| Megtekintve: 34 860

Ancistrus cirrhosus – Közönséges algaevőharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Ancistrus cirrhosus

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

12-15 cm

°C

23-28 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-20 Nk

HELYIGÉNY

90 liter

VISELKEDÉS

társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

10-12 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Széles fejű, viszonylag lapos testű hal. Ráspolyszájú vértesharcsa. Alapvetően szürkésbarna alapszínű, testét piszkosfehér pettyek tarkítják. Több szín- és formaváltozata van forgalomban idehaza (pl.: arany, albínó, márvány, vörös és ezek, valamint az alapvariáns fátylas változatai). A hímek sűrű tarajhalmazt növesztenek fejükön, leghamarabb 1,5 évesen érik el ivarérettségüket.

Tartása és tenyésztése

Kezdők ideális hala, általános faj a magyar díszhalkereskedelemben. Gyakran félreazonosítják, ami nem csoda, hisz sok közeli rokonnal képes hybrideket alkotni, és nem biztos, hogy itthoni forgalomban fajtiszta egyedek beszerezhetőek. Béllégző, ami annyit tesz, hogy bélfalán képes megkötni a légköri oxigént is, így oxigénszegény vizekben is elvan. Jól tűri a kevésbé jó vízminőséget és az alul-szűrtséget is viszonylag. Társítása nem problémás, nem agresszív faj és nem is ragadozó, és őt sem bántja a legtöbb hal. Mindenképp legyenek bent búvóhelyek, kövek, barlangok, melyekben megfelelő búvóhelyet lelhet. Esetleg legelhet a legfinomabb levelű növényekből (a fűnövényeket gyakran elfogyasztja), de nem vészes növényfogyasztó. Mindenképpen legyen akváriumában uszadékfa, mangrove, vasfa, hisz ha ezeket nem rágcsálhatja, bélfalát nem tudják a rostok megerősíteni, így bélcsavarodásban elpusztulhat. Alapvetően szürkületben mozog a legtöbbet, de napközben is rendszeresen előjön. A sziámi ormányosmárnák mellett az egyik legjobb algafogyasztó, a barna és zöldalgákat előszeretettel fogyasztja, de az ecset- és fonálalgákat nem kedveli túlságosan. Etethető bármivel gyakorlatilag, elfogyaszt minden maradékot, így lemezes, granulált tápmaradékokat is. Külön kaphatóak harcsák számára tablettás eledelek, egyesek fakéreg-kivonatot is tartalmaznak, így elősegítve a halak egészségét. Különösen kedveli a szúnyoglárvát, tubifexet, élő és fagyasztott táplálék-kiegészítés fontos lehet, de ami a legfőbb, hogy heti egyszer legalább kapjon forrázott, fagyasztott zöldséget (pl.: cukkíni, uborka, zöldsaláta, spenót, borsó, gyermekláncfű levél, sárgarépa). Saját készítésű házi harcsamixek is könnyen előállíthatóak. A tetemeket is eltakarítja, de ettől függetlenül ezeket ne hagyjuk bent.

Tenyésztése olyannyira egyszerű, hogy ikrarakó halakkal kezdő akvaristák első tenyészhalának javaslom! A szülők megfelelő tartás mellett egy barlangba tapasztják sárga és nagyszemű ikráikat, amiket a hím őriz, véd és legyezi rájuk a friss vizet. Miután kikeltek és felélték szikzacskójukat, elkezdenek táplálék után kutatni. Algás köveket is tehetünk be hozzájuk, de már kezdettől fogva eszik a földre hulló száraz eledeleket, harcsatápokat, és gyorsan nőnek a szúnyoglárvától és különféle forrázott zöldségektől. Az ikrák – részint a gondoskodás miatt is – nem érzékenyek a penészgombásodásra. Célszerű lehet az ikrákkal teli barlangot, csövet átemelni akár keltető medencébe, a hím nem hagyja el őket és őrzi.

Mind tartás, mind tenyésztés szempontjából kezdők egyik legideálisabb hala.

Elterjedési területe - térkép (map)

Ancistrus cirrhosus - Közönséges algaevőharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika, Argentína, Paraná folyó.

Egyéb elnevezések

Anci, algázó, tapadós harcsa

syn: Hypostomus cirrhosus.

Eng: Common Bristlenose Catfish, Bristlenose Catfish.

Egyéb köznevei: Skægget sugemalle, Catfish, Jumbie teta, Antennenwels, Cascudo, Cascudo roseta, Cascudo-roseta, Pega pega, Raspabalsa, Vieja, Vieja de agua.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Argentína
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-08-29

Frissítve:

2014-06-22 03:06

Katalógus ID:

No. 4432


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük