| Megtekintve: 5 692

Corydoras agassizii – Agassiz páncélosharcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras agassizii

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

7 cm

°C

22-27 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Agassiz páncélosharcsája a 8-as leszármazási vonal 4-es alkládjába (ln8sc4) tartozik, ezen páncélosharcsák közepes termetűek, aránylag robusztus megjelenésűek és közepesen megnyúlt arcorral rendelkeznek. A Corydoras agassizii alapszíne halványsárgás árnyalatot mutató piszkosfehér, melyen sötétbarna – fekete árnyalataiban mutatkozó foltok helyezkednek el. E foltok aránylag nagyobbacskák, gyakran közel szabályos sorokba rendeződnek. Feje szürkés színű, szeme fölött valamivel sötétebb. Ez egyfajta szemsávot juttat eszünkbe, de markáns szemkötő egyáltalán nem jellemző. A homlokán egy halványsárgás, már-már aranyló folt található. Hátúszójának elülső-alsó régiója koromfekete, mely kismértékben a hát nagyjából válli területére is ráterjed.

Rendkívüli mértékben hasonlít a Corydoras ambiacusra, megkülönböztetésük még szakértők számára is gyakran kihívás. Különösen, hogy élőhelyeikben van átfedés, tehát azon ritka esetek egyikéről van szó, amikor az élőhely-adatok sincsenek túl nagy segítségünkre. Támpontot adhat, hogy a C. ambiacus esetében a foltok valamivel kisebbek, és jobban elosztottak a testen, de leginkább a vállfoltot érdemes figyelnünk. Míg a C. agassizii esetében ez inkább a hátúszót érinti, addig a C. ambiacusnál ez néhány hátúszósugárra terjed csak ki legfeljebb, és jellemzőbb, hogy a háton fed le nagyobb területet, kiterjedtebb.

További hasonló faj még a Corydoras delphax, de nála sokkal kisebb és több foltocskát látunk, valamivel arcorra is megnyúltabb, és jellemző az első hátúszósugár meghosszabbodása is. A szem fölötti terület sötétebb. A Corydoras ephippifer esetében a farkúszó teljesen színtelen, homlokán erősebb az aranyló sárga szín.

A lekerekített fejű, 9-es vonalba tartozó páncélosharcsák közül a Corydoras leucomelas, C. brevirostris és C. melanistius mutat némi hasonlóságot, de a markáns szemkötő hamar árulkodik kilétükről.

Tartása és tenyésztése

Agassiz páncélosharcsájának tartása nem különbözik lényegében a többi rokon fajétól. Igényli a fajtársak jelenlétét, hiszen csoportos életmódú hal, legalább 6-8 példányát tartsuk együtt. Bátran elhelyezhető egy társas, vegyes összetételű akváriumban is, de remekül illeszkedik egy Dél-Amerika nyugati régióit mintázó biotóp medencébe, melyben törpesügérek, pontylazacok lehetnek társai. Aránylag erős felépítése miatt a nem túl nagytestű vagy vehemens sügérek mellett is gond nélkül tartható.

Akváriumát érdemes úgy berendezni, hogy a háttérben legyen néhány nagyobb tő vízinövény, melyek között megbújhat, de hagyjunk számára bőséges területet is a turkálásra. Falevelekkel gazdagíthatjuk környezetét, szívesen kutat közöttük, emellett a víz megszínezésével és savanyításával jótékony hatást is kiváltanak. Nagyon fontos, hogy az aljzat apró szemű, lekerekített szélű részecskékből álljon, lehetőleg finom homokot válasszunk. Ellenkező esetben harcsáink bajuszszálai hamar tönkremennek, kopni kezdenek, és a sebes bajuszon keresztül a hal számára veszélyes kórokozók is megtámadhatják. Nem igényel túl erős megvilágítást.

A vízminőséggel szemben különösebb elvárásai nincsenek, egy jól szűrt, részleges vízcserékkel rendszeresen frissített víz ideális számára. Csapvízben tarthatóak, de ha túl kemény vizünk, keverjünk hozzá esővizet, RO-vizet, hogy valamennyit lágyítsunk rajta. Ez különösen akkor nyer hangsúlyt, ha állataink vadon fogottak. Hőmérséklet tekintetében 24-26 °C megfelelő számukra, amihez semleges vagy csak enyhén savas kémhatás társuljon. Átlagos vízmozgással beérik.

A legtöbb műeleséget elfogadják, alaptáplálékuk lehet talajra süllyedő táptabletta, elfogyasztják a más halak által meghagyott lemezes, granulált eleségeket is. Ha szaporítani szeretnénk őket, akkor viszont elengedhetetlen a bőséges, élő eleség, leginkább a csővájó féreg (tubifex) felel meg e célra. A tubifexet kiegészíthetjük televényféreggel, grindállal, artémiával, daphniával, fagyasztott vörös szúnyoglárvával, vagy akár kisebb földigilisztákkal is.

Tenyésztése során hasonlóan járjunk el, mint más páncélosharcsáknál. Az ívásra szánt csapatot etessük bőségesen, és a csapat tartalmazzon több hímet, mint nőstényt. A láthatóan ikrás, ivarérett állatokat aztán vegyük külön egy tenyésztő medencébe, melybe elhelyezünk vízinövényeket, jávai mohát is, és egy kis szivacsszűrőt. A víz legyen 25 °C-os, 6,5-7 pH-jú és minél lágyabb, lehetőség szerint 5 nk alatti. Az ívás indukálása az esős évszak imitálása alapján lehetséges: cseréljünk a vizükből legalább 60%-ot 18-20 °C-os, kimondottan lágy vízre. Ezt több egymást követő napon is megismételhetjük. Ha sikeres volt az ikrázás, a nőstény az ikrákat az üvegfalra és a növények levelei közé ragasztja. Ezt követően a szülőket (vagy az ikrákat) távolítsuk el, mert a falánk kifejlett halak megehetik őket. A kelési idő 3-4 nap, ez alatt intenzív szellőztetésre, vízmozgásra van szükség, némi penészedés gátló szert (pl.: Xanthakridin) is tehetünk a vízhez. Enyhe savanyítás (pár darab égertobozzal például) hasznos lehet. Kelés után további kb. 3 nap szükséges, mire a kishalak táplálkozni kezdenek. Indítóeleségnek frissen kelt sórákot, banánférget alkalmazzunk, majd ahogy nőnek, idővel átválthatunk grindálféregre és tubifexre.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras agassizii - Aranytarkójú páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Elterjedési területe széles, Peruban és Brazíliában fordul elő. Peruban a Rio Ampiyacu vizeiből ismert, Brazíliában pedig az Amazonas felső folyásvidékén, a fő folyóban is megtalálható. Vannak a fajra vonatkozó adatok a Rio Nanay, Rio Pachitea, Rio Napo és a Rio Solimoes folyókból is.

Egyéb elnevezések

 

syn: 

Eng: Spotted Cory, Agassiz’s Cory

Egyéb köznevei: Agassizs Pansermalle,  Silberstreifen-Panzerwels, Hohtomonninen.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Andok orsz.
Peru
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/486

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=309

https://www.scotcat.com/callichthyidae/c_agassizii.htm

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-agassizii/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-04

Frissítve:

2020-05-03 03:05

Katalógus ID:

No. 4104


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük