| Megtekintve: 7 105

Callichthys callichthys – Tankharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Callichthys callichthys

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

16-18 cm

°C

18-28 °C

°pH

5,8-8 pH

°Nk

0-20 Nk

HELYIGÉNY

220 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

7-10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A második legnagyobb termetű páncélosharcsa-faj, kifejlett korára elérheti a 18 cm-es testhosszt is. Legnagyobb valaha rögzített tömege 80 g volt. Robosztus, jókötésű hal, melynek magyar neve hűen tükrözi megjelenését. A tankharcsák testét erős csontlemezek védik, melyek oldalán két sorban helyezkednek el, tetőcserépszerűen félig fedve egymást. A fejen ezek egészen összecsontosodnak. Hátúszójának és mellúszóinak első sugara tüskévé módosult, a hímeknél a mellúszótüskék narancsos színűek lesznek és megnagyobbnak az ívási időszakban. Különlegessége, hogy az általában úszósugarakat nem tartalmazó zsírúszó esetében mégis rendelkezik 1 úszósugárral. Száját két pár bajuszszál szegélyezi. Színezete rendkívül egyszerű, egész halunk szürkésbarna, míg úszói áttetszőek, öregedve szürkések. Feje feltűnően lapos.

Három rokon faja ismert, melyek közül a Callichthys serralabiatum könnyen felismerhető az oldalán megmutatkozó sötét rajzolatról. A Callichthys fabricioi kisebb és karcsúbb megjelenésű, egyes források tanúsága alapján farktövében egy csíkban sötétebbek a pikkelyek, de sajnos egyelőre keveset tudunk róla. A Callichthys oiabaensisről minimális információ áll rendelkezésre, így határozókulcsot sem tudunk közölni róla. Annyit tudunk, hogy Kolumibából, a Rio Oibitából származik.

Tartása és tenyésztése

Egy méltánytalanul mellőzött faj, nem csupán a hazai, hanem a nemzetközi akvarisztikában is, Nyugat-Európában is csak elvétve bukkan fel. Németországba 1897-ben került először, majd ahogy az egyre több és dekoratívabb páncélosharcsa megjelent (Corydorasok, dianémák, stb.), valahogy kiszorultak akváriumainkból és már jó ideje a feledés homályába merültek. Holott egy rendkívül könnyen tartható, már-már igénytelen, nagyon szívós fajról van szó, nem véletlen, hogy már az 1800-as évek végén sikeresen tudták tartani őket Európában. Egészen 1999-ig úgy vélték, egyfajos nemzetséget alkot, majd a 2000-res évek első éveiben kiderült, hogy három rokon faja is létezik. Már csak azért is megérdemelne nagyobb jelentőséget az akvarisztikában, hiszen névadója a páncélosharcsák teljes családjának (Callichthyidae), és megjelenésében is dominálnak az ősibb, kezdetlegesebb bélyegek.

Ha biztosítani tudjuk 16-18 cm-es méretének megfelelő férőhelyet, ami legyen legalább 200-220 liter, akkor semmilyen más problémát nem jelent tartásuk. Ideális választás kezdőknek is, első páncélosharcsának is bátran ajánlható. A vízminőséggel szemben nem kényes, lágy és középkemény vízben ugyanúgy tartható, akárcsak enyhén lúgos vagy kissé savas pH-n. Ideális értéknek igyekezzünk semleges körüli kémhatást, és kb. 10-12 nk-s vizet beállítani. A hőmérséklet megváltozását is tág határokon belül képes tűrni, akár fűtetlen szobai akváriumban is elszállásolható, de a nyári melegekben sem kell arra számítanunk, hogy könnyen megbetegszenek vagy elhullanak.

E tág tűrőképesség tette lehetővé, hogy az Andoktól keletre egészen az argentin vizekig egész Dél-Amerikát meghódítsa. Még egészen extrém körülmények között is megtalálták, még egyre inkább anoxikussá váló (oxigénben erősen szegény) vizekben is. Ezt az teszi lehetővé, hogy igen fejlett béllégzéssel rendelkezik: ha kevés a vízben az oldott oxigén, a felszínre megy levegőt nyelni, melyet átprésel bélcsatornáján. A bélfal hajszálerekkel sűrűn átszőtt, ahol megtörténhet a gázcsere, így képes kiegészíteni kopoltyús légzését. E tulajdonsága (és persze erős mellúszó-felépítése) lehetővé teszi, hogy egymáshoz közeli, de izolált víztestek között szárazföldön vándoroljon. Egyébiránt megtaláljuk ugyanúgy állóvizekben, tavakban és holtágakban, mint közepesen mozgó, zavaros folyókban.

Az akvárium aljára finom homoktalajt töltsünk, melyben előszeretettel kutat táplálék után. A durva, éles kavicsok, nagyobb kövek felsértik érzékeny bajuszát, alkalmatlanok a hosszú távú tartásához. A finomabb, szálas növényeket kitúrja, ezért érdemes erős, robosztus töveket (pl.: nagyobb Echinodorusokat) ültetnünk. Jó megoldás lehet a növények töveit körberakni kisebb kövekkel. Hagyjunk számukra szabad aljzatfelületet is. Társításuk könnyű, de a túlságosan nagy és agresszív, illetve a túl kicsi halakat kerüljük – utóbbiakat tápláléknak tekintheti. Nagyjából fekete tetra, serpalazac méretű pontylazacokkal (vagy nagyobbakkal) már jól tarthatóak, és akár sügérek mellé is telepíthetjük őket. A legtöbb közép- és dél-amerikai sügérrel jól kijön, a társíthatóságuk azon alapszik, hogy a tankharcsák viszonylag nagytermetűek és robosztus, erős felépítésűek. Csoportos halak, érdemes legalább 5 példányukat beszerezni.

Etetésük is könnyű, a legtöbb száraz tápot, így szemcsésedő harcsatablettákat, lesüllyedő granulátumokat és lemezes eledeleket is elfogadnak, de nagy kedvencük a tubifex és más élő eledelek. Kaphatnak kisebb földigilisztákat, televény- és grindálférget, garnélákat, vörös szúnyoglárvát – utóbbit természetesen fagyasztva is. Ugyancsak rendelkezésre állnak remek fagyasztott mixek amikkel kiegészíthetjük étrendjüket. Semmiképp se tekintsük őket csupán maradékeltakarítóknak, teljes értékű étrendre van szükségük. Érdemes lámpaoltás előtt etetnünk őket, hiszen javarészt szürkületben és éjszaka táplálkoznak. Nem árt, ha a megvilágítás nem túl intenzív, használhatunk árnyékoló úszónövényeket.

A nőstények termetesebbek, mint a náluk kisebb és karcsúbb hímek, illetve remek ivari bélyeg, hogy szaporodási időszakban a hímek első mellúszósugara erőteljesen megvastagszik és narancsos árnyalatot ölt. Szaporodásuk eltér a páncélosharcsák (Corydorasok, Scleromystaxok) zömétől – egyúttal viszont nagyon hasonló a rokon nagytestű páncélosharcsákéra. Habfészeképítő faj, a hím nyálával keverve levegőbuborékokat fúj, például úszónövények vagy levélfonákok alá, de ezt a víz felszínén úszó, pl.: hungarocell darabbal is elősegíthetjük. Gyakran egészíti ki fészkét kisebb növényi részekkel. Egy habfészekbe 100-120 ikrát raknak le, melyekről a hím gondoskodik, erősen védi a fészket. Megfigyelték, hogy hallható hangokat is képes ilyenkor kiadni. A kelési idő 4-5 nap, az elúszást követően frissen kelt sórákkal, apró cyclopsszal, kerekesférgekkel vagy banánféreggel indíthatunk. Később grindálféreggel és tubifexel neveljük halainkat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Callichthys callichthys - Tankharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika szerte elterjedt, Amazónia északi területeitől és az Andok lábától keletre lévő folyókban és tavakban egészen Buenos Aires vonaláig megtalálható.

13 országban fordul elő: Brazília, Bolívia, Ecuador, Kolumbia, Peru, Venezuela, Guyana, Francia-Guyana, Suriname, Trinidad és Tobago, Paraguay, Uruguay és Argentína. Megtaláljuk többek között az Amazonas, Orinoco, Essequibo, Paraná, Paraguay és Oyapock folyókban is. Gyakori halak.

 

Egyéb elnevezések

syn: Silurus callichthys , Calichthys callichthys, Callichthys asper, Cataphractus depressus, Callichthys depressus, Callichthys caelatus  Callichthys laeviceps, Callichthys loricatus, Callichthys kneri, Callichthys tamoata, Callichthys affinis, Callichthys hemiphractus, Callichthys arcifer, Callichthys callichthys bolteni, Callichthys callichthys demararae

Eng: Armored catfish, Armoured catfish, Bubblenest catfish, Cascarudo, Catfish, Flat head cascadu, Hassar, Mailed catfish.

Egyéb köznevei: Schwielenwels, Plat-hede kwikwi, Platakop kwikwi, Atipa grand bois, Atipa tête plate, Marche à pied, Marche-à-terre, Langstrakt pansermalle, Paataidé kuikui, Pantservis, Panssarimonni, Atepa, Kali walu, Watepa,  Camboatá, Pirá tatú, Amata, Ababoutyu, Atip, Sumik pancerny, Caboje, Camboatá, Cascudo, Do mato, Soldado, Tamatá, Tamboatá, Tambuatá, Tamoatá, Plata-hede kwikwi, Amarillito, Caracha, Peyón, Soldado, Vieja, Platahede kwi-kwi, Atpa, Etpa.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Paraguay
Bolívia
Déli kúp
Argentína
Peru
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Dick Mills: Akváriumi halak

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=722

https://www.scotcat.com/factsheets/callichthys_callichthys.htm

https://www.fishbase.se/summary/Callichthys-callichthys.html

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1392/cat/114

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2021-01-23 11:01

Katalógus ID:

No. 4099


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük