| Megtekintve: 25 402

Xiphophorus maculatus – Platti

TUDOMÁNYOS NÉV

Xiphophorus maculatus

CSALÁD

Poeciliidae

MÉRET

4-6 cm

°C

23-27 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

50 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Teste zömök, oldalt igen lapított. A hím általában jóval nyúlánkabb és karcsúbb testű, mint a nőstény. Az idősebb hímek egyre magasabb hátúak. A hím farkúszójának alsó sugarai kissé megnyúltak. Hosszúság: a hímé 4 cm- ig, a nőstényé 6 cm-ig. A törzsalak alapszíne sárgásszürke. A faroktövön két sötét, egymásba futó folt látható, de vannak vadon élő színváltozatok (tarka, vörös stb.) is.

Minthogy változékony színezetű, több olyan tenyészformát állítottak elő, amelyek a törzsalakot színességben lényegesen felülmúlják. Ezek száma, a Xiphophorusokkal való keresztezésekkel tovább nőtt. Kedvelt úszóformáció a simpson, azaz magas hátúszójú variáns, de az ecsetfarkú plattik is nagyon népszerűek. Rengeteg színváltozatuk ismert, nagyon kedveltek a piros, tarka, tuxedo, mickey mouse, piros wagtail, kék vagy a citrom- és narancs különböző színeiben játszó napfény és hawaii plattik.

Tartása és tenyésztése

Békés, igénytelen és tartós faj. Kissé hőigényes, de esetenkénti alacsonyabb hőmérsékletre nem érzékeny; 23-26 C° a legjobb. Mindenevő, bármilyen kicsiny élő eleséget elfogad, de a száraz eleségekkel is megelégszik, de némi kis növényi kiegészítés is szükséges adnunk neki. Kezdők ideális faja, akár kezdő tenyésztők is próbálkozhatnak vele. Sűrű növényzetet ültessünk, szívesen bujkál a zöldek között,és még mutatósak is a színes plattik a zöld hínárok előtt. Tartása egyáltalán nem nehéz, bátran társíthatjuk minden olyan hallal, ami nem tesz kárt benne ragadozó vagy nagytestű mivolta miatt. Rajban tartva igen színpompás társaságot hozhatunk össze velük. A hímek nem hajtják erősen a nőstényeket, így akár 1:1 arányban is tarthatóak a nemek. Mivel a nőstények is szép színesek, ezért ez amúgy sem jelentene nagy problémát annak sem, aki színkavalkádot szeretne látni.

Nagyon könnyen tenyészthető, kb. havonta szül 20-50 ivadékot általában, amik egy kis odafigyeléssel is könnyen nevelhetőek. Ha a szép színváltozatokat és kereszteződési formákat változatlanul meg akarjuk tartani, a különböző ivarú egyedeket egymástól elválasztva kell tartani. Ellenkező esetben társas tartásra nagyon alkalmas. Gyakran ívatják egybe mexikói kardfarkú halakkal, papagájplattikkal.

Elterjedési területe - térkép (map)

Xiphophorus maculatus - Platti elterjedési területe (Map)

Mexikó keleti részében és Guatemalában honos. Kisebb áramló vizekben, főként csendes és sűrű növényzetű öblökben és mellékágakban gyakori.

Egyéb elnevezések

széleshátú fogasponty

syn: Platypoecilus aurata, Platypoecilus cyanellus, Platypoecilus maculatus, Platypoecilus maculatus aurata, Platypoecilus maculatus cyanellus, Platypoecilus maculatus sanguinea, Platypoecilus nigra, Platypoecilus pulchra, Platypoecilus rubra, Platypoecilus sanguinea, Poecilia maculata, Poecilia maculatus, Xiphorus maculatus.

Eng: Moon, Moon fish, Platy, Southern platy, Southern platyfish.

Egyéb köznevei: Almindelig Platy, Platy, Belize-Platy, Bunter Platy, Grauer Platy, Jamapa-Platy, Platy, Rotaugenplaty, Schwarzer Platy, Spiegelkärpfling, Zmienniak plamisty, Platipetsiliya, Espada surena, Plati, Platy.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
trópusi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2010-11-01

Frissítve:

2017-03-08 09:03

Katalógus ID:

No. 3920


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Elevenszülő fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük