| Megtekintve: 3 442

Glossolepis pseudoincisus – Tami-folyami szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Glossolepis pseudoincisus

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

6-8 cm

°C

22-26 °C

°pH

6,5-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

5-7 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Magas hátú, kihegyesedő fejű kalászhalfaj. Egész teste és legtöbb úszója is ragyogó vörös színezetű. A megtévesztésig hasonlít a lazacvörös szivárványhalra, megkülönböztetésük nagyon nehéz feladat, főleg fiatal korban. A kifejlett Tami – folyami szivárványhalak színezete valamivel élénkebb, illetve pikkelyzetük elhelyezkedése és felépítése is némileg eltér. Kifejlett kori testhossza nem éri el a Glossolepis incisus-ét, míg az 12 cm fölötti hosszt is elérhet, fajunk általában 6-8 cm körül mozog.

Az ivarérett nőstények alapján valamivel jobban megkülönböztethető a két faj. Itt is ugyancsak jellemző, hogy a nőstény ezüstszürke, de míg a lazacvörös szivárványhal esetében teljesen mintázatlan, addig a G. pseudoincisus fajnál a nőstényen, bár csak halványan, de felfedezhetünk aranysárgás illetve bíbor színű cikk-cakk sávokat.  Megkülönböztetésüket az is segíti, hogy a hímek már 3 hónapos koruk körül elkezdenek színesedni, míg a lazacvörös szivárványhalnál ez beletelik legalább 6-7 hónapba!

 

Latin nevük is mutatja a rendkívüli hasonlóságot, a „pseudo” szó jellemzően az „ál-„ jelzőre vonatkozik, míg a név második fele a Glossolepis incisus-ra utal, jelképezvén a két faj hasonszőrű megjelenését.

Tartása és tenyésztése

Mivel a Tami – folyami szivárványhalak kisebb termetűek a Glossolepis incisus-hoz képest, ezért már kisebb akváriummal is beérik, de 150 liter alatt ne tartsuk őket. A természetben csoportosan mozognak, ezért minimum 6, vagy több példányát szerezzük be. Érdemes vegyes ivarú csoportban tartani, így a hímek erőfitogtatásukkor igazán lenyűgöző látványt nyújtanak. Összességében nem igazán kényes halak, így gondozásuk általában problémamentes. Egy átlagos trópusi akvárium hőmérséklete (25-26 °C) megfelel számukra is, de ha némileg hűvösebb vízbe kerülnek, általában intenzívebb színeket produkálnak, sőt, még élettartamuk is nőhet kicsit.

Akváriumukat úgy tudjuk a leginkább élethűen berendezni, ha viszonylag sűrű szegély- és háttérnövényzetet ültetünk, míg a medence elülső régiójában szabad úszóteret hagyunk állatainknak. Az akvárium berendezését gazdagítsuk a vízbe nyúló ágakkal. E szivárványhalak leginkább olyan partközeli vizeket keresnek a természetben, ahol van elég növények által nyújtott búvóhely, ezt a sűrűbb és gyérebb vízinövényzet váltakozó kombinációjával jól tudjuk imitálni. Aktív, gyors mozgású halak, ezért a szabad vízterületről gondoskodjunk. Nagy áramlást nem igényelnek, viszont oxigénigényük aránylag magas. Jól szűrt, és rendszeresen cserélt víz szükségeltetik számukra.

Mivel békés természetű, ezért méretben és habitusban hasonló halak széles tárháza rendelkezésre áll a társításhoz. Vizének kémhatása legyen semleges közeli, és inkább kemény – középkemény (10-20 nk között). Lágy vízben ne tartsuk. Etetni lehet bármilyen jó minőségű száraz eledellel, de igazán szép színeket és jó kondíciót az élő és fagyasztott eleségek adnak, kedvelik a szúnyoglárvát, artémiát. A természetben egy kevés algát is fogyasztanak.

A faj küllemének leírásában bennfoglaltak szerint az ivarok elkülönítése egyszerű, markáns színbéli különbség adódik a hím és nőivarú példányok között. Szaporítás előtt emeljük meg a táplálék adagját, a természetben az esős időszakban ívnak, ami együtt jár a több táplálék jelenlétével is. Kicsit melegebb, középkemény vizet töltsünk az ívató akváriumba. Kihelyezhetjük párban és kisebb csapatban is. Az ívásnál mindenképp használjunk valamilyen finom levelű növényt, mű ikráztató csomót vagy ikrarácsot, mivel a szülők elfogyasztják a lerakott ikrákat. Akárcsak rokonainál, itt is napokig elhúzódik az ívás, ezért szűrjük a vizet és etessük a halakat (de csak kevés tápot kapjanak).

Az utódok kb. egy hét után kelnek ki, érdemes papucsállatkával, esetleg apró, frissen kikelt artémiával indítani őket. Az első néhány hét kritikusabb az ivadékoknál, tiszta és jól szűrt vizet igényelnek. Ha a kezdeti nehézségeken túljutunk, akkor már nagyon könnyen nevelhetőek, és hasonló színezetű rokonához képest jóval hamarabb színesednek is! Akváriumokban hibridizálhat más szivárványhalakkal, ezt kerülni kell (a természetben ez nem fordul elő)!

Sajnos egyelőre csak elvétve szerezhető be Európában, annak ellenére, hogy kiváló akváriumi hal! Az első példányát Boeseman 1954 novemberében fogta, s ez alapján került leírásra a faj. 1982-ben Gerald Allen és Heiko Bleher indított expedíciót a Tami – folyami szivárványhal felkutatására, de kezdeményezésüket nem koronázta siker. Bleher azonban majd’ 20 évvel később, sőt, a faj előző befogásától számítva közel 50 évre, 2001 januárjában tudta begyűjteni példányait. Bleher 9-es pH-jú, 28 °C-os vízből fogta ki őket az Ifaten-tóból, s 5 példányukat juttatta Európába.

Elterjedési területe - térkép (map)

Glossolepis pseudoincisus elterjedési területe (Distribution map)
Glossolepis pseudoincisus elterjedési területe (Distribution map)

Pápua Új – Guineán található meg, a Tami folyó egy mellékága képezi legfőbb lelőhelyét, de sikerrel fogták már ki a Yaniruk-, Emfote- , Ifaten- és Iwom – tavakból is.

Egyéb elnevezések

syn: -.

Eng: Tami River rainbowfish, Millenium rainbowfish.

Egyéb köznevei: Tami Regenbogenfisch, Oliivisateenkaarikala.

hh

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-08-08

Frissítve:

2018-08-01 08:08

Katalógus ID:

No. 7828


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük