| Megtekintve: 3 817

Ilyodon furcidens – Sárgafarkú patakpontyocska

TUDOMÁNYOS NÉV

Ilyodon furcidens

CSALÁD

Goodeidae

MÉRET

8-10 cm

°C

18-24 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

14-20 Nk

HELYIGÉNY

120 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

csekély kockázatú

Külalak és jellegzetességek leírása

Elnyújtott, hosszúkás, hengeres testű fogasponty. Áramvonalas alkata lehetővé teszi, hogy még gyorsabban mozgó vizekben is kényelmesen, gond nélkül ússzon, aktívan mozgó halak. Szájuk felső állású. A hal alapszínezete ezüstös, háta barna, hasa viszont egészen aranysárgába megy át. Az oldal közepe égszínkék színben irizál. Az oldalvonal mentén egy csíkban nagy fekete foltokat találunk, de test szerte előfordulnak még erősebben pigmentált pikkelyek, akár a kék, arany vagy fekete színre gondolunk. A kopoltyúfedél is kékesen csillog.

Úszói is díszítettek, mell- és hasúszója narancsosan színezett. Hátúszója kékessárga alapon feketén pöttyözött, ez a farok alatti úszóra is éppígy igaz, csak azon a kék a domináns alapszín. A farkúszó inkább sárgás beütésű, azon félkörösen helyezkednek el fekete foltokból felépülő minták. A legszélső félkör már gyakorlatilag egy karimává áll össze önálló foltok helyett.

A hím és nőstény példányok könnyedén megkülönböztethetőek, ugyanis a hímek farok alatti úszója a belső megtermékenyítést szolgáló andropódiummá módosult, míg a nőstényeknél ez legyező alakú.

Tartása és tenyésztése

Helyigényes csapathal, gondozásához érdemes legalább 120-150 literes medencét választani. Gyors mozgású, aktív halak, melyek szívesen úszkálnak fel-alá a szabad tereken. Ettől függetlenül medencéjét növényesítsük, hínárokat, valiznériát helyezhetünk el. Úgy a legérdemesebb a vegetációt akváriumában kialakítani, hogy szegélynövényzetet ültetünk, tehát a medence körbe van telepítve például az említett valiznériával, de a középső téren legfeljebb egy-egy ág töri meg a nyílt vizet, hogy maradjon elég helyük úszni. Természetesen nem gond a halak számára az sem, ha akad a medence középső régiójában egy-egy növény (Anubias, Cryptocoryne aponogetifolia, Nymphaea sp.), ugyanis időnként szívesen bujkálnak is. Kövekkel, gyökerekkel változatosabbá tehetjük a medencét, árnyékoló növényzettel (hínárok, békalencse) pedig a halak stressztényezőit csökkenthetjük.

Ugrálós, ezért medencéjét szigorúan takarni kell!

Hideg vizet igényel egész évben, igyekezzünk nyáron is 24 C alatt tartani a vízhőmérsékletet, a 25-26 C vagy afölötti érték lehetőleg néhány hétnél tovább ne tartson, mert a halak egészsége mehet rá (bár sok rokonuknál jobban viselik az időszakosan melegebb vizet). Oxigénben dús, kristálytiszta tartóvízre van szükségük, ne legyünk restek akár külső szűrést használni, hogy minél jobban le tudjuk bontani a káros anyagokat. A rendszeres vízcserékre is fordítsunk kellő figyelmet, kéthetente érdemes 20-30, sőt, akár 50%-os frissítést tartani. A medencét szellőztessük! A kémhatás semleges körüli értéken megfelel számukra, de inkább a lúgos irányba (7,5-8) menjen, mintsem a savanyú irányba. 6 alatti pH-n semmiképp se tartsuk, de inkább a 7-es pH optimális. Lágy vizet nem tűri, keményítsük vizét, hosszú távon 15-20 Nk megfelelő. Akváriumához bátran adagolhatuk konyhasót, bár enélkül is jól tartható, de a só segíti megelőzni a fertőzéseket. Eddigi tapasztalataim alapján az Ilyodon-fajok nem tartoznak a betegségekre túlságosan hajlamos Goodeidae-k közé, de érdemes velük körültekintően bánni ettől függetlenül, a család egyes fajai ugyanis hordozzák a gümőkór kórokozóját, ami általános betegségnek számít a magashegyi fogaspontyok között. Szerencsére ez a faj egészen ellenállónak bizonyult.

A halakat nyáron bátran kihelyezhetjük kerti tóba, májustól jó idő esetén október elejéig kint maradhatnak. Ezzel impozáns színű és méretű példányokat nyerhetünk, melyek egészségesek és jól szaporodók lesznek.

Leginkább egyfajos tartásmódot tudok ajánlani e halhoz, ugyanis ritkulófélben van a természetben, és fajfenntartó tenyésztése fontos feladat. Kellő méretű medencében más Goodeidae-kkel társítható, mint például a foltos vagy fénylőtestű szkiffia, Chapalichthys és Goodea fajok, stb. Abszolút békés természetű, nem csipkedi más halak úszóit, nem bántja jellemzően a kisebb halakat sem, épp ezért elméletileg még vegyes társas medencék díszévé is válhatna, a hűvösebb vizet kedvelő fajok (pl.: Ázsiából egyes dániók, békésebb paradicsomhalak, palacsinta algázók és hegyvidéki csíkhalak) mellett jól érzi magát, de békés természetű, kisebb-közepes sügérek mellett is elvan. Ettől függetlenül hosszú távon lehetőleg egymagában vagy más magashegyi fogasponty fajjal gondozzuk csak együtt. Genusának más tagjaival Ilyodon whitei, Ilyodon cortesae) nem tarthatjuk együtt, ugyanis összeívnak és nem kívánt basztardok jönnek létre, melyek a szelektív, vérvonaltartó tenyésztésben alapvető problémákat vetnek fel.

A halak táplálhatóak száraz eledelekkel is, mohón elfogyasztják a lemezes díszhaltápokat, de igyekezzünk a legjobb minőséget biztosítani nekik. Jobb megoldás, ha élő és fagyasztott eledeleket kapnak, nagyon kedvelik a különböző szúnyoglárvákat, tubifexet, artémiát, daphniát, grindálférget egyaránt, ezekből önmagában is változatos táplálékpalettát állíthatunk fel nekik. Bár az állati eredetű tápanyagokat jobban kedvelik, ne feledkezzünk meg arról, hogy mindenevőként néha növényi anyagokkal is egészítsük ki menüjüket, erre alkalmasak lehetnek a spirrulinatartalmú zöldeleségek vagy forrázott zöldségek (pl.: uborka, cukkini). Táplálkozási szervrendszerük felépítése különösen érdekes, két típus alakult ki a keskeny, szűkebb szájjal rendelkező és a szélesebb szájú. Előbbi feltehetően ízeltlábúakkal, férgekkel táplálkozik nagyobb mennyiségben, míg utóbbinak inkább az alga- és növényevésre specializálódott a szájszerve. Bélrendszerük meglehetősen hosszú, ami a növényevők jellegzetessége, ezzel szemben maguk a halak valójában mindenevő életmódot folytatnak. Épp ezért fontos, hogy akváriumban vegyes táplálékot kapjanak, állati és növényi eredetűt is.

Szaporodásukban a többi rokon fajhoz hasonlítanak. Körülbelül kéthavonta születik 10-20 ivadékuk, melyek meglehetősen fejletten jönnek világra. A szülők általában nem folytatnak kannibalizmust, de érdemes lehet elkülöníteni a nőstényt, hogy a lehető legtöbb ivadékot nyerjük. Ezek születésük után még magukon hordozzák akár órákon át a trophotaenia nevű képződményt, mely gyakorlatilag a valódi placentás emlősök köldökzsinórjának felel meg szerepét tekintve, ugyanis a nőstény szervezete és utódai közt tartja fenn a kapcsolatot. A kishalak szinte egyből fogyasztják a száraz eleségeket, portápokat, de a gyors és hatékony növekedés érdekében etessünk velük lehetőleg sok élő táplálékot (frissen kelt artémia, walterféreg, apított tubifex, grindál). Vizüket cseréljük rendszeresen, legyen jól szűrt és szellőztetett.

A faj ugyan még nem áll a kihalás közvetlen kapujában, azon kevés magashegyi fogasponty> közé tartozik, melyek még stabilabb populáicókkal rendelkeznek, bár egyedszámuk nekik is csökkenő tendenciát mutat, éppen ezért megőrzésük fontos feladat.

Fajazonossági viták és egyetnemértések rendszeresen előfordultak az Ilyodon genus tagjai körében. Például az Ilyodon paraguayense egy tévedés eredménye, ugyanis egyes példányai e fajnak belekeveredtek egy paraguay-i pontylazac-szállítmányba, s ezért kerültek félreazonosításra. Az Ilyodon genus tagjai egyébként genetikailag is nagyon közel állnak egymáshoz (különösen az Ilyodon whitei, könnyedén kereszteződhetnek. Olyan csekélyek a különbségek, hogy a tudósok azt feltételezik, hogy éppen egy fajkialakulási folyamatnak vagyunk tanúi.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Mexikóból származik, megtalálható a Rio Ameca, Armería, Cihuatlán és Coahuayana folyásaiban; Jalisco, Michoacán és Colima szövetségi államokban.

Tavakban és folyókban egyaránt előfordul, kicsit mélyebb vizekben is, ahol a talaj homokos és kövekkel borított. Gyakran növénymentes vagy csak algákkal benőtt helyeken fordul elő.

Egyéb elnevezések

syn: Characodon furcidens, Ilyodon xantusi, Ilyodon paraguayense, Balsadichthys xantusi, Ilyodon amecae, Ilyodon furcidens amecae.

Eng: Goldbreast splitfin, Bass-colored goodeid.

Egyéb köznevei: Colima ilyodon, Riikinkukkotoka, Leopardkärpfling, Blaustrich-Hochlandkärpfling, Mexcalpique del Armería.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
magashegyi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

http://www.goodeidworkinggroup.com/ilyodon-furcidens

http://www.fishbase.org/summary/Ilyodon-furcidens.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2015-06-04

Frissítve:

2016-01-24 09:01

Katalógus ID:

No. 4533


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük