| Megtekintve: 5 020

Girardinus metallicus – Fémes fogaspontyocska

TUDOMÁNYOS NÉV

Girardinus metallicus

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

3-5 cm

°C

23-26 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

35 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Európába először 1927-ben, hazánkba pedig 1968-ban érkezett ez az érdekes kis fogasponty. A fémes fogasponty orsó alakú teste hátrafelé oldalról meglehetősen lapított. A szájnyílása felfelé irányul. A hím 5, a nőstény 8 cm-es testhosszúságot érhet el. A hím világos olajzöld alapszínű, hastájéka ezüstfehér. Testoldalán és a faroknyelén több sötét, rövid, ezüstös keresztsáv sorakozik egymás után. E vesszőfoltocskák között hol egyenes lefutású, hol meg félhold alakú, részint kékes ezüst-, részint sárgás vagy éppen zöldes aranyszínű, fémes foltpászták csillognak. Szeme feltűnően nagy; a türkizszínű írisz ragyogása a neonhal zöld csíkjának csillogására emlékeztet. Úszói színtelenül áttetszőek, de a hátúszó elülső széle és alapja sötétszürke. A hímek alsó testszélén — a szájnyílásuktól a faroknyelük végéig — gyakran néhány milliméter széles, kékesfekete szalag húzódik. Ez ráterjed a rendkívül hosszú és a végén két horogszerű tüskében végződő gonopodium elülső részére, és kisebb fekete foltként a hátúszón is jelentkezik. E sajátos színeződés a 4 hetes egyedeken kezd jelentkezni. A nőstény színezete — a sötét hasi szalag dísztől eltekintve hasonló. De az állatok hangulata, a víz hőfoka és a medence megvilágítása szerint változó színárnyalatú és intenzitású fémes foltok ragyogása a hímekénél mindig valamivel tompább.

Tartása és tenyésztése

Megfelelő környezeti és táplálkozási körülmények közt az egymással nem rivalizáló hímek szinte állandóan udvarolnak a nőstényeknek. A 4 hétnél valamivel hosszabb ideig terhes nőstény 28-150 napi időközönként tojja ivadékát. Az utódok száma 20-50 között változhat. Az újszülötteket sűrű hínárbozóttal és vízen lebegő Riccia mohapárnákkal kell a nőstény étvágyától megóvni. Tihanyi néhány napig Artemia naupliuszokkal, egyhetes kortól pedig már vágott férgekkel etette az ivadékot. Fő táplálékukként azonban továbbra is az apró planktonrákok szolgáltak. Az ivadék ivarát 4-5 hetes korukban már felismerte. Ettől kezdve kiegészítő növényi eleséget is adott. A közepes sebességgel növő fiatalok közül a nőstények 3,5 cm-es testhosszúságuk elérésekor, a hímek pedig gonopodiumuk ennél korábban bekövetkező kifejlődésekor váltak ivaréretté.

25 °C körüli, semleges kémhatású, tiszta vizű, gazdagon beültetett, tágas medencét és sok fényt kedvelő díszhal. Az állati élő eleségben (Diaptomus, Cyclops, Daphnia, Tubifex, Enchytraeus, különféle, szúnyoglárvák) kívül sok algára (vagy részben azt helyettesítő más friss növényi táplálékra) is szüksége van, főleg a szaporodási időszakban. A zöld színtestekben levő klorofill-a és -b, továbbá a karotin és a xantofill ugyanis serkentőleg hat a csirahámra. Legjobb, ha a medencében képződő lágy moszatok (pl. Spirogyra, Scenedesmus stb.) medencefalról, kövekről, növényekről való lecsipegetési lehetőségén túl, még forrázott salátalevelet vagy spenótot is adunk nekik.

A sötét talaj, szűrt megvilágítás csökkenti félősségüket, bár nem egy menekülős faj. Teljesen békés, remekül együtt tartható más kisebb fajokkal is! Ne tartsuk más rokon fajokkal együtt egy medencében, mert összeívhatnak!

Elterjedési területe - térkép (map)

Girardinus metallicus - Fémes fogaspontyocska elterjedési területe (Map)

Hazája Kuba, ahol tavakban, folyókban, sőt a félsós folyótorkolatokban is előfordul. Elsősorban a 0,5-1 méteres, sekély vizű, jól átvilágított, dús növényzetű élőhelyeket kedveli.

Egyéb elnevezések

syn: Girardinus garmani, Girardinus pygmaeus.

Eng: Metallic livebearer, Metallic Topminnow.

Egyéb köznevei: Metaltandkarpe, Metallihammaskarppi, Metallkärpfling, Zyworódka metaliczna, Guajacón Metálico, Metalltandkarp.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
trópusi
tengerparti
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-13

Frissítve:

2014-06-16 12:06

Katalógus ID:

No. 3900


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük