| Megtekintve: 25 214

Xiphophorus helleri – Mexikói kardfarkú hal

TUDOMÁNYOS NÉV

Xiphophorus helleri

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

10 cm

°C

23-27 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

7-20 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A karcsú, nyúlánk hím farokúszójának alsó sugarai nagyon meghosszabbodtak. Háta olajzöld, oldalai zöldessárgák, a hasa sárgás. Ráeső fényben pikkelyei zöldes vagy kékes ragyogásúak. Orrcsúcsától a szemen át, egészen a faroktőig bíbor- vagy cinóberpiros cikcakkban futó szalag húzódik, amelyet felül és alul zölden csillogó vékony zóna kísér, s ezeket megint egy-egy keskeny kárminpiros vonal veszi közre. A pikkelyek barnán szegélyezettek, ettől az egész hal finom hálós rajzolatúnak tűnik. Úszói sárgászöldek. A hátúszó piros vagy barnás foltocskákkal és vonalkákkal díszített. A kardnyúlvány narancssárga, felül és alul feketén keretezett; az alsó tusfekete szegély a faroknyélre is ráterjed. A nőstény hátúszója felül lekerekített; lekerekített farkúszójának nincs kardnyúlványa.

Ez az eredeti szín egyre ritkábban gondozott az akvarisztikában, hiszen számtalan színpompás és úszóiban különleges variáns lett már kitenyésztve és elterjesztve.

Úszóformációkból a szimpla kardfarkún kívül különösen kedvelt a simpson (magas hátúszó) és líra (líra alakú farkúszó) variáns a „közönséges” fátyolos úszókon kívül.

Színvariációk közül csak néhány gyakori: zöld, piros, piros wagtail, neon, ananász, napfény, mikulás, mickey mouse, berlini, bécsi.

Tartása és tenyésztése

A vad eredetű zöld törzsek ellenálló, életrevaló halak. A vízhőmérsékletre sem kényesek, 18-22 °C hőmérséklettel is beérik. A szín- és alakváltozatok azonban valamivel érzékenyebbek, ajánlott tartási hőhatárok: 24-27 °C. Az élénken udvarló hímek, a menekülő nőstények, sőt még a játékosan kergetőző fiatalok is igen ugrálósak, ezért medencéjüket egy percig se hagyjuk fedetlenül! Mindenevő faj. Az élő eleséget előnyben részesíti, de a jó tápokat sem veti meg. Növényi kiegészítést is adjunk nekik! Könnyen társítható, más halakkal békés, vegyes társas medencébe kezdő akvaristáknak kitűnő választás.

Mivel mozgásigényesek, ezért csak hosszú medencébe helyezzük őket, nem szabad 85-95 liternél kisebb akváriumban tartani őket! Hosszú kiúszóteret igényelnek, ahol bőven van helyük „rakétamód száguldozni”.

Tenyésztése: A jól fejlett nőstény 5-6 heti terhesség után egy alkalommal 80-250 utódot is világra hozhatnak. A szülési időszak szüneteiben a nőstény bekaphatja újszülöttjeit. Ezért azokat sűrű növényfedezékkel vagy szülőketrec alkalmazásával kell megóvnunk a szülői kannibalizmustól. A kicsinyek bőségesen etetve, gyorsan nőnek. A kezdő akvaristáknak a kitenyésztett változatok közül csupán a természetben is létrejövő egyszerű pirosak és sárgák ajánlhatók. A többi tenyészváltozat utódai nem ilyen életrevalóak. Egyes ritka, kényes akváriumi változatai előfordul, hogy csak a magasabb hőmérsékletű (24-26 °C) vízben szaporodnak. Az ivadékszám jóval alacsonyabb, egymás közt gyakran terméketlenek, amiért többnyire csupán az azonos színű, illetve úszóformájú plattival visszakeresztezve tarthatók fenn saját törzsalakjukban.

Egy hímre legalább 2-3 (vagy akár még több) nőstényt célszerű számolni.

A mexikói kardfarkú halak akvaristák által újra meg újra megcsodált fiziológiai sajátossága az ivari átalakulásuk. Sokszor megfigyelhető, hogy egy mindaddig termékeny nőstény kardfarkú hal, amely már többször is szült, egyszerre elveszti sötét terhességi foltját, és egész teste alkatilag is megváltozik: a hímekhez hasonló karcsú, megnyúlt formát ölt. Majd a farok alatti úszójának sugarai megnyúlnak és létrejön a hím párzószerv, a gonopodium. Ez az átalakulási szakasz többnyire elég soká tart. De végül termékenyítőképes hímmé válik a korábbi hím. Egyes törzsek nőstényeinek mintegy 30%-a alakul át idővel hímekké. Ez a látszólagos kétivarúság a következőképpen jön létre. Az újszülött ivadék ivarilag még kialakulatlan. Vagyis bármelyik ivarrá alakulásra hajlamos. Bizonyos hatóanyagok befolyására hol az egyik, hol a másik nem irányába kezd fejlődni anélkül, hogy az alárendelt ivar teljesen kiküszöbölődne. A leendő nőstény kifejlődő petefészkei olyan hormont választanak el, amely az egyed egész testet nőstény típusúvá formálja. Meg nem teljesen tisztázott folyamatok a petefészkek ezen hormontermelését akadályozhatják vagy teljesen kiiktathatják. Ennek nyomán az addig gátolt adottságok felszabadulnak és hímmé alakul át úgy, hogy kialakuló heréi elsorvasztják a petefészkeit. E jelenség fordítottját (a hím átalakulását nősténnyé) nem figyelték meg.

A magyar botanikus, Heller Károly fedezte fel egy mexikói növénygyűjtő expedíciója során, de a faj tudományos leírásást már nem ő végezte el. Latin neve viszont őrzi felfedezője emlékét!

Kereskedelmi, gyakori, köznapi elnevezése a xifó.

Ezen nevének helyesírása eltérő lehet, sokan xiphonak, szifónak hívják, és még számos hasonló formában tartják helyesnek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Xiphophorus helleri - Mexikói kardfarkú hal elterjedési területe (Map)

Hazája Mexikó délkeleti vidéke, valamint Guatemala és Honduras.

Egyéb elnevezések

xifó, szifó, xipho

syn: Poecilia helleri, Xiphophorus brevis, Xiphophorus guentheri, Xiphophorus guntheri, Xiphophorus helleri, Xiphophorus helleri brevis, Xiphophorus helleri helleri, Xiphophorus helleri strigatus, Xiphophorus hellerii guentheri, Xiphophorus jalapae, Xiphophorus rachovii, Xiphophorus strigatus, Xiphorus helleri.

Eng: Green swordtail, Red swordtail, Swordtail.

Egyéb köznevei: Swaarddraer, Swaardstert, Mecovka pestrá, Almindelig Svarddrager, Svarddrager, Miekkapyrstö, Mailleur, Porte-épée, Queue d' épée, Xipho, Atoyac-Schwertträger, Belize-Schwertträger, Catemaco-Schwertträger, Fünfstreifen-Schwertträger, Gefleckter Schwertträger, Gelber Schwertträger, Grüner Schwertträger, Helleri, Messingschwertträger, Oaxaca-Schwertträger, Schwertträger, Streifenschwertträger, Yucatan-Schwertträger, Suwadakar, Mieczyk hellera, Mecovka zelená, Cola de espada, Espada, Pez de rabo espada, Svärdbärare, Kilickuyruk.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
trópusi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2015-06-08 07:06

Katalógus ID:

No. 3918


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük