| Megtekintve: 6 216

Poecilia nigrofasciata – Feketesávos límia

TUDOMÁNYOS NÉV

Poecilia nigrofasciata

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

6 cm

°C

26–30 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

1912-ben került először Európába. Haiti szigetén különféle vizekben, még félsós vizekben is nagy rajokban él. A hím 4,5, a nőstény 6 cm hosszúságot ér el. D 10-11, A 9-10, P 13, squ. 26-28.

A hím testformája a korral szembetűnően megváltozik. Különösen az idősebb hímek háta jelentékenyen megmagasodik, és oldalról laposabbakká válnak. A hátúszójuk legyezőszerűen meghosszabbodik. Az öreg hímek háta bronz-zöld, oldalai sárgák, gyakran fémes sárgászöld színben ragyognak. A mell- és a hastájék a hasúszókig és a gonopodiumra is terjedően mélyfekete. A testoldalakat több keskeny, fekete keresztcsík díszíti. A hátúszó sugarai feketék, a farok-úszó sötét szegélyű. A fiatal hímek háta barna, oldalai olajbarnák vagy sárgásak. Keresztcsíkjaik még szürkék, jelentéktelenek, hasúszóik és gonopodiumuk is szürke. A nőstény háta barna, zöld csillogással. Oldalai olajzöldek, hastájéka fehéres, a szürke keresztcsíkok kifejezettek. A hátúszó sárgás alapon fekete-foltos.

Tartása és tenyésztése

Tartása és tenyésztése hasonló ugyan a többi límiáéhoz, de náluk hőigényeseb, leginkább 26-30 °C hőhatárok közt érzi igazán jól magát, de az ellenállóbb fiatalokat se tartsuk 23-25 °C hőmérséklet alatt. Békés természetű hal. Könnyedén társítható nagyon sokféle fajjal, az egészen kis lazacokat sem bántja, míg közepesebb márnákkal is eléldegél. Társas akváriumokba megfelelő faj, kezdők is próbálkozhatnak akár vele, hiszen tartása nem bonyolult, de némi odafigyelést azért igényel. Nem szabad ugyanis azt hagyni, hogy vize nagyon elöregedjen, mert kicsit érzékeny a bomlástermékekre, de tapasztalatom szerint átlagos vízminőségben is teljesen jól érzi magát, szaporodik is. Ettől függetlenül persze hálás a vízcserékért és a jó szűrésért, de ha a tenyésztő a halakat már fiatal korukban átlag körülményekhez szoktatja, később sem lesznek gondok. Kedveli a növényesített medencéket, nagy csomó vallisneriákat is ültethetünk. A növényeket általában nem fogyasztja el. Nem félős hal. Változatos állati és növényi étrendjén belül főleg a szúnyoglárvák, a planktonrákok és a kék- és zöldalgák legyenek túlsúlyban. A száraz tápokat is szívesen fogyasztja, de zöldeleséggel feltétlenül egészítsük ki étrendjét, forrázott-fagyasztott saláta, spenót, gyermekláncfű levél megfelel a célra. Sok más elevenszülőhöz hasonlóan a fagyasztott tápok közül a vörös szúnyoglárva az egyik legnagyobb kedvence, de nálam eddig minden tápot szívesen fogadott.

A nőstény terhessége 25 °C vízhőmérsékleten 5-6 hétig tart. A világrajövetelükkor már 10-12 mm hosszú ivadék mennyisége egy-egy alkalommal a 30-at is elérheti. A kishalak jó tempóban nevelhetőek, kapjanak lehetőleg naponta kétszer is változatos eleséget. Sokat esznek! Figyeljünk a rendszeres vízcserékre, megfelelő szűrésre is a kishalak esetében is egyaránt.

Mind a kishalak, mind a kifejlettek vizét is sózhatjuk, ez az eredeti élőhelyük vízminőségéhez hasonlót teremt, és segíti az immunrendszerüket, illetőleg a vízben lévő baktériumok pusztításában is szerepet játszik. 10 literenként akár egy evőkanál jódmentes sót is nyugodtan adagolhatunk.

A limiák több faja közül egyik legjobban eme faj szerezhető be idehaza, de sajnos a límiák még mindig aránylag ritkaságnak számítanak az általános díszállatkereskedelemben.

Elterjedési területe - térkép (map)

Poecilia nigrofasciata - Feketesávos límia elterjedési területe (Map)

Haiti folyói és patakjai.

Egyéb elnevezések

syn: Limia arnoldi, Limia nigrofasciata.

Eng: Blackbarred limia, Humpbacked limia, Humpedbacked Limia.

Egyéb köznevei: Gul limia, Kyttyräkala, Seepralimia, Schwarzbandkärpfling, Schwarzbinden-Kärpfling, Molinezja pregowana a. limka garbatka, Svartbandslimia.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
trópusi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2017-02-01 12:02

Katalógus ID:

No. 3914


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük