| Megtekintve: 5 033

Gambusia holbrooki – Keleti gambúzia

TUDOMÁNYOS NÉV

Gambusia holbrooki

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

3,5-7,5 cm

°C

15-30 °C

°pH

6-8,5 pH

°Nk

10-28 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

kissé csipkelődős, egyébként békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A hím 3,5, a nőstény max 8 cm hosszúságot érhet el. Alakja különösebben nem tér el a többi gambúziáétól. A hím az áttetsző világosbarnától a zöldesbarnáig terjedő alapszínű, fehéres hastájékkal és apróbb, pikkelyszegély-szerű foltokkal az oldalán. Az úszók színtelenek. A hát-, a farok- és az alsó úszókon sötét pontsorok láthatók. A nőstény hasonló színezetű, terhességi foltja jól láthatóan sötét.

Tartása és tenyésztése

Tartása és tenyésztése hasonló a G. affinis affiniséhoz. Igazándiból nagyon is hasonló a két faj, a G. holbrooki-t korábban a G.affinis egy alfajának tekintették csupán, míg nem is oly rég a kutatási eredmények bebizonyították a két faj különálló mivoltát.

Lehetőleg 15 °C hőmérséklet alatt semmiféleképpen se tartsuk. Nagyon igénytelen és jó étvágyú hal. Tenyésztése könnyű. Vigyázni kell azonban arra, hogy a szülők követik és bekebelezik kicsinyeiket, ha azok nem találnak búvóhelyet. Szülőketrec használata javasolt.

Egyfajos medencében tartsuk, úgy a legcélszerűbb. Természetes élőhelyén viszonylag gyakori.

Némi úszónövényzettel ellátott, sűrűn ültetett medencében érzi igazán jól magát. A részleges vízcserékre ügyeljünk, de nem olyan vészesek igényei a vízminőség tekintetében.

Etetésére a száraz tápok is alkalmasak, de némi spirrulinás eleséggel, valamint élő és fagyasztott táplálékkal egészítsük ki azt, mint például artémia vagy szúnyoglárva. Ha jó eredménnyel akarjuk tenyészteni, akkor legjobb egyfajosan tartani, vagy ha több elevenszülő fajt tenyésztünk, egy vegyes medencében, amit akár picit sózhatunk is.

Több Gambusia fajt ne tartsunk együtt, és kerüljük a guppik, endlerek társítását is esetleges egybeívások elkerülésének érdekében.

A fajt betelepítették Ausztráliába a járványokat okozó szúnyoglárvák gyérítése céljából, ugyanis hatékonyan, nagy étvággyal pusztítja azokat. Bár a szúnyogirtó fogasponty ismertebb nála, e faj is hasonló hatékonysággal lenne alkalmazható hasonló célokra.

Elterjedési területe - térkép (map)

Gambusia holbrooki - Keleti gambúzia elterjedési területe (Map)

Észak-Amerika, USA dél-délkeleti tájékán honos. Ausztráliába betelepítették.

Egyéb elnevezések

syn: –

Eng: Eastern gambusia, Eastern mosquito fish, Mosquitofish, Plague minnow, Starling's perch, Top minnow, Bore-drain fish

Egyéb nevei: Barkaleci pikalosh, Barkuleci, Peshku i mushkonjave, Marmorimoskiittokala, Täplämoskiittokala, Gambusia, Gambusino, Peixe-mosquito, Peixe-sapo, Gambuzie, Østlig moskitofisk, Östlig moskitfisk, Гамбузия, хольбрукская гамбузия, Кидик гамбузия, 东部食蚊鱼,

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Víz
paraméterek:
Környezeti jellemzők:

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-12

Frissítve:

2014-06-15 12:06

Katalógus ID:

No. 3895


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük