| Megtekintve: 4 353

Characodon audax – Fekete fogasponty

TUDOMÁNYOS NÉV

Characodon audax

CSALÁD

Goodeidae

MÉRET

5 cm

°C

18-24 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-18 Nk

HELYIGÉNY

50-55 liter

VISELKEDÉS

csipkelődős

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső leginkább

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

kihalás közeli

Külalak és jellegzetességek leírása

A hal minden úszója lekerekített és koromfekete. Testszíne a hátoldalon egyenletesen szürke, a testoldal alsóbb részein világosabb. Torkán és hasoldalán megjelenhet némi rózsaszínes árnyalat.

A pikkelyek kissé színjátszóak. Ettől a leírástól némely változatai eltérhetnek, ugyanis származási helyenként más és más árnyalatokban játszanak. Némely variánsa, területi változata megtévesztésig hasonlíthat a vörös fogaspontyra (Characodon lateralis), ezért megkülönböztetésük is szinte lehetetlen, a biztos támpontot a specialista tenyésztők által vezetett törzskönyv jelenti, területi variánsokat ne is ívassunk össze!

Tartása és tenyésztése

A területvédő hímek egymással harciasak. Más halakkal történő társítása esetén arra kell ügyelni, hogy hasonló méretű fajok kerüljenek mellé, esetleg elevenszülők, ha lehetséges, de közeli rokon Goodeidae-kkel nem mindig célszerű egyberakni. Legtökéletesebb számára az egyfajos medence. Csipkelődős magatartása megnyilvánul a nálánál kisebb halak esetén. Igényli a zöld táplálékot és azt szereti, ha a medencében minimális a vízmozgás. Természetesen nagyon szívesen fogyaszt ő is szúnyoglárvát, artémiát és tubifexet, a változatos étrend nagyon fontos számára, ámbár ezt ki kell egészíteni zöldeleséggel a vitalitás megőrzésének céljából. Erős szűrőt érdemes választani, viszont gyenge visszaáramoltatással. Ha úgy véljük, esetleg egy kis plussz légporlasztást használjunk. Sötét aljzat és háttér jó szolgálatot tesz biztonságérzetének növelés céljából, és evégett dús növényzetet célszerű telepíteni. Egyfajos módon tartva tenyésztése is könnyebben megoldható.

Hazánkban is gondozzák és tenyésztik egy-ketten eme különleges halat. Természetes élőhelyén igencsak megritkult, ezért védelemre szoruló faj! Evégett is fontos népszerűsítése, pláne a tenyésztők körében, akiknek meg kellene tenni minél több mindent, hogy védjék a fajokat. Természetesen ezalatt nem azt értjük, hogy minden védett halat tenyésszenek, de mindenképpen előnyös, ha 1-2 ilyen fajjal is foglalkoznak, akár időközönként állománytcserélnek vérfrissítés céljából. Ez a faj is volt már ritkább mostani állapotánál, de hála néhány lelkes tenyésztőnek és fajvédő szervezetnek, sikerült „visszahozni” a faj állományát, de némiképp még mindig pengeélen táncol. A faj bár jól tenyészthető, ritkábban és kevesebb ivadékot szül, előfordulhat, hogy csak kéthavi 15-25 ivadék látja meg a napvilágot. Ez is nehezíti a vadonbéli helyzetét.

Elterjedési területe - térkép (map)

Characodon audax - Fekete fogasponty elterjedési területe (Map)

A Mexikói-fennsík folyói, patakjai (Rio Mezquital).

Egyéb elnevezések

Fekete Herceg

syn: .

Eng: Bold characodon.

Egyéb köznevei: Sort prins, Ritaritoka, Mexcalpique del Toboso.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
magashegyi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2017-01-28 08:01

Katalógus ID:

No. 3888


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük