| Megtekintve: 4 524

Skiffia francesae – Fénylőtestű szkiffia

TUDOMÁNYOS NÉV

Skiffia francesae

CSALÁD

Goodeidae

MÉRET

4-5 cm

°C

14-22 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-22 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

vadon kihalt

Külalak és jellegzetességek leírása

Magas hátú halak, magas és lekerekített úszókkal. Alapvetően szürkés színezetűek, ami a nőstények esetében kifejlett korban is jellemző színezet marad. Náluk a faroktő alsó fele válthat át sárgába néha. A hímek jóval díszesebb mintázatúak, testük jó részén narancs- és világos sárga fénylő színezet tündököl, amibe néha egy kis zöldes árnyalat is vegyül. Az úszókon és a testen elszórtan kevés apró fekete pötty is megjelenhet. Idősödve veszítenek a színek élénkségéből, kissé mattabb mintázatúak lesznek. Nem a szokásos gonopódium a hímek szaporítószerve, hanem az úgynevezett andropódium, ami általánosságban a Goodeidae magashegyi fogaspontyok jellegzetessége.

Tartása és tenyésztése

Egy igazi elevenszülő különlegességet ismerhetünk meg halunk személyében, pompás színeivel is rászolgálna arra, hogy többen ismerjék és gondozzák. A fajt azért is lenne célszerűbb tartani és tenyészteni, mivel a vadonban már sajnos kipusztult!

Tartására elsősorban egyfajos medence alkalmas, mivel fontos cél, hogy lehetőleg kiöregedésük előtt egy egyed se hulljon el, veszélyeztetettsége miatt. Társas medencébe nem javasolt, mi több, nem is szokás tartani. Sajnos összességében nem túl szokásos a faj tartása, csak nagyon kevés specialistánál találkozhatunk velük, leginkább olyan tenyésztőknél, akik kapcsolatban állnak szakszervezetekkel, amik az ilyen és hasonló kihalás küszöbén álló fajok megmentésén fáradoznak. Rendszeresen cseréljük vizüket, hogy ne gyűljön fel magas károsanyag-tartalom, mivel azt nem viselik jól. E célból erősebb szűrőt is használhatunk. Medencéjüket sűrűn növényesítsük, sok hínárt tegyünk be, mivel így hasonlatosabbá tehetjük lakhelyüket természetes biotópjukhoz. Úszónövényként is hasznosíthatjuk értelem szerűen ezeket a hínárokat, így tompított fény alatt figyelhetjük halainkat, ami számukra is nagy biztonságérzetet ad. Ágakkal dekoráljunk. A hőmérséklet hűvösebb és melegebb értékeken is megfelel, de a végleteket hosszú távon kerüljük.

Etetésére a száraz tápok önmagukban nem elégségesek, mindenképpen egészítsük ki zöld eledelekkel, mint amilyen a forrázott zöldsaláta, spenót, gyermekláncfű levél, de ezen felül különböző algákat, algás tápokat (spirulinás pehelytápok) is adjunk nekik, az algák vitalitásuk szempontjából is jobbak. Fagyasztott és élő eledeleket is kapjanak, Artemia, vörös szúnyoglárva, cyclops, néha tubifex és grindálféreg is kerülhet menüre.

Elevenszülő halakról lévén szó, tenyésztésük nem olyan nehéz. A nőstények habár havi rendszerességgel nem, de némileg tágabb időközökben rendszeresen szülnek kishalakat, ha tartunk mellettük folyamatosan hímeket is, mivel nem tudják az ivarsejteket tárolni, mint a Poecilidae-fajok esetén. Szülőketrecet használjunk, hogy az ivadékok minél nagyobb hányada megmaradjon. Nevelésük során legyünk körültekintőek, rendszeres részleges vízcserékkel és jó minőségű nevelő eleségekkel gondoskodjunk róluk (élő walter- és banánféreg, rotatória, cyclops, portáp). Lehetőleg próbáljuk meg tenyésztők között csereberélni őket, hogy minél többeknek legyen lehetősége tenyészteni őket, hogy a faj minél jobban elszaporodjon az akvarisztikai körülmények között, így megmentve a végső kipusztulástól.

Elterjedési területe - térkép (map)

Skiffia francesae - Fénylőtestű szkiffia elterjedési területe (Map)

Közép-Amerika; Mexikó, Rio Ameca, Rio Teuchitlan – Ma már kihalt a vadonból!

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Golden skiffia, Golden skiffia, Pastel goodeid.

Egyéb köznevei: Gylden skiffia, Tiro, Kultatoka, Frances Hochlandkärpfling, Tiro, Tiro dorado.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
magashegyi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2017-01-28 01:01

Katalógus ID:

No. 3916


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük