| Megtekintve: 8 322

Phalloceros caudimaculatus – Januári fogaspontyocska

TUDOMÁNYOS NÉV

Phalloceros caudimaculatus

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

2,5-5 cm

°C

20-23 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

35 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A Poeciliinae alcsalád Phalloceros nemének elnevezése a gonopodium agancsszerű nyúlványára utal. Az egyik legelső elevenszülő díszhal, amely — 1898-ban — Európába került. Egy ideig Girardinus decemmaculatus néven tenyésztették, s kaudi becenéven széles körben elterjedt. A meglehetősen nyúlánk, faroknyelénél erősen lapított testű halacska hímje a 2,5 a nősténye pedig legfeljebb a 6 cm hosszúságot érheti el. A hím háta olajzöld, oldalai élénksárga színűek, hastájéka világosabb sárga. A hátúszó alant, a faroknyélen egy ezüstösarany széllel körülvett, feltűnő fekete, függőleges, vessző alakú foltocskát visel. Úszói sárgásak, a hátúszó feketén szegélyezett. A nőstényen ez a fekete hátúszószegély hiányzik. Ennek a fajnak számos helyi alakja van. Közülük a Rio de Janeiro vidékéről származó Phalloceros caudomaculatus reticulatus, a TARKA JANUÁRPONTYOCSKA, amely akvarista körökben „Arany kaudi” vagy FOLTOS JANUÁRIUSZ néven terjedt el, szép sárgaréz alapszínével és sűrű tusfekete vonalkázásával vált igen kedveltté. Az élénk alapszín és a foltozottság ezen természetes változat esetében a nőstényen épp oly kifejezett, mint a hímek testfelületén.

Tartása és tenyésztése

Rendkívül szívós, igénytelen, békés természetű hal. A 20-24 °C kedvezőbb számára. Apró planktonrákokkal, vágott férgekkel, algákkal, műeleségekkel etethető, de az akvárium algáin kívül némi plussz növényi kiegészítést igényel étrendjében. Telepítsünk sok vízinövényt, például jávai mohát, hínárokat akváriumába, mivel így könnyedén elbújik, jobban érzi magát és még az ivadékok is megmenekülnek a falánk szájak jelentette veszélytől. Természetesen apró ricciát vagy békalencsét is tehetünk úszónövényzetnek. Békés kis halak, egyéb apró elevenszülőkkel, lazacokkal, törperazbórákkal bátran társíthatóak, arra figyeljünk, hogy nagyra növő és/vagy ragadozó fajok ne kerüljenek mellé, mert könnyen eleséget jelentenének ezek a kis halak a veszélyes bestiáknak. Részleges vízcserékkel gondoskodjunk a károsanyag-tartalom mentesítéséről, amúgy pedig nem egy igényes hal a vízminőséggel szemben sem, átlagos körülmények között gondozása kezdőknek sem jelent gondot.

A törzsalak nősténye egy-egy alkalommal 20-80, igen gyors növésű ivadékot hoz világra. A mintázatos alakok (pl. az arany kaudi) nemcsak a víz hőfokára kényesebbek, de ivadékuk is kevesebb, amellett az utódok egy része gyakran visszaüt a közönséges törzsalakra. Megfelelő körülmények között könnyen szaporodnak, és ha a dús növényzet megadatott a medencéjükben, jó eséllyel az ivadékok nagy része a szülők mellett is megmarad. Egyfajos medencében tenyészthető tehát a legjobban, de természetesen az anya szülőketrecbe történő különvétele is jó megoldás.

Nano akváriumok kedvelt kis lakója, de sajnos az utóbbi időben a színpompásabb elevenszülők kiszorítják a fajt, ezért a tenyésztők feladata megőrizni és továbbtenyészteni őket az érdeklődők számára.

Elterjedési területe - térkép (map)

Phalloceros caudimaculatus - Januári fogaspontyocska elterjedési területe (Map)

Vadon élő törzsei Rio de Janeirótól Uruguayig a legkülönfélébb vizeket lakják. Nagyfokú alkalmazkodóképességére vall, hogy még a hegyi tavakban és patakokban is előfordul.

Egyéb elnevezések

syn: Girardinus caudimaculatus, Phalloceros caudomaculatus.

Eng: Dusky millions fish, One-spot livebearer, Speckled mosquitofish, Spottail mosquitofish.

Egyéb köznevei: Kolstert-muskietvis, Kaudi, Pilkkukala, Fleckenloser Kaudi, Gefleckter Kaudi, Kaudi, Vielfleckkärpfling, Pikí, Zyworodka jednoplamka, Barrigudinho, Barrigudinho, Guaru guaru, Guarú-guarú, Madrecita, Madrecita de una mancha.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Argentína
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-13

Frissítve:

2014-06-14 01:06

Katalógus ID:

No. 3906


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük