| Megtekintve: 14 638

Poecilia sphenops – Jucatáni fogasponty

TUDOMÁNYOS NÉV

Poecilia sphenops

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

5-10 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

10-25 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Mexikótól Kolumbiáig édes- és brakkvizekben élő, nem magas hátúszójú faj. 1909-ben került először Európába. Vad törzsalakjaiban már nem, csak nemesített szín- és formaváltozataiban tenyésztik. A kecses, nyúlánk, oldalt csak kevéssé lapított testű hal hímjei 5-7, nőstényei 7-10 cm hosszúak. Orrcsúcsa kihegyesedő.

Színezete a természetben is felettébb változó. A hím felül sötét kékesszürke vagy olajbarna alapszínű. Olajzöld vagy kékes alapú oldalain számtalan kékesen vagy zöldesen irizáló, ezüstös foltocska csillog. Ráeső fényben az egész test halvány ibolyaszínben ragyog A hastájék világos, finoman kékes vagy rózsás árnyalatú. Áttetsző hátúszóját számos sötét foltocska tarkítja. Farokúszójának tövénél pompás ultramarinkék, majd narancsszínű keresztszalag és fekete szegély húzódik. A nőstény hátúszója valamivel a farok alatti úszó előtt ered; oldalai egészükben inkább ibolyáskékek, rozsdapiros foltsorokkal; farokúszójáról viszont a narancsszínű szalag hiányzik.

A vadon élő természetes változatok közül az Egyesült Államokban a húszas-harmincas években széles körben tenyésztették s nemsokára hozzánk is eljutott. Ez a Yucatán-félszigetről származó helyi alak a szabadságra utaló angol nevét farokúszójának a francia trikolorra emlékeztető színpásztáiról kapta. Természetes élőhelyein nem ritkák a fekete foltos és a fekete színváltozatai sem, amelyekből Németországban már a harmincas években kitenyésztették az egész testfelületre kiterjedő bársonyos-fekete színt tisztán örökítő black mollykat. E tiszta tenyészváltozatok egyedei azonban a természetes változatoknál hőigényesebb és kényesebb állatok. Az ötvenes évek végén jelentek meg a black mollik lírafarkú tenyészváltozatai. Kevésbé keresettek nálunk a jukatáni fogasponty ezüst feketefoltos tenyésztörzsei, de az Eger-patak strandfürdő melletti szakaszán kivadultan tenyésznek ilyenek.

Tartása és tenyésztése

Békés, eleven természetű, mindenevő, hőigényes faj, amely a többi mollihoz hasonlóan változatos, jó minőségű kosztján belül friss növényi táplálékot (elsősorban zöldalgát) igényel. A fekete változatok a hőingadozásra és az alacsonyabb hőmérsékletre különösen kényesek; akváriumvizük hőmérséklete 24°C alá ne csökkenjen. A medencei víztér hőkiegyenlítése és a változatok nagyobb oxigénigénye miatt vizüket úgy szellőztessük, hogy a porlasztót a függőlegesen rögzített elektromos fűtőtest mellé helyezzük. Az elfektetett vagy ferdén függesztett fűtőtestekre ugyanis e hőkedvelő halak többnyire ráhasalnak. Így elpetyhüdve még érzékenyebbé válnak, könnyen megfáznak, amit testük egy helyben való himbálásával jeleznek. Kedvelik a napsütést és a dús akváriumi növényzetet. Ijedősek, ezért tartózkodjunk medencéjük hirtelen megközelítésétől, és gyakori kihalászásuktól. Ha egy-egy társukat kihalásztuk, a medencében maradt állatok is sokáig stresszállapotba kerülnek. Törékeny faj, óvatosan kezeljük, hogy ne ijedezzen! Hasonló igényű halakkal történő társítása problémamentes, társas akváriumban is jól tartható. Vizüket enyhén sózhatjuk jódmentes konyhasóval.

A régóta akváriumban tartott- és tenyésztett törzsek már ellenállóbbakká váltak, így egy fokkal könnyebb tartásuk, nem kell félni annyira kényességüktől. Ettől függetlenül persze odafigyelést igényelnek. A fekete mollyk gyakran fertőződhetnek darakórral.

Az ivadékszám tenyésztörzsenként és a szülők kora és tápláltsága szerint is jelentős mértékben változó. A fekete párok utódai között mindig akad nem teljesen fekete ivadék is. Fejlődésük folyamán azonban még gazdagodnak fekete pigmentekben. Nálunk jelenleg e faj fekete tenyészváltozatai a legelterjedtebbek, annak ellenére, hogy hő- és táplálékigényesek, de a magas hátúszójú és nagy testű fajoknál kisebb medencével is beérik.

Sajnos mára a három ismertebb molly-faj keresztezékei nem feltétlenül azonosíthatóak be faji pontossággal, mivel a P. sphenops és P. latipinna már annyiszor lett egybeívatva, és a basztardok továbbtenyésztve, hogy már csak a visszütés jellegéből azonosíthatunk bármit is… Ennek tetjében feltételzehető, hogy a P. velifera is benne van már génállományukban, ezért sajnos manapság már csak „mollykról” beszélhetünk, esetleg még erősebb, vagy vadonfogott velifériákról.

Elterjedési területe - térkép (map)

Poecilia sphenops - Jucatáni fogasponty elterjedési területe (Map)

Mexikótól Kolumbiáig édes- és brakkvizekben él.

Egyéb elnevezések

black molly

syn: Poecilia sphenops, Mollienisia sphenops, Poecilia thermalis, Gambusia modesta, Gambusia plumbea, Poecilia chisoyensis, Poecilia dovii, Poecilia spilurus, Platypoecilus mentalis, Poecilia boucardii, Poecilia vandepolli arubensis, Platypoecilus nelsoni, Platypoecilus tropicus, Poecilia tenuis, Poecilia spilonota, Poecilia caudata, Mollienesia sphenops macrura, Mollienesia macrura, Mollienesia sphenops vantynei, Mollienesia vantynei, Mollienesia sphenops altissima, Mollienesia altissima, Mollienesia sphenops pallida, Mollienesia pallida, Lembesseia parvianalis, Poecilia vetiprovidentiae.

Eng: Black mollie, Black Molly, Liberty mollie, Mexican molly.

Egyéb köznevei: Živorodka ostrotlamá, Almindelig molly, Molly, Molli, Spitzmaulkärpfling, Wildmolly, Machuri, Molinezja ostrousta, Chernaya mollineziya, Živorodka ostropyská, Topote mexicano.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Orinoco
Közép-Amerika
trópusi
tengerparti
Észak-Amerika
ÉA-trópusi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-05-12

Frissítve:

2017-03-08 08:03

Katalógus ID:

No. 3912


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük