| Megtekintve: 5 176

Corydoras arcuatus – Áramvonalas páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras arcuatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

9-10 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

2-12 Nk

HELYIGÉNY

120 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Robusztus és nagy termetű páncélosharcsa-faj, a kifejlett nőstények akár a 10 cm-es testhosszt is elérhetik. Páncélja, testét borító vértezettsége erős, a páncéllemezek jól kivehetőek. Teste ezüstszürke alapszínű, háta barnás, kopoltyúfedője (megvilágítástól függően) kékesen is csilloghat. Úszói jobbára színtelenek, de a hátúszó első néhány sugara, kiváltképp csúcsukon halványan feketés lehet (egyes példányoknál egészen intenzív fekete színt is láthatunk). Faji jellegzetessége a testén boltívszerűen végighúzódó fekete sáv, mely az orrtól indul és egészen a farkúszóig tart, sőt, annak alsó ágára rá is terjed kismértékben. Kissé megnyúlt orrú, magas homlokú faj.

Rendkívül könnyen összetéveszthető a Corydoras granti-val. Utóbbi faj alig feleekkorára (5-6 cm) nő meg, tömzsibb termetű faj, s feje sokkalta lekerekítettebb. Nála a hátúszón sem találunk fekete színt. Alkati különbségeiket genetikai távolságuk is megmutatja: a C. arcuatus a 8-as leszármazási vonal 4-es al-kládjába tartozik, míg a C. granti – hiába néz ki nagyon hasonlóan – a 9-es leszármazási vonal tagja.

Emlékeztet megjelenése a Corydoras narcissus-ra is, de nála még sokkal hegyesebb és meredekebb az arcorr, és a farokúszó alsó lebenyének külső szegélye végig fekete.

Tartása és tenyésztése

Nagy termete (9-10 cm) miatt tágasabb akváriumra van szüksége, mint sok más rokonának, legalább 120 literes medencébe kerüljön. Csoportos állatok, minimum 6 példányukat tartsuk együtt. Az akváriumban álljon rendelkezésre tágas szabad terület, ahol turkálhatnak és cirkálhatnak az aljzaton. Talaj gyanánt finom homokot, apró szemcseméretű aljzatot válasszunk, mert a durvább, nagyobb szemcséjű kavicson hamar lekopnak bajuszszálaik. A nagyon finom, gyenge növényeket esetleg kitúrhatják táplálékkeresés közben, de a növényzetben egyéb kárt nem tesznek. Érdemes néhány robosztusabb vízinövényt ültetnünk (pl.: Echinodorus, Anubias), melyek levelein, tövük árnyékában megpihenhetnek halaink.

Békés faj, ezért jól társítható más dél-amerikai halakkal, például pontylazacokkal. Mivel erős testfelépítése és mérete lehetővé teszi, akár nagyobb testű lazacok, sügérek mellé is kerülhet, de persze arra ügyeljünk, hogy akváriumának társbérlői ne tegyenek kárt bennük. Vegyes társas medencékbe is kerülhet. Pár marék falevéllel még otthonosabbá varázsolhatjuk akváriumukat. A vízhőmérséklet legyen kb. 24-25 °C. Hálásak, ha viszonylag lágy és kissé savas (vagy semleges körüli) kémhatású a vizük. Mivel a kereskedelembe kerülő állatok jellemzően vadonfogottak, különösen ügyeljünk a megfelelő vízminőségre, ez a faj nem igazán beakvarizált, a keményebb csapvizet annyira nem kedveli. A vízcseréket rendszeresen végezzük el, kéthetente 20-30 %-ot.

Vadonfogott halaknál különösen fontos a jó minőségű eleség, őket leginkább élő, esetleg fagyasztott állati eredetű tápanyagokkal etessük. A legjobb választás a tubifex, melyből nagyon sokat képesek elfogyasztani, de emellett kaphatnak sórákot, szúnyoglárvát, blackwormot is. A grindál vagy a televényféreg jó szolgálatot tehet az újonnan beszerzett állatok kondícióba hozásához. Általában a műeleségeket is elfogadják, legfeljebb rövid szoktatást igényelnek: kaphatnak páncélosharcsák számára készült, hamar szemcsésedő táptablettákat és talajra süllyedt lemezes eledeleket egyaránt.

Az ivarok a méretkülönbség alapján állapíthatóak meg, a nőstények nagyobbak a hímeknél. Akváriumi tenyésztésük még nem teljesen bevett szokás, kevéssé sikeres és a rendelkezésre álló adat is kevés róla. A kereskedelemben előforduló példányok túlnyomó többségét a vadonból gyűjtik.

Több, mint 80 éve tévesen nevezik az akvarisztikában e faj nevével a Corydoras grantit, melyet végül 2019-ben írtak le önálló fajként. Az akváriumainkban nagy többségében előforduló „arcuatusok” valójában a C. granti fajba tartoznak. A korábban CW-036 kóddal és a hangzatos Corydoras sp. ’Super Arcuatus’ kereskedelmi névvel jelölt állatokról kiderült, hogy ők az igazi, 1939-ben leírt Corydoras arcuatusok. Sajnos mindmáig nagyon ritkák idehaza ezek az impozáns páncélosharcsák.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerikában, Brazíliában fordul elő, a Rio Madeira folyóban.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Super Arcuatus Cory, Skunk corydoras, Skunk catfish, Arched Corydoras, CW-036

Egyéb köznevei: Stromlinien Panzerwels, Shirui, Caracha.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Akvárium Magazin XXII. évf. 116. szám: Liziczai Márk: Álnéven élő halunk – a Corydoras arcuatus

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish, Supplement 1

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=1273

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/481

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_arcuatus.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-05

Frissítve:

2020-04-16 12:04

Katalógus ID:

No. 4105


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük