A kategóriában 134 bejegyzés található

Kategória leírása

A Harcsafélék 30 családjába kb. 2000 faj tartozik. Széles körben elterjedt csoport, elsősorban Afrikában, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában élnek, de fajgazdagságuknak hála világszerte elterjedt édesvízi halak (kevés tengeri képviselőjüktől eltekintve). Fenéklakó, gyakran éjszakai halak; alsó állású szájuk körül bajuszszálak segítik a táplálék felkutatását. Számos harcsa testét csontos lemezek vagy páncél fedi, esetleg csupasz a bőrük. A légköri levegőből is képesek lélegezni.

A Harcsafélék csoport jellemzői:

Harcsafélék család
Harcsafélék család

A harcsáknak kb. 2000 fajuk ismeretes. Egyesek az akváriumok látványosságai közé tartoznak: ilyenek a hátonúszó fajok; mások képesek a szárazföldön mozogni vagy hangot kibocsátani, esetleg elektromos árammal ölni. Jellegzetes fenéklakó halak. Meglepő módon általában csoportosak: élvezik egymás társaságát, de számos fajuk éjszakai, ezért viselkedésük gyakran észrevétlen, sőt, területvédő fajaik is akadnak. A harcsákra jellemzőek a száj körüli bajuszszálak, melyek segítenek a táplálék flkutatásában a sötétben, rendkívül fontos érzékszervek. Pikkelyeik nincsenek, bőrük csupasz vagy csontlemezek ("páncél") fedik. A légkörből nyelt levegőből belük oxigént vehet fel. Sok ragadozó és mindenevő fajuk ismert, de vannak növényevők is. Sokféle módon szaporodhatnak, beleértve az ikrarakást és a habfészek-készítést is.

Siluroiformes (Harcsaalakúak)

Fejlődéstörténeti szempontból ősi halcsoport, úgyhogy majdnem az egész Földön elterjedt, csak a sarkvidékeken nincs képviselve. Az ide tartozó fajok főként édesvizek, ritkábban a tengerek lakói.

Nagyon specializálódott halak, amelyeken külsőleg elsősorban a bajuszszálak feltűnők. A két részes úszóhólyagot a füllabirintussal összekötő "Weber-készülék" rajtuk is megtalálható. Szájuk nem tűrhető előre. A harcsaszerűek jó részének van zsírúszója; a hát- és mellúszókon az első sugár esetleg igen erős. Testüket vagy csak durva, nyálkás bőr fedi, vagy a fentebb említett kinövések: pajzsok, tövisek, tüskék stb. vannak rajta. A harcsaszerűek mind érdekes akváriumi vendégek, amelyek több figyelmet érdemelnek, mint amennyiben általában részesítik őket. Egyesek kifejezetten ragadozók, mások a talajban rejtőző kisebb víziállatokkal és ezek lárváival, ismét mások szerves hulladékokkal vagy növényekkel is táplálkoznak. Többségük rejtőzködő, sőt gyakran éjszakai életmódot folytat. Kedvelik az üregeket, rejtekhelyeket. Gyakran a vízben levő szilárd tárgyakra támaszkodnak. Erre a szokásukra az akvárium berendezésekor tekintettel kell lenni. Egyes fajok méreggel is rendelkeznek tüskéjükben, sőt, ismerünk halálos erősségű méreggel rendelkező fajokat is!

Az rendbe a tartozó legismertebb családok többek között: Allysidae; Amblycepsidae; Ameiuridae; Ariidae; Auchenipteridae; Bagridae; Bunocephalidae; Callichthyidae; Clariidae; Diplomystidae; Doradidae; Helogenidae; Loricariidae; Malapteruridae; Mochockidae; Pagasidae; Pimelodidae; Plotosidae; Pygidiidae; Schilbeidae; Siluridae; Trichomycteridae.