| Megtekintve: 7 583

Heterandria formosa – Törpe fogaspontyocska

TUDOMÁNYOS NÉV

Heterandria formosa

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

2-3 cm

°C

21-25 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

8-20 Nk

HELYIGÉNY

30 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső elsősorban

ÉLETTARTAM (év)

ált.3 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

1,5-2 cm-es testhosszával a törpe fogaspontyocska hímje a föld egyik legkisebb gerincese, a nőstény is csak 3,5 cm-ig nőhet meg. A nyújtott testű, orsó formájú kis hal oldalról csak kevéssé lapított. Piciny szájrése ferdén fölfelé irányul. A hím sárgás-, vörösesbarna alapszínű. Ráeső fényben gyöngyházfényben, bizonyos szögből olykor ibolyaszínben csillogó. Az orrcsúcstól a faroktőig egy változó szélességű, 8-12 sötét keresztszalaggal áttört hosszanti sáv húzódik. Ha jó a közérzete, egész teste sötét-márványos tarkázatú (az idegrendszerének a színsejtekre gyakorolt hatása miatt). Úszói sárgásak; a hát- és farok alatti úszójának tövét fekete folt díszíti, amely a hátúszón narancsvörös szegélyű. A nőstény hasonló színezetű; nagy farok alatti úszójával tűnik ki.

Tartása és tenyésztése

Saját medencét és változatos táplálékot igényel. Ez a kicsinysége ellenére igen életrevaló, élénk, nem ijedős díszhalacska hálás akváriumlakó. A 20-24 °C hőmérsékletű vízben, a legkisebb akváriumban is jól érzi magát, ha finom levélzetű, valamint vízen úszó növények bojtos gyökerei közt némi biztonságot talál. Legszívesebben apró planktonrákokat (Diaptomus, Cyclops, Bosmina stb.) fogyaszt, de elfogadja a vágott férgeket és a jó minőségű műeleségeket is.

Tenyésztés: Szaporodásbiológiája merőben eltér a többi elevenszülő halétól. Noha a nőstény petéit a hímek általában egyszerre termékenyítik meg, azok egymást követő csoportokban indulnak fejlődésnek. A kialakuló embriók a petehéjon kitüremkedő szálakon át tápanyagokat vesznek fel az anya szervezetéből, A külvilági életre éretté váló embriókat a nőstény nem egyszerre hozza világra. Az 1-2 hétig is elhúzódó szülési periódus alatt naponta csak 1-2 utódot tojik. Egy ilyen ellési ciklus alatt általában 20-25 kicsivel örvendezteti meg gondozóját. Noha az anya csak ritkán kebelezi be utódait, érdemes a naponta született 1-2 porontyot másik akváriumba áttelepíteni. Jól etetett tenyészállatoknál 4-5 hetes időközökben figyelhetünk meg újabb szülési ciklusokat. A 6-8 mm hosszú újszülöttek apró élő, illetve porított műeleségekkel való felnevelése viszonylag könnyű.

Az lehet egy egyszerűbb módja tenyésztésének, ha egy 20-30 liter közötti akváriumot telitömünk növényekkel, majd 1-2 nőstény és 3-5 hímet telepítünk. Mivel gyakorlatilag folyamatosan „szülöget” a nőstény, csak így érdemes tenyészteni, a felcseperedő kishalakat pedig lehalászni. „Nagyüzemi” tenyésztésre alkalamatlan a faj, így nem is lesz elterjedt sohasem.

Hasonló halakkal társítható akár, a vele nagyjából egyméretű fajokkal teljesen jól tartható (nano halak), de a nagyobbak kárt tehetnek bennük. Létezik arany színváltozata is!

Átlagos vízminőség megfelel neki átlagos szűréssel, nem tartozik az igényes fajok közé, kezdőknek is megfelelő.

Elterjedési területe - térkép (map)

Heterandria formosa - Törpe fogaspontyocska elterjedési területe (Map)

Dél-Karolina, Florida, Georgia, és Luisiana államok állóvizei az USA-ban. Európába 1912-ben hozták be először, s azóta külföldön és idehaza egyaránt közkedvelt díszhal.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Least killifish, Midget Livebearer, Mosqu.

Egyéb köznevei: Dværgtandkarpe, Kääpiöhammaskarppi, Zwergkärpfing, Drobniczka jedniodniówka, Geterandiya, Dvärgtandkarp.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Észak-Amerika
ÉA-trópusi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2014-06-16 12:06

Katalógus ID:

No. 3902


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük