| Megtekintve: 5 215

Phalloptychus januarius – Vesszős januárpontyocska

TUDOMÁNYOS NÉV

Phalloptychus januarius

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

2-3,5 cm

°C

22-25 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

35 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

kb.3 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az akvaristák egykor oly népszerű januáriuszainak ez a faja szaporodásbiológiai alapon különálló nembe tartozik. A Phalloptychus elnevezés is a redős, összehajtott gonopodiumra utal. A nőstények a Heterandria formosa fajhoz hasonlóan tágabb időközönként, szakaszosan hozzák világra kicsinyeiket. A nyúlánk, szinte orsó alakú hal hím-je a 2, nősténye pedig csupán a 3,5 cm testhosszt éri el. Az igen hosszú párzószervű hím egészében áttetsző olajzöld vagy zöldessárga, háttájéka olajbarna. Ibolyásan csillogó oldalain 8-12 igen vékony, sötét keresztcsík sorakozik. Hastájéka ezüstös. Úszói színtelenek, tövük gyakorta barnás. A hátúszót számos apró barna pont díszíti. A nagy farok alatti úszójú nőstény ugyancsak áttetsző teste sárgás alapszínű.

Először 1907-ben hozták Európába feltehetően, de nagyon valószínűsíthető, hogy hazánkba csak az utóbbi években jutott el.

Tartása és tenyésztése

Hasonló törpe termetű halakkal együtt gondozható, de nagy termetű, ragadozó halakat ne tegyünk mellé. Nem túl erősen megvilágított, jól beültetett kis akváriumban tartsuk, amelynek vizéhez adhatunk kevés konyhasót is (1 kávéskanálnyit 10 liter vízhez) sót. A sűrű növényzet remek búvóhelyet jelent számukra, és biztonságérzetüket is fokozza. A születendő kishalaknak is további rejtekhelyeket ad. A részleges vízcserék segítenek a vízminőség megfelelő fenntartásában, de amúgy nem nevezhető igényes halnak.

Tartási hőfoknak a 21-25 °C közötti hőmérséklet megfelelő. Az apró állati élő eleséget és az algát jobban szereti ugyan, de azért a haltápokat sem veti meg. Ha jobbára műeleséggel tudunk csak szolgálni, akkor célszerű néha élő vagy fagyasztott tápokkal étrendjét kiegészíteni, mint például a sórák, a cyclops vagy más planktonfélék.

A nőstény nem túl termékeny, 5-8 heti terhesség után 5-15 törékeny újszülöttet hoz a világra. A szülők általában nem bántják ivadékaikat, ezért ha egyfajosan tartjuk őket, és sűrű növényzettel is elláttuk akváriumukat, nagy eséllyel békében nevelkedhetnek mellettük a kicsik. A kicsinyeket óvnunk kell a csillós egysejtűektől és a vízi penészgombáktól, ezért az akváriumok vizét folyamatosan filtráljuk, rendszeresen végezzünk részleges vízcseréket és óvatosságból egy kicsit sózhatjuk is.

Nem túl színpompás halak, túl elterjedtek várhatóan sosem lesznek, hisz tömegtenyésztésbe sem nagyon foghatóak. Sajnos az üzletek akváriumaiban is elég ritkán látni őket, csak néhány elszánt tenyésztő foglalkozik velük idehaza, hogy megpróbálják elterjeszteni őket. Hiába számít újdonságnak a faj a hazai akvarisztikában, igazándiból ő tekinthető a valódi januári fogaspontynak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Phalloptychus januarius - Vesszős januárpontyocska elterjedési területe (Map)

A Délkelet-Brazíliából, a La Plata vidékéről származó fajt először 1907-ben hozták Európába.

Egyéb elnevezések

syn: Girardinus januarius, Poecilia januarius, Girardinus iheringii.

Eng: Barred misquitofish.

Egyéb köznevei: Januartandkarpe, Kuultohammaskarppi, Viiruhammaskarppi, Januarkärpfling, Styczniówka, Barrigudinho, Guaru, Guaru guaru, Madrecita.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Argentína
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-13

Frissítve:

2014-06-17 07:06

Katalógus ID:

No. 3907


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük