| Megtekintve: 21 805

Poecilia wingei – Endler guppi

TUDOMÁNYOS NÉV

Poecilia wingei

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

2-4 cm

°C

23-28 °C

°pH

6,5-8 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

35 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és felsőszint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Poecilia wingei hímjei nagyon élénk színűek, testükön különféle mintákat alkotnak a narancssárga, fekete, zöld és kék színek. A nőstények valamivel nagyobbak és szélesebbek, mint a hímek, és a színű halvány zöld. A hímeknek jól látható a gonopodiumuk. Az ivarérett nőstényeknek egy sötét vemhességi folt figyelhető meg a végbélnyílás közelében. A fiatal hímek gonopodiuma gyakran hamarabb kifejlődik, mint ahogy tarka színei megjelennének.

Tartása és tenyésztése

A mindenki által jól ismert guppi közeli, ám valamivel kisebb termetű rokona. A hímek maximum 2-3 cm-esre, a nőstények kb. 3,5-4 cm-esre nőnek meg. Igazi csapathal, javasolt legalább 8-10 példányt együtt tartani. Gyakori, hogy egy családban a hímek farokúszója más és más formájú lesz. A Poecilia wingei  tartási körülmények meghatározók lehetnek a hímek színeire. Jól érzik magukat egy jól benövényesített, ám megfelelő méretű kiúszótérrel is rendelkező kristálytiszta vizű akváriumban. Kissé hőigényes faj – soha ne engedjük vizük hőmérsékletét 22°C alá csökkenni. A kissé lúgos kémhatású víz jó hatással van közérzetükre. Remekül társítható más kis termetű nanohalakkal

Táplálását illetően nem válogatós, csak kis termetét kell figyelembe venni, mert akármekkora táplálékot nem tud megenni. Ezt szem előtt tartva bátran adhatunk számukra bármilyen planktoneleséget – élőt vagy fagyasztottat, lemezes- és finoman granulált szárazeleséget, de szüksége van növényi táplálékra is.

Tenyésztése, mint nemének többi tagjáé, nem jelent semmiféle problémát. A hímek, akárcsak a jó öreg guppi esetében, nagyon agilisek és mozgékonyak. Egész nap a nőstények körül sündörögnek, és lesik a párosodásra megfelelő alkalmat. Egy változatosan etetett és megfelelően fejlett nőstény 23-24 naponta ellik akár 40 nagyobbacska ivadékot. Az ivadékok nemének alakulását befolyásolja a tartó akvárium hőmérséklete: alacsonyabb értékeknél több hím, magasabbaknál több nőstény lát napvilágot. Szüleik különösebben nem bántják őket, de azért szeretnek elrejtőzni a sűrű növényzetben. Növekedési ütemük gyors, a hímek 2 hét múlva már színesednek, a nőstények pedig 2 hónapos korukra szaporodó képesek. A nőstények 6-8 hónapos korukra érik el a legmagasabb ivadékszámot.

Több színváltozata létezik, például az ún. tigris endler, japán kék endler, vagy épp az arany endler, ami egy kedvelt variáns, türkizkék-arany és kevés piros színezettel rendelkezik. Van már hazai, hivatalizált kitenyésztett színváltozata is (pl.: Poecilia wingei treck’s black bar), továbbá biztosra veszem, hogy nem hivatalizált, félig-meddig új színvariánsok jelen vannak országszerte is (nálam is van másoktól kisebb-nagyobb mintákban eltérő színváltozat is).

Elterjedési területe - térkép (map)

Endler guppi - Poecilia wingei elterjedési területe (distribution map)
Endler guppi - Poecilia wingei elterjedési területe (distribution map)

Dél-Amerika: Campoma- és a Buena Vista lagúnák Venezuelában.

Egyéb elnevezések

Endler

syn: .

Eng: Endler's guppy, Endler's Livebearer, Endler.

Egyéb köznevei: Živorodka Endlerova, Hohtomiljoonakala, Guppy Picasso, Endlerova živorotka, Gupik Endlera, Endlers Guppy / Millionenfisch, Endlers levendeføder, Гуппи Эндлера, Campoma-guppy, Endler-guppy.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Orinoco
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Viselkedése: békés
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-02-01

Frissítve:

2017-09-04 03:09

Katalógus ID:

No. 4334


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük