| Megtekintve: 8 334

Gambusia affinis – Szúnyogirtó fogasponty

TUDOMÁNYOS NÉV

Gambusia affinis

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

4-6 cm

°C

12–26 °C

°pH

7,5-8 pH

°Nk

5-25 Nk

HELYIGÉNY

50 liter

VISELKEDÉS

gyakran eléggé agresszív

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

3-4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A főleg állatokkal táplálkozó Gambusia nem néhány fajával találkozhatunk a szobai akváriumokban, de nem olyan gyakoriak manapság, mint azelőtt. Mivel sem a víz alacsonyabb hőfokára, sem annak összetételére nem igényes, egyúttal a szúnyoglárvák nagy étvágyú tizedelője, valamennyi kontinens tropikus vagy mérsékelt övi, hőforrás táplálta vizébe betelepítették, ahol igény volt rá. Hazánkban a Hévízi-tóban és Miskolctapolca csónakázótavában is meghonosodott. Honosításának indítéka a malária elleni biológiai védekezés és a gyógyüdülőhelyek szúnyogmentesítése volt. Teste nyújtott, a hastájékon kissé zömök, a faroknyélen oldalról lapított, a feje fölülről lefelé lapos.

A hím 3,5, a nőstény 6cm. E törzsfaj nőstényei nagyon hasonlítanak a guppi nőstényeire, csupán farokúszójuk finom pettyezettségével különböznek tőlük. A hím áttetsző szürke színezetű, oldalain kékes csillogással. A háttájék szürkés olajzöld, a hastájék ezüstös. A szemen egy fekete keresztsáv húzódik. A pikkelyeken néhány szétszórt fekete pont látható. Az úszók színtelenek vagy sárgásak. A hát- és a farokúszókon fekete pontok tarkállanak. Gonopodiuma kb. olyan hosszú, mint a feje.

Tartása és tenyésztése

Ezt a fajt világszerte exportálták, hogy kiírtsa a vizekből a szúnyoglárvákat és ezáltal nyújtson segítséget a sárgaláz, agyhártyagyulladás, malária, észak-nílus vírus, chikungunya-láz és más, szúnyogok által terjesztett betegségek leküzdéséhez. Nagy alkalmazkodóképessége folytán sem a víz összetételére, sem hőmérsékletére nem igényes. 18-20 °C hőmérsékletű, kemény vízben is jól tartható, ha a medencéjébe néhány sűrű növénycsomót ültettünk. Kissé veszekedős lehet, a kisebb halakkal agresszív, vele egyméretű vagy nagyobb fajokkal békés.

A legcélszerűbb egymagában tartani. A guppival keresztezhető, kitenyésztésre került az ún. szivárványos fogasponty (Gambusia affinis x Poecilia reticulata) is, amin jól láthatóak a két faj tulajdonságai is.

Régebben sokkal gyakrabban tartottuk idehaza, mára gyakorlatilag kiveszett akváriumainkból! A Hévízi-tóban önfenntartó, szaporodó állománya él.

A kis halakat megcsipkedi, de nagyobbakat is bánthat esetleg, pláne ha fátyolos, lassú úszású, gyámoltalanabb fajok. Ezzel szemben egyes fajokkal jól kijön, mint például lándzsafoltú pontylazac, malabári dánió, különböző közepesebb díszmárnák, talajlakók, stb. Összeférhetetlensége változó, de legcélszerűbb egyfajos medencében gondozni. A szűrés-vízminőség szempontjából nem érzékeny, átlagos körülmények között tarthatóak, ezt bizonyítja hogy világszerte széthurcolt fajjá vált.

A guppihoz hasonló rendszerességgel szüli meg utódait, kb. havonta, 30-40-50 kishalat remélhetünk általában. A kicsik igénytelenek és kellő hely esetén jó tempóban növekednek. Mind a kicsiket, mind a nagyokat kínáljuk néha zöldeleséggel is! A hímek jóval kisebbek nőstényeiknél, viszont feltűnően hosszú a gonopódiumuk.

Elterjedési területe - térkép (map)

Gambusia affinis - Szúnyogirtó fogasponty elterjedési területe (Map)

A G. affinis affinis törzsfaj az Egyesült Államok déli államaiban: Texas keleti részén és Alabamában honos.

Egyéb elnevezések

syn: Fundulus inurus, Gambusia affinis affinis, Gambusia affinis katruelis, Gambusia gracilis, Gambusia humilis, Gambusia patruelis, Haplochilus melanops, Heterandria affinis, Heterandria patruelis, Zygonectes brachypterus, Zygonectes gracilis, Zygonectes inurus, Zygonectes patruelis.

Eng: Mosquito fish, Mosquito-fish, Mosquitofish, Topminnow, Western mosquitofish.

Egyéb köznevei: Barkaleci, Dai to ue, San hang ue tes, Gambusia, Vestlig moskitofisk, Live-bearing tooth-carp, Western mosquitofish, Western mosquitofish, Moskiittokala, Alevin, Gambouse, Gambuse, Gambusie, Koboldkärpfling, Silberkärpfling, Texaskärpfling, Kounoupopsaro, Gambusia, Kadayashi, Kadayasi, Gambusia, Gambuzia pospolita, Gambuzia, Gambusia, Gambuzie, Gambuzija, Obyknovennaya gambuziya, Gambusino, Guayacón mosquito, Gupi, Orillero, Västlig moskitfisk, Isdang canal.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Észak-Amerika
ÉA-trópusi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Viselkedése: összeférhetetlen
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2014-06-29 08:06

Katalógus ID:

No. 3891


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük