| Megtekintve: 6 998

Poecilia parae – Feketeszalagos guppi

TUDOMÁNYOS NÉV

Poecilia parae

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

3-4,5 cm

°C

23-27 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

35 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A Guayanából 1939-ben Európába került halak külsőre a szivárványos guppira hasonlítanak. A hím 3, a nőstény 4,5 cm hosszúságot érhet el. A hím színezete változatos. Arnold szerint általában két keskeny fekete hosszanti szalag egy zöld vagy ibolyaszínű ragyogó zónát zár közre a testoldalakon. A háttájék sötétzöld, a hastájék világoszöld. Az alapszint számos apró, erősen fénylő pontocska tarkítja. A mellúszó felett egy sötét folt látható. A zöldes hátúszó vonalkázott. A nőstény színezetében éppoly egyszerű, mint a P. reticulata nősténye.

Tartása és tenyésztése

Tartása és tenyésztése hasonló az egyszerű, vad típusú szivárványos guppihoz. Mindenképpen 20 °C feletti vízhőfokot igényel, előnyös a 25 C körüli hőmérséklet. Több színváltozata létezik, kedvelt kis hal. Nano akváriumok megfelelő lakója.

Szeret a növények között bujklálni, legyenek úszó növények, hínárok is! Ezek megfelelő búvóhelyeket nyújtanak a kissé félénk kis elevenszülőknek, biztonságérzetük, sőt teljes egészében közérzetük is jobb lesz. A rendszeres vízcseréket ne felejtsük el, és lehetőleg jó szűrést használjunk. A felszaporodott károsanyag-tartalomra enyhén érzékeny, de ez nem vészes. Társítani más, kisebb termetű és békés halakkal lehet, tipikusan nano fajokkal. A nagytestű halak elfogyaszthatják.

Etetésére a száraz tápok is alkalmasak ideig-óráig, de ha hosszú távon is erős és egészséges halakat szeretnénk, akkor fagyasztott tápokat (szúnyoglárva, sórák, cyclops, Enchytraeus) és némi növényi eredetű eleséget (spirrulinás pehelytápok, forrázott saláta, spenót, stb.) is adnunk kell nekik.

Tenyészétse nem nehéz, elevenszülőknél szokott módon zajlik, a szivárványos guppiho hasonló. Az erős anyák akár havonta-másfél havonta is világra hozhatják kishalaikat. Sűrű növényzettel óvhatjuk a kicsiket a szülők falánkságától, de szülőketrecet is használhatunk. Az ivadékok megfelelő etetés és rendszeres kisebb vízcserék mellett jól növekednek.

Hazánkban még nem terjedt el igazán, viszont egyre kedveltebb, és egyre több helyen jelenik meg. Sajnos ára még nem mindig kedvező.

Elterjedési területe - térkép (map)

Poecilia parae - Feketeszalagos guppi elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika, Guyanatól az Amazonasz deltájáig.

Egyéb elnevezések

syn: Acanthophacelus bifurcus, Acanthophacelus melanzonus, Micropoecilia bifurca, Micropoecilia melanzona, Poecilia bifurca, Poecilia melanzona, Poecilia parae, Poecilia vivipara parae.

Eng: Melanzona blue.

Egyéb köznevei: Loanguma, Poecilie du Para, Sapelko, Paramolly, Karzelek paranski, Barrigudinho, Guaru, Lille Amazontandkarpe, Para-Molly.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-13

Frissítve:

2014-06-17 07:06

Katalógus ID:

No. 3908


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük