6, squ. 52-65. Színezete barnásszürke vagy olajzöld. Bronzfénnyel csillogó testén néhány sor sötét folt húzódik, de azok más példányokon hiányozhatnak is. Az úszók színtelenek vagy sárgásak, a farokúszó sötét szegélyű. Az ugyanolyan korú nőstény nagyobb és hasasabb a hímnél, farok alatti úszója pedig pirosas.

Tartása és tenyésztése

Régebbi csukaponty elnevezését meg nem hazudtolva, a rabló fogasponty vízszint alatt leselkedő, ragadozó életmódot folytató igazi halfarkas. Semmi esetre sem való társas akváriumba. A fiatal egyedek ugyan még rajokban élnek, az idősebbek azonban már magányosak.

A csukaszerűen zsákmányra vadászó hal dúsan beültetett, bőséges úszónövényzettel ellátott, tágasabb szobaakváriumot vagy jól fűtött szabadtéri medencét igényel. Célszerű az erős szűrés, nem kedveli az öreg vizet, de ne legyen nagyon áramló a víz. Hőigényes: csak 25-30 °C-os vízhőmérsékleten érzi jól magát. Kedveli, ha akváriumvizéhez 10 literenként egy csapott kávéskanálnyi konyhasót adunk. Falánkságát csak bőségesen nyújtott élő eleséggel: férgekkel, vízi-rovarlárvákkal, de legfőképpen halakkal elégíthetjük ki. A díszhaltenyésztők általában nem a szabadból begyűjtött s könnyen súlyos fertőzést behurcoló halivadékkal, hanem külön az etetése céljából beállított guppitenyészetből gondoskodnak csukapontyaik étvágyának csillapításáról, illetve a továbbtenyésztésből kiszelektált növendék halakat áldozzák fel takarmányhalnak. A szűkösen és rendszertelenül etetett rabló fogaspontyok tenyésztésre alkalmatlanokká válhatnak.

Tenyésztése: A fajtársaival marakodó, harcias hal szaporítása nem könnyű feladat. Főleg az erőteljesebb nőstények annyira harapósak, hogy alig engedik közelükbe a náluk jóval kisebb, udvarolni szándékozó hímet. A párzás úgy megy végbe, hogy a hím óvatos lopakodással közelíti meg a hirtelen meglepett nőstényt. A különböző ivarokat ajánlatos pároztatásukig különválasztva tartani (ez különösen akkor kívánatos, ha a hímek jóval kisebbek a nőstényeknél). Ezenkívül célszerű nőstényt a pároztatás előtt bőségesen megetetni, mert különben vadul megtámadja a feléje közeledő hímet. A nagyon termékeny nőstény 4-6 hetes terhesség után akár 100 vagy több utódot hozhat világra, amelyek már megszületésükkor 2,5-3 cm hosszúak. Ha sikerül őket megmenteni anyjuk falánkságától, kellő mennyiségű és nagyságú élő eleséggel rendszeresen etetve igen gyorsan növekednek. Mindenképp szülőketrecet használjunk, mert az anya felfalja ivadékait.

Elterjedési területe - térkép (map)

Belonesox belizanus - Rabló fogasponty elterjedési területe (Map)

Nicaraguától egészen Mexikó déli részéig, a sekély álló vagy lassan csörgedező vizekben, folyókban, holtágakban, mocsarakban és felsős vizű lagúnákban terjedt el.

Egyéb elnevezések

Rabló csukaponty;

syn: Belonesox belizanus maxillosus, Belonesox maxillosus.

Eng: Piketop Minnow, Pike killifish, Pike livebearer, Top minnow, Topminnow.

Egyéb köznevei: Geddetandkarpe, Gul geddetandkarpe, Alligaattorikala, Gelber Hechtkärpfling, Hechtkärpfling, Lebendgebärender Hechtkärpfling, Szczupaczek zyworodny, Zhivorodyaschaya schuchka, Pepesca gaspar, Picudito, Gäddtandkarp.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
trópusi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: összeférhetetlen
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-12

Frissítve:

2014-12-22 03:12

Katalógus ID:

No. 3879


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük