| Megtekintve: 6 585

Chrysichthys ornatus – Díszes szavannaharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Chrysichthys ornatus

CSALÁD

Claroteidae

MÉRET

25-30 cm

°C

22-27 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

békés, de a kisebb halakat elfogyasztja

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkás és lapos fejforma jellemzi a fajt, melyhez aránylag hengeres, vaskos test társul. 4 pár bajuszszállal rendelkezik, melyek közül három pár a száját szegélyezi, a negyedik pár (nazális bajszok) pedig az orr környékén helyezkedik el. Szeme relatíve nagy, ami jól mutatja, hogy éjszakai életmódhoz alkalmazkodott halról van szó. Hátúszója a hát közepe tájékán indul, és rendelkezik egy kisméretű zsírúszóval is. Farkúszója villás.

Színezete jól megkülönböztethetővé teszi sok ezüstös rokonától. A fiatal példányokra is egy ezüstös – krémszínű alapszínezet jellemző, de ezen már ekkor megmutatkozik egy sötétlő minta. Fejük és hátuk inkább barnás árnyalatú, a szem környékén és a hát néhány részén sötétbarna foltok jelennek meg. Ahogy halunk korosodik, a fekete minták egyre feltűnőbbek lesznek, az idős halak feje és háta szinte teljesen fekete, de oldaluk jelentős részét is kitölti, kissé márványos rajzolatot kölcsönözve az állatnak. Farkúszójának két villája fiatalon vékony csíkban feketés, de idősödve itt is egyre nagyobb területet foglal el a sötét pigmentáció. A többi úszón inkább foltminta jellemző.

Tartása és tenyésztése

Természetét tekintve nyugodt, békés hal, viszont tartsuk észben, piscivor (halevő) ragadozó. Éppen ezért, ami a száján befér, azt el fogja fogyasztani, ez társítását erősen korlátozza. Sok hasonló harcsafaj ismeretes, többségük tekintélyes méretet is elér – ez szerencsére a díszes szavannaharcsára nem igaz, még a természetből sem ismert 30 cm-nél nagyobb példánya. A legjobb, ha nagytestű folyami halakkal társítjuk őket, így kerülhetnek mellé Közép-Afrikából különböző sügérek (pl.: tilápiák), disztihóduszok, késhalak, nagyobb méretű bozóthalak (pl.: csőrös bozóthal), tollasbajszú harcsák. Mivel a vízminőséggel szemben kifejezetten tágtűrésű, akár nagytavi sügérekben is gondolkozhatunk. Az átlagos társas akváriumokba ragadozó mivolta miatt nem ajánlott, de ha olyan társítást rakunk össze, melyben termetesebb fajok szerepelnek (vitorláshal, nagyobb gurámik, díszmárnák, kalászhalak), akkor egyébként működőképes lehet akváriumunk. A lényeg a társhalak méretében rejlik. Természetét tekintve akár magányosan, akár párban, akár kisebb csoportban is jól tartható, fajon belül sem mutat agressziót. A természetben, főleg a fiatalok rendszerint összeverődnek csoportokba, ha van kellő helyünk, beszerezhetünk 3-4 példányt nyugodtan.

A Kongó-medencében rendkívül széles az elterjedése, gyakori hal. Megtalálható úgy a lágy, savas feketevizes folyókban, mint a keményebb és kissé lúgos kémhatású vizekben. Éppen ezért akváriumokban is strapabíró, könnyen tartható fajnak bizonyul. Gyakorlatilag bármilyen hazai csapvízben elhelyezhető, hiszen a lágyabb és középkemény vízben is teljesen jól érzi magát. A kémhatás tekintetében sem kell aggódnunk, amíg átlagos, normál tartományon belül mozgunk. Még hőmérséklet terén sem kényes, 22 és 26-27 °C között bármi megfelel számára. Legalább 300 literes medencét rendezzünk be, ehhez persze erős külső szűrés dukál. Egy általános érvényben jól szűrt akvárium, ahol betartjuk a kéthetenkénti részleges vízcseréket, kielégíti halunk igényeit, mindenesetre a felszaporodó bomlásterméket nem kedveli.

A berendezés kapcsán a legfontosabb, hogy rendelkezésére álljon elegendő búvóhely. Ez lehet valamilyen kőrakás, sziklabarlang, de ágakat, gyökereket ugyanúgy használhatunk, mint mesterséges eszközöket (PVC cső, kerámia bujkáló, törött virágcserép). Éjszakai állatok, nappal csak ritkán látjuk őket, idejük nagy részét rejtekhelyükön töltik. Épp ezért, etetését is időzítsük a villanyoltás előttre. Növényeket kedvünk szerint ültethetünk, a kisebb töveket esetleg kitúrhatja mozgolódás közben, de különösebb kárt nem tesz bennük. Pár tő Anubiasszal élethű akváriumot varázsolhatunk.

Nem válogatós, jellemzően mohón elfogyaszt mindennemű táplálékot. A vadonban főleg halakkal és rovarlárvákkal, rákokkal táplálkozik, de gyomortartalmának elemzése kevés növényi táplálékot is kimutatott. Ezt nagyjából a teljes értékű szárazeleségek fedezik (néha 1-1 spirulinás tablettát bedobhatunk). Érdemes rendszeresen megkínálni fagyasztott (vagy akár élő) hallal, garnélával, de kagylóhúst, földigilisztát, tubifexet és különböző fagyasztott mixeket is kaphat. A száraz harcsatablettákat, pelleteket is megeszi. Ne etessük túl őket, mert meghízhatnak.

Az ivarok megállapítása ránézésre rendkívül nehéz, esetleg az ikrával telt nőstény termetesebb mivolta adhat támpontot. Egy kifejlett nőstény akár több, mint 4000 ikrát is termelhet! Akváriumi szaporításáról nem áll rendelkezésre információ, még hormoninjekciós tenyésztése sem jellemző (a csekély érdeklődés miatt). Érdekes és ritka akváriumi halak, Nyugat-Európában is ritkaságszámba megy, néha találkozni pár példányával afrikai importszállítmányokban. Magyarországon alig ismerik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Chrysichthys ornatus - Díszes törpeharcsa elterjedési területe (Map)

Közép-Afrika, a Kongó medencéjében széles körben elterjedt, a Boyoma-vízeséstől délre eső szakaszokon. Egyaránt megtalálható nagyobb folyamszakaszokon, kisebb folyókban, mellékágakban és tavakban is. Az Ubangi, Lengoue, Busira és Kasai folyókban is él. Országok tekintetében megtaláljuk a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Közép-afrikai Köztársaság és Kongó területén is.

Akár savanyú feketevizes élőhelyeken, akár lúgosabb kémhatású vizekben is előfordul.

Egyéb elnevezések

syn: Chrysichthys pictus, Amarginops ornatus

Eng: Mottled catfish, Ornate bagrid, African wood catfish

Egyéb köznevei: Afrikanischer Marmor-Stachelwels, Marmorierter Stachelwels, Broderimalle, Korukissamonni

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege
  • https://www.fishbase.se/summary/9316
  • https://www.scotcat.com/factsheets/chrysichthys_ornatus.htm
  • http://www.theaquariumwiki.com/wiki/Amarginops_ornatus
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=520
  • https://www.iucnredlist.org/species/182405/7879423

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2021-02-09 10:02

Katalógus ID:

No. 4100


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük